Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ШІСТЬ ПОБРАТИМІВ УМАНІ
Колись до Умані поспішали незвані гості — турки й татари, аби тут узяти ясир і розжитися на всяке добро... Давно те було. Тепер Умань сама щиро запрошує всіх до себе на дружню гостину і породичалася вже з шістьма громадами-побратимами.

Перша письмова згадка про черкаське місто Умань, розташоване від обласного центру за 188 кілометрів, датується 1609-м роком. За Андрусівським перемир'ям, ухваленим 1667-го року, місто відійшло до Польщі. У 1726–1832 роках господарем Умані й довколишніх земель були пани Потоцькі. Нападали на ці мальовничі землі турки, а безстрашні ватажки козацьких загонів Максим Залізняк з Іваном Гонтою визволяли земляків з-під ворожого іга. Про історичне минуле залишилась жива пам'ятка — побудований у 1796-му бельгійським інженером Л. Метцелем на замовлення графа Потоцького і названий на честь його дружини Софії однойменний парк. Нещодавно відреставрований, він вабить та вражає рукотворною красою альтанок, гротів, шлюзів та інших прекрасних куточків, де природа так благотворно прислужилась у втіленні задумів архітекторів.
Умань чи не найбагатша на історико-культурну спадщину в регіоні. Близько 20% всіх пам'яток архітектури Черкаської області зосереджено в Умані. Лише дендропарк «Софіївка» зібрав під своєю назвою 101 пам'ятку історії і культури, що занесені до державного реєстру національного культурного надбання. Сучасна «Софіївка» — це не тільки пам'ятка садово-паркової архітектури, а й науково-культурний центр.
Ще Умань знаменита тим, що в ній жив і похований Цадік Нахман — лідер хасидизму. Нині тисячі євреїв з усього світу з'їжджаються у вересні, щоб поклонитись вчителю-пророку і відсвяткувати свій новий рік Рош-ха-Шана.
У 2005 році Умань набула статусу як центр міжнародного туризму.
Не дивно, що побратимами красуні-Умані побажали стати міські громади із різних кінців земної кулі. Найстаршим серед них є французьке містечко Ромійї-сюр-Сен, дружба з яким бере початок у 1961-му році. Спершу придивлялись, обмінювались вітаннями, а у 1982-му підписали безстрокову угоду про дружбу й співробітництво. Відтоді понад 20 делегацій з Ромійї відвідали Умань і 25 делегацій уманців гостювали у Ромійї. Останні сім років — найбільш плідні, адже уманці стали постійними учасниками виставки-ярмарку, що проводиться в цьому французькому місті.
У червні 1987-го уманців запросили з візитом до американського міста Девіс (Каліфорнія). Того ж року було підписано довгострокову угоду про співпрацю. Відтак у США побували групи музикантів, співаків, художників, ділових людей з Умані. Діє чимало спільних проектів: організовано стажування підприємців, працівників органів місцевого самоврядування, освітян, є програма з надання матеріальної допомоги медицині, започатковано вручення стипендії Стена Форбса для сиріт, які стали студентами Уманської аграрної академії, проводиться взаємне стажування викладачів цієї академії та Каліфорнійського університету.
Ще один побратим Умані — місто Мілфорд-Хейвон (Велика Британія). Угода про поріднення підписана у серпні 1990-го. Англійці підтримують місцевий дитячий будинок, запрошують міський камерний хор та дитячий хоровий колектив на виступи у різних міських заходах, що відбуваються в Мілфорді.
Має Умань своїх надійних друзів і в Прибалтиці, точніше — в естонському місті Хаапсалу (угоду про поріднення ухвалено 2003 року). Уманці гостювали на Днях Умані в Хаапсалу, а естонці приїздили з відвідинами на аналогічне свято в черкаському місті.
Два роки тому, у травні 2004-го, підписано Меморандум про порозуміння між уманцями й жителями Ботошанів (Румунія). А нещодавно уманці поріднилися зі старовинним польським містом Ланьцут. Звісно, мати серед членів своєї міської родини польського названого брата, як мовиться, й сам Бог велів, адже це польський граф Станіслав Потоцький залишив по собі створений як гімн своєму великому коханню парк, що ним уманці так пишаються вже не одне століття.

Володимир КОСКІН
також у паперовій версії читайте:
  • НАДЛИШОК — ШКОДИТЬ
  • НІ АСПІРИН, НІ ТЮТЮН
  • БАД ПРОТИ ЗАПАЛЕНЬ
  • МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ — ЗА ДВА ТЕЛЕФОНИ
  • ЧУЛИ — БДЖОЛОПЛАСТИКА?
  • МАЛЕНЬКЕ СОНЕЧКО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».