Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНА Є ТАМ, ДЕ Є УКРАЇНЦІ
У Києві вчора відкрився IV Всесвітній форум українців, у роботі якого беруть участь 450 делегатів, 450 гостей, 50 представників так званої «четвертої хвилі» еміграції, 80 представників зарубіжних мас-медіа, 450 учасників фестивалю «Український спів у світі» — загалом близько тисячі 900 осіб.

У рамках форуму відбудеться I Всесвітній (установчий) з'їзд Міжнародної громадської організації «Нова хвиля», в якому візьмуть участь близько 100 делегатів із 27 країн світу. Цей проект має на меті об'єднати громадян України, які перебувають за кордоном, з метою реалізації та захисту їхніх громадянських, професійних, соціальних, економічних і політичних прав, а також сприяння їхньому поверненню на Батьківщину.
Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд учасників IV Всесвітнього форуму українців проект Національної концепції співпраці із закордонними українцями, розроблений, за його дорученням, Міністерством закордонних справ.
Глава держави зазначив, що він підпише цей документ після його обговорення. Віктор Ющенко назвав запропоновану концепцію першим кроком у виробленні «ґрунтовної сучасної концепції шляхів розвитку світового українства, його стратегічних цілей та завдань».
Президент наголосив, що українська діаспора, яка налічує майже 20 мільйонів українців у понад 60 державах світу, унікальне за масштабом і можливостями явище. «Ми маємо постати перед світом не споживачем, а навпаки, донором міжнародних процесів і реалізатором власної цілісної політичної, економічної й культурної зовнішньої дії»,— сказав він, зазначивши, що Київ у цьому процесі має перетворитись на справжній координаційний і об'єднувальний центр діяльності світового українства. «Треба відмовитись від неприродного поділу українців на своїх і зарубіжних. У світоглядному сенсі Україна є там, де є українці й є українська мова»,— вважає Президент.
У цьому контексті глава держави висловився за створення ефективної моделі співпраці з українцями за кордоном із повноцінним фінансуванням з боку української держави і чіткою координацією не лише в культурній сфері, а й у політичних, економічних, науково-технологічних справах. Зараз для підтримки діаспори заплановано виділити майже 77 мільйонів гривень до 2010 року, повідомив Президент.
Голова Української Всесвітньої координаційної ради Михайло Горинь закликав усіх громадян України і українську діаспору світу стати активними учасниками реалізації Універсалу національної єдності. «Універсал національної єдності утвердив ідею національного примирення і водночас відродження української нації. Маємо підстави сподіватись, що весь український народ і все світове українство стане активним учасником реалізації цього Універсалу і розбудови великої України»,— наголосив він.
За словами Михайла Гориня, найголовнішим здобутком Універсалу є те, що в ньому закріплено примирення українського народу і підтверджено всебічний розвиток й функціонування української мови як єдиної державної у всіх сферах суспільного життя на всій території України.
Він підкреслив, що нинішній Форум відбувається напередодні двох історичних дат — 15-ї річниці проголошення Незалежності України та 150-річчя від дня народження Івана Франка. За його словами, такий збіг історичних дат є символічним, оскільки саме Іван Франко — геній українського народу — мріяв про той час, коли народ України стане справжнім господарем на своїй землі. «Його крилата фраза «Нам пора для України жить» і досі залишається ідеєю, реалізація якої вимагає зусиль усіх верств нашого суспільства, зокрема, у питаннях консолідації української нації, котра так тяжко була понівечена процесом русифікації в останній період перед крахом імперії».
Михайло Горинь нагадав, що Українська Всесвітня координаційна рада протягом 15 років координує і об'єднує українців всього світу, котрі вважають себе не просто українцями, розкиданими по всіх континентах, а світовим українством, яке має славну історію і авторитет ще з часів Ярослава Мудрого — великого діяча, перед яким схиляли свої голови представники цілої низки європейських країн. «Україна сьогодні відвойовує той великий авторитет і утверджує себе як велика європейська держава. Наше спільне завдання — допомогти їй у цьому»,— наголосив він, звертаючись до учасників Форуму.
Президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський у своєму виступі наголосив на необхідності державної допомоги громадам українців у країнах колишнього СРСР.
На думку пана Лозинського, державна політична і матеріальна допомога бідним громадам українців, які живуть у країнах колишнього СРСР і його сателітів, є наразі необхідною, оскільки західні громади є переважно матеріально влаштованими.
Під час свого виступу Лозинський звернув увагу, на його думку, на основні проблеми України в наші дні. Зокрема, він зазначив, що «православна церква Московського патріархату поборює інші українські церкви і відстоює інтереси Москви». Він також наголосив, що негативним є те, що українська влада віддала Московському патріархату найбільші святині українців — Київську і Почаївську лаври. За його словами, російська мова нині переважає в усіх сферах життя в Україні, нею розмовляють більшість українських політиків, урядовців, російська мова домінує в парламенті.
Президент світового конгресу українців закликав захищати «українську Україну, реалізувати конкретні заходи, щоб усі в Україні розмовляли українською, і щоб українську історію писали ми».
також у паперовій версії читайте:
  • ДІАСПОРА ПОТРЕБУЄ ЗАХИСТУ
  • «...МЫ РОЖДЕНЫ, ЧТОБ СКАЗКУ СДЕЛАТЬ БЫЛЬЮ»
  • ЛЬВІВ'ЯНИ НАЛАШТОВАНІ РІШУЧЕ
  • ТАКИ РЕГІОНАЛЬНА!...
  • АКРЕДИТАЦІЇ ЗАМАЛО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».