Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КИЇВ—БАКУ: НАГОЛОС НА ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПРОЕКТАХ
Учора звершився візит українського лідера в Азербайджан. Наша країна виступає за співпрацю з Азербайджаном у сфері розвідки та видобутку нафти, а також реалізації нафтопродуктів, зазначив Президент Віктор Ющенко на прес-конференції у Баку за підсумками українсько-азербайджанських переговорів.

Глава української держави, конкретизуючи можливі напрями такої співпраці, виокремив три найголовніші. За його словами, це, насамперед, формування з азербайджанськими компаніями спільних структур, які б могли працювати на взаємних ринках із видобутку, розвідки нафти та реалізації нафтопродуктів. Президент сказав, що відповідні пропозиції — про готовність до такої співпраці «українською стороною в офіційному порядку передано Азербайджану». «Ми вважаємо це першим етапом взаємного проникнення на ринки і розвитку взаємних потенціалів», — зауважив він.
Другим важливим напрямом енергетичної співпраці Віктор Ющенко назвав освоєння й транспортування світлої азербайджанської та казахстанської нафти у напрямку «Одеса—Броди — європейський ринок». За його словами, Каспійський та Чорноморський регіони нині формують нові пропозиції щодо сирої нафти, які «легко «лягають» у реалізацію проекту «Одеса— Броди».
Третім напрямом співпраці з Азербайджаном у згаданій сфері глава української держави вважає формування спільних позицій з питань поставок газу за маршрутом «Каспій—Україна—ЄС».
За підсумками переговорів Президента України Віктора Ющенка та Президента Азербайджану Ільхама Алієва, а також делегацій обох країн відбулася церемонія підписання низки двосторонніх документів.
Президенти України та Азербайджану поставили підписи під «Спільною декларацією між Україною та Азербайджанською Республікою». Підписано угоду між НАК «Нафтогаз України» і Державною нафтовою компанією Азербайджану про довгострокове співробітництво, угоду між Державним комітетом ядерного регулювання України та Міністерством із надзвичайних ситуацій Азербайджану про співпрацю в галузі радіологічної безпеки між Мінагрополітики України та Міністерством сільського господарства Азербайджану про співробітництво в галузі державного випробування і охорони сортів рослин, між Кабінетом Міністрів України та урядом Азербайджанської Республіки про міжнародні комбіновані вантажні перевезення.
Міністр закордонних справ Борис Тарасюк підписав угоду між МЗС України та МЗС Азербайджану про підготовку дипломатичних працівників і угоду між урядами двох країн про співпрацю у сфері охорони навколишнього середовища.
Президент України відвідав парламент Азербайджану — міллі меджліс, зустрівшись там із головою вищого законодавчого органу Азербайджану Октаєм Асадовим, а також з депутатами — членами міжпарламентської групи «Азербайджан — Україна».
Учасники зустрічі відзначили великий потенціал для подальшого розвитку та зміцнення українсько-азербайджанських міжпарламентських відносин.
Під час обговорення співпраці в гуманітарній сфері Віктор Ющенко висловив задоволення тим, що українська та азербайджанська діаспори в обох країнах мають можливості для розвитку своєї культури. Важливо, що в обох країнах, де живуть численні діаспори (в Україні — 250 тисяч азербайджанців, а в Азербайджані — 30 тисяч українців), не було міжетнічних конфліктів.
Президент України також торкнувся питання підтримки парламентом Азербайджану рішення про визнання Голодомору 1932–1933 рр. в Україні актом геноциду проти українського народу.
Україна і Азербайджан зацікавлені в тому, щоб двосторонні відносини між двома країнами досягли максимально високого рівня. На цьому наголошували президенти України та Азербайджану під час переговорів «віч-на-віч» у Баку. Лідери двох держав обговорили низку питань двостороннього співробітництва країн у торговельно-економічній та енергетичній сферах, торкнулися теми видобутку нафти й співпраці в рамках ГУАМ.
У ході зустрічі президенти України і Азербайджану домовилися про створення Комісії, яка працюватиме на найвищому рівні.
також у паперовій версії читайте:
  • МЕДВЕДЬКО СПРОСТОВУЄ ЛУЦЕНКА
  • КЛЮЧКОВСЬКИЙ: НАЗВА — ЦЕ ПРИНЦИПОВО
  • «НАША УКРАЇНА» ЗАХИЩАЄ «НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ» ЗВАРИЧА
  • КОРНІЛОВ: НАВІЩО КОАЛІЦІЇ НАЗВА?
  • ПОСМІХНІМОСЬ РАЗОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».