Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
МЕКСИКАНСЬКИЙ «ПЕРЕЦЬ» ДЛЯ ПІВНІЧНОГО СУСІДА
Майже два місяці минуло з часу президентських виборів у Мексиці, але країна лишається поділеною на два ворожі політичні табори, які підтримали різних кандидатів.

Свого часу Вінстон Черчілль зауважив, що демократія — найгірша форма правління, але ліпшої людство за свою історію не винайшло. Особливо справедливість цього твердження відчувається, коли «щільні» розбіжності результатів голосування занурюють народи в стан політичної нестабільності. Так було під час президентських виборів 2000 року в США, аналогічна історія повторилася в Мексиці.
Після трьох тижнів мексиканського «майдану» 28 серпня були оголошені результати часткового перерахунку голосів, відданих на виборах, які відбулися ще другого липня. За підсумками перерахунку 9% бюлетенів за вердиктом федерального виборчого трибуналу Мексики перемогу на виборах здобув правий кандидат Філіпе Кальдерон, якого активно підтримували Сполучені Штати Америки.
Та керувати країною йому буде непросто, адже одночасно на виборах до мексиканського парламенту перемогу святкували ліві сили на чолі з харизматичним політиком Лопесом Обрадором. Його Партія демократичної революції наполягає на реалізації програми боротьби зі злиднями, а в багатій на нафту Мексиці це проблема майже половини населення. У широкому соціальному пакеті — обіцянки підвищення пенсій, заробітних плат, стипендій і соціальних виплат, масового будівництва житла за бюджетні кошти, збільшення дотацій сільському господарству. Для боротьби з безробіттям пропонується велика програма суспільних робіт. Ці пропозиції лівого парламенту відверто суперечать ліберальним економічним поглядам обраного з невеликою перевагою президента Філіпе Кальдерона.
Хай там як, а новий мексиканський президент та парламент мають будь-що дійти компромісу. Зробити це буде непросто. Наприклад, Філіпе Кальдерон категорично заперечує проти збільшення рівня оподаткування американських нафтових корпорацій та приватних банків, які діють у Мексиці. Він проти перегляду угоди про вільну торгівлю в Північній Америці, яка розорила мексиканських виробників бобів та кукурудзи, що програли конкуренцію субсидійованим фермерам зі США. Тож суперечки між різними мексиканськими гілками влади будуть неминуче.
У такому разі можна прогнозувати виникнення ситуації, за якої президент буде просто неспроможний керувати країною. Зокрема, 16 вересня, у День незалежності Мексики, очікується нова масова маніфестація, на якій буде оголошено про створення альтернативного уряду.
На південному кордоні США визріває зона напруги, порівняно з якою далекі напівколоніальні війни в Афганістані та Іраку багатьом американцям вже найближчим часом здадуться дитячими розвагами. Адже на Півдні США мешкає чисельна іспаномовна громада, яка зберігає тісні стосунки з Мексикою, будь-які події в цій країні неминуче впливатимуть і на Сполучені Штати. Зокрема, частина іспаномовних нелегалів у США відкрито симпатизує Лопесу Обрадору. Тож на тлі виборчої кампанії до Конгресу, яка закінчиться в листопаді, багатьом кандидатам доведеться не лише терміново вивчати іспанську мову, а й пояснювати свою позицію щодо перспектив американсько-мексиканських відносин. А в умовах внутрішньополітичної напруги в Мексиці робити це буде дедалі важче.
також у паперовій версії читайте:
  • У КИТАЇ МАСОВЕ ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ
  • СУД НАД БЕРЛУСКОНІ ЗНОВУ ВІДНОВЛЕНО
  • КОКОЙТИ ПОДЯКУВАВ ЗЕНІТНИКАМ ЗА ВЛУЧНІСТЬ
  • БОЛГАРІЮ І РУМУНІЮ ПРИЙМУТЬ В ЄС ДОСТРОКОВО?
  • ПРИНЦЕСА КІКО НАРОДИЛА ХЛОПЧИКА
  • ВБИВСТВО ХАРІРІ: ЗАМАХ НА ЛЮДИНУ, ЯКА РОЗСЛІДУЄ ЦЮ СПРАВУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».