Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ОПТИМІСТИЧНА СТАТИСТИКА І ГРІЗНІ ЦІННИКИ
Держкомстат, мабуть, вважає, що всі українці вельми багаті. Більше того — підтверджує це цифрами. Мовляв, незважаючи на зростання цін, доходи громадян у січні-травні збільшилися на 31,2%, а реальні, з урахуванням цінового фактора — на 20,6%.

Не знаю, де взялися оці 20,6%, але, як видно, вони не дають спокою владі й відомствам, які заглядають у наш гаманець частіше, ніж у власний. Саме цим можна пояснити те, що об’єктивний і незалежний Господарський суд Києва визнав законною постанову НКРЕ про підвищення тарифів на електроенергію для населення і населених пунктів, а також реєстрацію цього документа в Мін’юсті. Таким чином не зважили ні на вимоги ФПУ, ні на злиденне становище населення. Отже, постановили, що електрика дорожчатиме приблизно на чверть щопівроку до квітня 2008 року — так воно й буде. Чергове підвищення — з першого вересня.
Підготував попередній уряд нам ще один «подарунок» — проект постанови про стовідсоткову передоплату за газ для населення, теплокомуненерго і бюджетних організацій і передав на узгодження в міністерства. Як з ним вчинить уряд В. Януковича, наразі невідомо. Але експерти активно його обговорюють. Дехто з них вважає, що це рішення може бути оскаржене в суді. Але ж надій на позитивний результат мало — з огляду на те, як поставився Господарський суд до дій НКРЕ. Хіба після цього можна сподіватися на рішення на користь громадян? Хоча, на думку юристів, впровадити таку схему обласними організаціями облгазу стосовно населення неможливо, бо стовідсоткової передоплати можна вимагати від юридичної особи, а не від фізичної. А Михайло Волинець — член комітету ВР з ТЕК вважає, що Кабмін і ТЕК своїми діями, якщо їх не зупинити, спричинять звуження ринку газу. Відключать від газу спочатку неплатників, потім тих, хто платить із затримкою. А кому це вигідно? Що це дасть людям, яким нема чим платити?
Тим часом далі дорожчає бензин, учасники українського ринку прогнозують подорожчання нафтопродуктів на 10–15% уже до кінця серпня. А там збільшаться тарифи на залізничні перевезення, хоч Антимонопольний комітет і висловлюється проти («Укрзалізниця» навіть подала в суд на голову комітету Олексія Костусєва, який, мовляв, заважає їй «турбуватися» про пасажирів, годувати їх під час поїздки).
А коли вже дорожчими стають усі енергоносії, то чи варто дивуватися, що ціни повзуть вгору? Попередній Мінфін пропонував у 10–20 разів підвищити плату для виробників напоїв за спеціальне водокористування. З огляду на це пивовари попереджають, що їхня продукція стане дорожчою як мінімум удвоє. Але Бог з ним, з пивом — хліб став дорожчим.
А тепер поміркуймо ось про що. Хто порахує — тільки за названими позиціями — наскільки більше кожен з нас має витягти грошей зі свого гаманця (58% населення живе за межею бідності), щоб заплатити за все? Як на мене, у двадцять відсотків, на які, за підрахунками Держкомстату, збільшилися реальні доходи, це не вкладається. Гадаю, ми заплатимо значно більше, а отже, наші реальні доходи не тільки не збільшаться, а впадуть. І мабуть кількість громадян, які живуть за межею бідності, зросте? Чого тоді варті всі передвиборні обіцянки і кандидатів у президенти, і кандидатів у депутати?
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТАНЬ БІЛЬШЕ НІЖ ВІДПОВІДЕЙ
  • ОСВІТА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ШКІЛЬНОГО БАЗАРУ...
  • ЩО ДЕНЬ НАСТУПНИЙ НАМ ГОТУЄ?
  • СКІЛЬКИ КОШТУЄ ПАЛЯНИЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».