Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НАШОГО ЦВІТУ — ПО ЗБІРНИХ СВІТУ
Майже два тижні тривала перерва у футбольному чемпіонаті України серед команд вищої ліги. Цей час наші представники в єврокубках присвятили подоланню кваліфікаційних раундів, національна збірна провела товариський матч проти азербайджанців, а молодіжна невдачею в одному матчі встигла провалити фактично увесь короткотривалий відбірний турнір до Євро-2007.

У матчі Україна — Азербайджан сталася знакова для вітчизняного футболу подія: вперше у складі команди Олега Блохіна було більше представників донецького «Шахтаря», а не київського «Динамо», як було раніше. Переоцінювати це не варто, адже контрольні поєдинки існують для того, щоб переглядати потенційні можливості, а саме багато резервістів чемпіонів України цього тижня одягли синьо-жовту форму. На поле стадіону «Динамо» в середу вийшли В'ячеслав Свідерський, Сергій Ткаченко, Олександр Кучер, Анатолій Тимощук, Олексій Бєлік і Андрій Воробей. З цієї шістки лише капітан донецького «Шахтаря» має стабільне місце в основному складі свого клубу, решті футболістів грати в помаранчево-чорній формі навіть у матчах національної першості румунський наставник Мірча Луческу дозволяє вряди-годи.
Динамівців у збірній цього разу було четверо. За винятком Олега Гусєва, котрий є постійним гравцем «основи», ще троє киян поступаються місцем у складі легіонерам — Андрія Несмачного і Руслана Ротаня витіснив з лівого флангу моторний марокканець Бадр Ель Каддурі, Тарас Михалик надто молодий для постійної участі у визначальних поєдинках. Цього разу національна збірна обійшлась без Олександра Шовковського, Сергія Реброва і Артема Мілевського, які мають незначні ушкодження. Колишнього білоруса не вистачило і молодіжній команді в провальному матчі кваліфікації до Євро-2007 проти болгарських ровесників.
Четверо збірників — В'ячеслав Кернозенко, Андрій Русол, Олег Шелаєв і Сергій Назаренко представляють дніпропетровський «Дніпро», ще одного екс-дніпропетровця Олександра Рикуна нині відряджають до збірної з харківського «Металіста», із самарських «Крильєв Совєтов» приїхав Андрій Гусин, із леверкузенського «Байєра» — Андрій Воронін.
Не бракувало «українців» і в інших збірних планети. Найрезонансніше запрошення до збірної Бразилії отримав півзахисник донецького «Шахтаря» Елано. Хавбек провів непоганий матч проти норвежців, кілька разів виводив партнерів на ударні позиції, одного разу міг забити і сам. Найголовніший підсумок цього виступу — наступне запрошення головного тренера бразильців Дунги. 3 і 5 вересня екс-чемпіони світу гратимуть у Лондоні з аргентинцями і валійцями. На ці поєдинки (на відміну від скандинавського вояжу) тренерський штаб пентакампеонів запрошує не тільки новачків, а й стабільних гравців «основи» — Кака з «Мілана», Роналдіньйо з «Барселони» тощо. Разом з видатними футболістами тренуватиметься Елано.
Перший у своїй історії матч провела збірна Сербії (без Чорногорії). Для чеських опонентів балканської команди поєдинок теж запам'ятається надовго: в ньому попрощався зі збірної найкультовіший чеський футболіст останнього десятиліття Павел Недвед. За українським клубним представництвом цей поєдинок міг стати рекордним, але захисника гірників Томаша Хюбшмана, за його словами, не відпустив до Чехії клуб. Натомість київський динамівець Мар'ян Маркович привернув увагу іспанського наставника сербів Хав'єра Клементе, на відміну від ще одного захисника «біло-блатикних» Горана Гавранчича. Опорний півзахисник «Шахтаря» Ігор Дуляй добре почувається і в національній команді, а колишній форвард «Волині» й «Кривбаса» Александр Тришович відзначився голом у дебютному матчі за збірну, який, до речі, завершився вольовою перемогою сербів із рахунком 3:1.
До сенсаційної перемоги хорватів над чемпіонами світу (2:0) доклали зусиль троє нинішніх «українців» (у Італії зіграли донеччани Стіпе Плетікоса і Даріо Срна та киянин Горан Сабліч) і один колишній (Єрко Леко).
Гірники Разван Рац і Чипріан Марика були на полі в матчі Румунія — Кіпр (2:0), Маріуш Левандовськи не грав у поєдинку Данія — Польща (2:0), натомість півзахисник харківського «Металіста» Северин Ганчаржик у першому таймі захищав кольори своєї збірної. Нападники «Динамо» Максим Шацьких і Маріс Верпаковскіс також зіграли за свої команди, узбецький форвард відзначився голом.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ДОЧЕКАЛИСЯ
  • БОНДАРЕНКИ ПРОГРАЮТЬ
  • КОРРЕА — УКРАЇНЕЦЬ?
  • А ВІЄРІ ТАК І НЕ ПРИЇХАВ
  • ПРОДАЄТЬСЯ «АРСЕНАЛ»
  • АНГЛІЙСЬКИЙ ДЕСАНТ
  • «РЕДЖИНА» ЗАЛИШАЄТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».