Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДО НАСТУПНОЇ ВІЙНИ?..
Незважаючи на значні сутички на півдні Лівану, Ізраїль і «Хезболла» дотримуються перемир'я. Зате розпочалась велика пропагандистська битва, покликана визначити переможця у нещодавній війні.

Президент США Джордж Буш у перший день припинення бойових дій заявив: «Хезболла» атакувала Ізраїль, «Хезболла» створила кризу. І «Хезболла» зазнала поразки».
Прем'єр Ізраїлю Ехуд Ольмерт у парламенті сказав: «Ми розбили цю бандитську організацію. Ми розбили її потужний військовий арсенал, суттєво обмежили наступальні й організаційні можливості та підірвали впевненість її лідерів».
У цей самий час у регіонах Лівану, де живуть шиїти, спостерігалось ось що. Прихильники «переможеної» «Хезболли» стріляли у повітря з автоматів, радісно вигукували і показували знак перемоги на пальцях.
Ще більша радість панувала у Тегерані, звідки понад 20 років «Хезболла» отримує гроші й ракети. Люди на вулицях кричали «Аллах акбар!». Просто неба роздавали солодощі й прохолоджувальні напої, міський транспорт був безкоштовним, всюди можна було побачити портрети шейха Насралли — лідера «Хезболли».
Тим часом в Ізраїлі настрій мінорний. Ще місяць тому прем'єра Ольмерта підтримували 75% громадян, а нині лише 48%, підтримка міністра оборони Аміра Переца знизилась з 65 до 37%.
«Вашингтон Пост» із посиланням на американських експертів у галузі розвідки пише, що зовнішня розвідка Ізраїлю «Моссад» не змогла адекватно оцінити бойові можливості «Хезболли». На думку колишнього співробітника ЦРУ Роберта Баера, «Моссад» виявився не здатним зібрати достатню кількість інформації про військовий потенціал бойовиків.
Ізраїльська газета «Хаарец» пише, що «напередодні припинення бойових дій військові цілі Ізраїлю не було досягнуто». А «Маарів» ще жорсткіша: «Перший день без бойових дій почав відлік часу до початку нової війни з «Хезболлою».
З ізраїльського боку загинуло 118 військових і 40 цивільних осіб. У Лівані, за різними підрахунками, загинуло від 900 до 1100. Ізраїльські військові говорять про 500 бойовиків, сама «Хезболла» визнає втрату 80 осіб.
За місяць бойових дій «Хезболла» випустила по Ізраїлю чотири тисячі ракет, тобто за оцінками розвідки приблизно 30% свого арсеналу. Основну мету кампанії — ліквідацію ракетних можливостей бойовиків не досягнуто. За день до перемир'я «Хезболла» випустила по північному Ізраїлю 250 ракет, установивши рекорд війни. Це їй вдалось, незважаючи на те, що на території, де діяла «Хезболла» розміщувалось 30 тисяч ізраїльських військовиків.
В останні три дні війни ізраїльська армія провела великий наступ на бази радикального угруповання, але всієї території й всіх баз зайняти не вдалось, тому у бойовиків залишились склади зброї.
Сподівання на те, що вояки ООН і солдати регулярної ліванської армії роззброять бойовиків, були розвіяні ще у понеділок. Насралла у своєму телевізійному зверненні гнівно виголошував: «Не час для роззброєння «Хезболли»! Хто захистить Ліван перед наступною ізраїльською агресією? Може, вояки ООН?!»
Потім він додав, що з «питання зброї» готовий розмовляти у «відповідний час». Але такі заяви лідер бойовиків робив ще до війни, тож зброя, як головний елемент впливу «Хезболли» та її символ на прапорі, нікуди не поділась.
Отже, бойовики «розчиняться» серед цивільного населення. Арабська газета «Аль Хайят», яка видається в Лондоні, написала, що «Хезболла» і уряд Лівану підписали таємну угоду, яка дає змогу бойовикам утримувати криївки на південь від ріки Літанії.
Професор Ефраїм Інбар з Центру стратегічних досліджень Бегіна-Сарата зазначає: «Після війни «Хезболла» залишиться «Хезболлою», а Ліван залишиться Ліваном. Проте визнає, що угруповання зазнало важких втрат і у майбутньому добре замислиться, перш ніж відновити провокації проти Ізраїлю. Це — головний результат місячної кампанії».
Одначе уряд Ольмерта має проковтнути ще одну гірку піґулку. Двох ізраїльських солдатів, яких «Хезболла» викрала 12 липня, таки доведеться обмінювати на кільканадцять бойовиків, котрих досі утримують в ізраїльських в'язницях. Тож сценарій, який Насралла намагався накинути Ізраїлю, буде реалізовано.
Хоча «Хезболла» вважає себе тріумфатором у війні, її майбутнє не виглядає безхмарним. На неї чекає «спілкування» з тисячами ліванських шиїтів, що потерпіли у війні. Частина їх беззастережно підтримує Насраллу, принаймні публічно, попри втрати, яких вони зазнали від війни. Але колись емоції утихнуть і люди згадають, що їхні нещастя почались саме через шейха, який розпалив війну.
В Ізраїлі створено спеціальну галузеву комісію, яка мусить вивчити перебіг ліванської кампанії. Її очолить колишній начальник штабу ізраїльської армії Амнон Ліпкін-Шагак.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРИЖ БАЛАНСУЄ
  • «ДРУЖБА» ПРОДАЄТЬСЯ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».