Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧИ ЗАСТОСУЮТЬ САНКЦІЇ ПРОТИ ІРАНУ?
В останній день серпня, як відомо, збіг місячний термін, призначений Ірану Радою Безпеки ООН для припинення збагачення урану. Ніхто не мав сумнівів, що Тегеран відмовиться це зробити. Отже, представники країн «шістки» (США, Китаю, Росії, Франції, Великої Британії та Німеччини) обговорили в Нью-Йорку свої подальші кроки. А у фінському місті Лаппенранта іранську ситуацію розглянули глави МЗС 25 країн — членів Євросоюзу. Як повідомили в прес-службі ЄС, «ця зустріч мала неформальний характер. Вона дала міністрам змогу обмінятись думками в невимушеній атмосфері, не ухвалюючи офіційних документів». Але ні для кого не є секретом, що вже у вересні іранське питання стане набагато важливішим. Рівно місяць тому Рада Безпеки ООН проголосувала за резолюцію, якою зобов’язала Тегеран «припинити всі роботи, пов’язані із збагаченням і переробкою урану», погрожуючи «застосувати відповідні заходи на основі 41 статті VІІ розділу Статуту ООН».

Провокаційна поведінка
Такий підхід означає, що Тегерану, напевно, не загрожує військова операція, проти якої заперечують Росія та Китай. У 41-ій статті Статуту ООН визначено лише про економічні і дипломатичні заходи впливу на країну-порушницю. Постійний представник США при ООН Джон Болтон наполягатиме на санкціях, але для їхнього запровадження потрібне ще одне рішення РБ ООН. Крім цього, про невиконання Іраном вимог Ради Безпеки має доповісти генеральний директор міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) Мухаммад аль-Барадеї. Його доповідь уже в РБ ООН. Незважаючи на закритий характер документа, газета «Нью-Йорк таймс», посилаючись на дипломатів, пише, що в ньому йдеться про відновлення в Ірані виробництва збагаченого урану в невеликих кількостях після тимчасового призупинення робіт навесні цього року, але при цьому не прискорено темпи виробництва. Імовірно, у доповіді зазначено, що рівень збагачення урану недостатній, щоб його можна було використати для виробництва зброї. Обговорення доповіді генерального секретаря МАГАТЕ навряд чи відбудеться до середини вересня. Результати заходу передбачити нескладно, бо Іран не виконав головної умови — згорнути ядерні розробки, здатні призвести до створення атомної бомби.
Західні оглядачі припускають, що Іран навмисно оголосив про збагачення нової партії урану напередодні закінчення терміну оонівського ультиматуму, щоб спровокувати Захід на жорсткі дії. Можливо, тим самим ставиться за мету завоювати симпатії арабського світу. Зрозуміло, вимога світового співтовариства про відмову від ядерної програми б’є по самолюбству іранців, сприймається як обмеження національного суверенітету, і з цим важко сперечатись.
Але заборона на поширення ядерних технологій тому й існує, що з їхньою допомогою можна виготовити найстрашнішу зброю у світі, а вже накопичених іншими державами запасів вистачить, щоб кілька разів знищити все живе на земній кулі. Тому «ядерний клуб» держав намагається запобігти розширенню. Якраз цим і не задоволений Іран, який хоче змінити своє місце у розстановці сил на світовій арені. З 70-мільйонним населенням і багатими запасами вуглеводнів країна претендує на роль лідера у близькосхідному регіоні. Але цей «лідер» оголошує про своє бажання змести Ізраїль з карти світу...

Говорити, діяти чи воювати
Заступник держсекретаря США Ніколас Бернс повідомив, що Вашингтон вимагатиме від Росії та інших країн виконання певних зобов’язань, які вони взяли на себе під час ухвалення липневої резолюції Ради Безпеки ООН. За його словами найближчим часом у Берліні або у Відні відбудеться зустріч країн «шістки» з іранської проблеми і, як він очікує, санкції будуть запроваджені ще до кінця вересня цього року.
Ірану, навпаки, вигідно «втопити» питання ядерної зброї в болоті дискусій, а ще краще перевести проблему в інший, більш виграшний формат. Очевидно, саме тому президент Ахмадінеджад викликав на діалог у прямому ефірі з загальносвітових проблем американського президента США Джорджа Буша. Але Білий дім відразу відмовився від цієї явно популістської і неконструктивної пропозиції, яка не має нічого спільного з аналізом загрози іранської ядерної бомби для світової стабільності.
Про те, що США намагаються налагодити діалог з Тегераном, свідчить явно не випадкове отримання візи екс-президентом Ірану Мохаммад Хаттамі для участі в конференції з проблем діалогу цивілізацій у Нью-Йорку, а також виступу в кафедральному соборі Вашингтона.
Очікується, що «шістка» обговорюватиме свої подальші дії протягом певного часу. Сполучені Штати і їхні три європейські союзники — Велика Британія, Німеччина і Франція готують список санкцій, запровадження яких вони вимагатимуть від Ради Безпеки ООН. За інформацією «Нью-Йорк таймс», йдеться насамперед про жорсткі обмеження на імпорт ядерного устаткування і матеріалів. Далі санкції можуть стосуватися закордонних поїздок лідерів Ірану та обмеження доступу країни до міжнародних фінансових ринків.
Очевидно, що проти санкцій відносно Ірану виступатимуть Китай, зацікавлений у поставках нафтопродуктів з Ірану, і Росія, яка допомагає будувати АЕС у Бушері і всіляко намагається посилити свої позиції на Близькому Сході. У Росії та Китаї вважають, що санкції проти Ірану будуть неефективними, і наполягають на дипломатичному вирішенні проблеми. Зрештою, справа Ірану не є найважливішою в політиці цих країн і в разі виваженої і послідовної поведінки Заходу є можливість переконати ці дві держави в необхідності жорстких санкцій.
Іран натомість натякнув: якщо санкції будуть запроваджені, він готовий обмежити виробництво нафти або й навіть вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, як це зробила КНДР.
Американське військове керівництво прогнозує, що Тегерану для створення ядерної бомби потрібно п’ять років. Про це повідомила «Вашингтон таймс» з посиланням на джерела серед військових. Таким чином, як зауважила газета, адміністрація президента Буша ще має час на ухвалення рішення щодо авіаударів по іранських ядерних об’єктах. У відповідь на прохання прокоментувати це повідомлення у Пентагоні зауважили, що військове керівництво США ніколи не коментує «надзвичайних планів дій». «Уряд США дуже чітко дає зрозуміти свої наміри у вирішенні проблем з Іраном. Президент і держдепартамент старанно працюють разом з міжнародним співтовариством, зокрема з такими організаціями, як МАГАТЕ й ООН, аби дипломатичними засобами вирішити проблему»,— сказав прес-секретар військового відомства майор Патрік Райдер.
А відомий експерт Алекс Ватанка на перше місце ставить санкції групи держав (США і кілька союзників у Європі й Азії), на друге — довгі роки переговорів з Іраном й одночасно спроби переконати Росію і Китай у необхідності вжити заходів проти Тегерана. Авіа-удар по ядерних об’єктах стоїть на третьому місці, але він цілком ймовірний. Проте імовірність армійської операції сухопутних військ повністю відкидається.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЬЩА ЗБИРАЄ ПАРТНЕРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».