Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ ЗАТИШШЯ. ПРОТЕ — НЕ ТИША
Ізраїль завдав авіаудару по сектору Ґази. Військове керівництво країни заявило, що мішенню був командний пункт екстремістського угруповання «Ісламський джихад».

Місцевих мешканців завчасно попередили про запланований обстріл і вони змогли заздалегідь залишити небезпечну зону. Будівлю, в яку цілили ізраїльтяни, зруйновано. Очевидці кажуть, що вона була не командним пунктом «Ісламського джихаду», а лише помешканням родини одного з бойовиків.
Утім, уже дві доби на Близькому Сході — відносна тиша. Нагадаємо, що позавчора, з восьмої ранку за київським часом, набрала чинності угода про припинення вогню у південному Лівані. Щоправда, її порушують деякі перестрілки, але це не порівняти з авіабомбардуваннями, які ізраїльтяни вели до останньої хвилини — бомбували Бейрут, Тир, позиції «Хезболли». Ізраїльська армія відводить свої підрозділи з півдня Лівану, туди повертаються біженці. Вони просуваються повільно, бо більшість доріг і мостів у регіоні зруйновано під час авіанальотів. Так само як 15 тисяч будинків, у яких вони колись мешкали.
Лідер «Хезболли» шейх Хасан Насралла заявив, що бойовики продовжать воєнні дії, поки окупація триває. Не менш войовниче налаштовані й ізраїльські вояки. Днями солдати Ізраїлю після початку перемир'я застрелили двох бойовиків, котрі намагалися їх атакувати. Попри припинення воєнних дій, Тель-Авів продовжить повітряну і морську блокаду Лівану.
Тим часом впливовий журнал «Нью-Йоркер» (США) повідомив, що до планування воєнної операції проти «Хезболли» причетна адміністрація Джорджа Буша, причому напад готували ще навесні — задовго до того, як екстремісти викрали двох ізраїльських вояків. «Зелене світло» на бомбардування Бейрута ізраїльська влада отримала у Вашингтоні, цитує видання слова радника уряду США.
Світ тим часом відгукнувся на заклик допомогти Лівану. Єврокомісія виділила країні 20 мільйонів євро, незабаром надасть ще 30 мільйонів.
Політики ж сперечаються, хто переміг у конфлікті. Дж. Буш стверджує, що «Хезболла» зазнала поразки. Лідер угруповання Хасан Насралла із цим не згоден й каже, що переможеними залишилися ізраїльтяни.

БЛИЗЬКИЙ СХІД: ЧИ ВИРІШУЄ ПЕРЕМИР'Я ПРОБЛЕМИ?
Минулий тиждень точилася запекла боротьба з приводу визначення світовою спільнотою умов, на яких можливим стало б припинення вогню у зоні лівано-ізраїльського конфлікту. Аби стимулювати процес дипломатичних погоджень, Росія висунула проект резолюції, що передбачав припинення вогню лише на 72 години. Ця пропозиція була неприйнятною для Ізраїлю, який вбачав у цьому шанс для руху «Хезболли» перегрупуватися й продовжити обстріли.
Зрештою, 11 серпня 2006 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, що передбачає постійне припинення вогню та введення на Південь Лівану 15 тисяч ліванських військових і міжнародний миротворчий контингент такої ж чисельності. У неділю Кабінет міністрів Держави Ізраїль ухвалив рішення про поступове виконання резолюції Ради Безпеки Об'єднаних Націй.
Це і не дивно, адже проведення ізраїльськими військами наземної наступальної операції у районах Півдня Лівану, звідки «Хезболла» веде ракетний обстріл, наштовхнулось на партизанський спротив, який коштував життя багатьом ізраїльським воякам. Не менш небезпечними для стабільності в Ізраїлі є економічні проблеми, породжені місяцем війни. Понад 30 днів інтенсивних військових дій коштували економіці країни більше, ніж два мільярди доларів. Адміністрація Джорджа Буша традиційно використала важіль фінансової допомоги, аби змусити ізраїльських політиків до поступок.
Однак резолюція про припинення вогню не означає автоматичного вирішення наявних у зоні військового конфлікту проблем. Наприклад, рух «Хезболла» не погоджується на розміщення міжнародного миротворчого контингенту під командуванням НАТО, а Ізраїль не довіряє ліванській армії. Ізраїльські військові вважають, що армія Лівану, як свідчить досвід, неспроможна покласти край активності «Хезболли», яку продовжує підтримувати Іран, що фактично на території Лівану воює з Ізраїлем.
Водночас західні політики стурбовані тим, що бойовики «Хезболли» ведуть вогонь по Ізраїлю з густонаселених районів Лівану, провокуючи вогонь у відповідь, й відтак численні жертви з-поміж цивільних ліванців. Подібна цинічна тактика ведення бойових дій — асиметрична стосовно дій регулярної ізраїльської армії. Навряд чи спроможним здобути перемогу виявиться й міжнародний миротворчий контингент. Отже, з припиненням вогню не вирішується жодне з питань, які стали причиною нинішньої фази конфлікту між рухом «Хезболла» та Ізраїлем. Спокій сюди прийде ще нескоро.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • КОНФЛІКТ У ШРІ-ЛАНЦІ: СЕРЕД ЖЕРТВ — ДІТИ
  • У МЕКСИЦІ ПОЛІЦІЯ РОЗІГНАЛА МІТИНГ ОПОЗИЦІЇ
  • ВИКРАДЕНИХ УКРАЇНЦІВ ВІДПУСТЯТЬ?
  • НАШІ ЗА КОРДОНОМ: ВІДЛУННЯ КІЛЬКОХ ДРАМ
  • ТЕРАКТИ В ІРАКУ
  • СТАН ШАРОНА ПОГІРШИВСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».