Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
АРМІЯ СТАЄ БІЛЬШ ВІДКРИТОЮ
Важлива роль у діяльності Міністерства оборони України належить гуманітарному забезпеченню Збройних сил, спрямованому, зокрема, на дотримання конституційних прав і свобод військовослужбовців та членів їхніх сімей, морально-психологічний стан військ, зміцнення військової дисципліни.

Гуманітарну діяльність в нашій армії здійснюють органи військового управління, взаємодіючи з державними органами влади, установами та закладами культури й мистецтва, засобами масової інформації. Останнім часом намітилися позитивні зміни в цій сфері. Наприклад, значно покращилося інформаційне забезпечення особового складу, чому сприяло збільшення тиражів центральних і регіональних військових ЗМІ. Приміром, наклад журналу «Військо України» збільшився з 750 до 4500 примірників, газети «Народна армія» — з 3000 до 10–12 тисяч. Регіональні газети збільшили свої тиражі в 1,5–2 рази.
Був здійснений експеримент з інформаційно-пропагандистського забезпечення командно-штабного навчання з об’єднаними силами швидкого реагування «Реакція-2005» на базі модернізованого похідного комплексу, що забезпечує відео- та радіообслуговування особового складу в польових умовах, надає можливість оперативно випускати якісну друковану продукцію. Започатковано створення в казармених приміщеннях кімнат, у яких знайомлять з традиціями підрозділів.
З метою забезпечення права військовослужбовців на свободу совісті та їхньої морально-психологічної і духовної підтримки в українському військовому контингенті в Іраку в 2005 році з’явилися священики.
У межах пілотного проекту, що стосується переходу до комплектування Збройних сил за контрактним принципом, у 2006 р. на базі трьох бригад триває експеримент з організації культурно-виховної та просвітницької роботи, організації дозвілля військовослужбовців. Усі ці та інші заходи сприяють підвищенню ефективності військової служби, зміцненню дисципліни, патріотичному вихованню військовослужбовців і забезпеченню належного морально-психологічного стану військ.
З метою пропагування Збройних сил загалом і військової служби зокрема юнакам-допризовникам влаштовують екскурсії до військових частин, а з нагоди військово-професійних свят — показові заняття з військової підготовки, виступи армійських оркестрів. Учнівську молодь залучають до участі в конкурсах на краще виконання стройової пісні та у вікторині «Що ти знаєш про Збройні сили України?» Постійно надається допомога школам в оформленні кабінетів допризовної підготовки наочно-агітаційними матеріалами на теми військової служби, умов вступу до вищих військових навчальних закладів.
Уперше за роки існування Збройних сил започатковано централізоване забезпечення навчальних закладів, органів виконавчої влади, військових частин плакатною продукцією, що висвітлює життєдіяльність військ.
Здійснюється пілотний проект з військово-патріотичного виховання молоді, який реалізується у взаємодії з мерією міста Українка Київської області, ним передбачено проведення військовослужбовцями в навчальних закладах міста занять з історії Збройних сил, стро-
йового вишколу, вивчення патріотичних пісень, ознайомлення із зразками озброєння та військової техніки.
Позитивні відгуки громадськості дістав всеукраїнський конкурс дитячого малюнка на тему «Як я захищатиму Батьківщину», організований у взаємодії з міністерствами освіти й науки та культури і туризму. У конкурсі взяли участь близько 32 тис. дітей з усіх регіонів України.
Значну роль у військово-патріотичному вихованні відіграють музеї, що працюють у системі Збройних сил. Протягом року Центральний музей Збройних сил України та його філії (Військово-морський музейний комплекс «Балаклава», Музей ракетних військ стратегічного призначення, Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки) прийняли понад 58 тис. відвідувачів й організували 2250 екскурсій.
Великий внесок у культурний розвиток особового складу військ, у зміцнення позитивного іміджу армії роблять армійські мистецькі колективи. Так, ансамбль пісні і танцю Збройних сил України у 2005 р. виступив у 125 концертах. Артистам аплодували глядачі багатьох гарнізонів. Колектив гідно представляв українське національне мистецтво на урочистій церемонії відкриття міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2005» і став переможцем міжнародного фестивалю з нагоди 60-річчя закінчення Другої світової війни, що відбувся в Китайській Народній Республіці. Солістка ансамблю Тіна Кароль здобула друге місце на фестивалі молодих виконавців «Нова хвиля» в Юрмалі (Латвія). З успіхом спі-вачка виступала також перед українськими миротворцями в Іраку та Косові. Ансамбль «Екіпаж» Харківського університету Повітряних сил виборов гран-прі на фестивалі «Віват, Перемого!» у Москві до 60-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Значна увага в Збройних силах приділяється також розвитку фізичної підготовки й спорту. Для цього використовуються 850 спортивних майданчиків, понад 500 гімнастичних містечок з тренажерним обладнанням, 210 спортивних залів, 78 стадіонів, 27 плавальних басейнів і 15 стрілецьких тирів. Щорічно влаштовуються спартакіади та змагання з олімпійських та військово-прикладних видів спорту, конкурси на найкращу організацію фізичної підготовки та масової спортивної роботи у військових частинах і військово-навчальних закладах, районні, міські, обласні та республіканські змагання для допризовної молоді.
Набуває розвитку співпраця зі спортивними комітетами держав-учасниць СНД. Так, на Спартакіаді 2005 р. у Санкт-Петербурзі армійські спортсмени України з шести видів спорту здобули два перших, три других та одне третє місця. Збройні сили беруть участь у Міжнародній військово-спортивній організації (Міжнародна рада військового спорту), що об’єднує понад 10 країн світу. Під її егідою проводяться регіональні чемпіонати, чемпіонати світу та Європи, Всесвітні ігри військовослужбовців.
Протягом минулого року на чемпіонатах світу та континенту спортсмени-військові здобули 97 золотих, 127 срібних та 100 бронзових нагород.
Загалом гуманітарна діяльність спрямована на створення здорового морально-психологічного клімату в Збройних силах, а також на формування в суспільстві правильного розуміння тих завдань, що покладені на них.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАКОРДОН НАМ ДОПОМОЖЕ
  • МИРОТВОРЕЦЬ — ЗВУЧИТЬ ГОРДО!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».