Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ДАВНЬОХРИСТИЯНСЬКІ ПАМ'ЯТКИ В УЗБЕКИСТАНІ

Цей монастир був заснований не пізніше IX ст. й існував приблизно до XIII ст. Поруч із монастирем розташований зороастрійський храм Джар-Тепе, неподалік — храм язичницької богині Аспан, яка могла бути покровителькою Ургута. У гірській печері поблизу монастиря також знайдено християнські написи согдійською і сирійською мовами, а один напис — із використанням китайських ієрогліфів. Учені вважають, що його міг написати якийсь прочанин із Сіньцзяна.
Монастир добре зберігся: його обминули пожежі й напади. Він знаходиться на вершині пагорба, на гірській терасі площею двадцять п'ять на сто метрів. По обидва його боки протікає гірська річка. Ченці прорили тунель завдовжки сто п'ятдесят метрів і забирали воду з річки через керамічний водопровід у монастирські криниці завглибшки тринадцять- п'ятнадцять метрів. Чотириметрові стіни монастиря зведено із сирцевої цегли. У будівництві дотримано всіх норм, притаманних монастирській архітектурі батьківщини ченців — північної Месопотамії та Сирії.
Учені передбачають, що від самого початку цю давню споруду будували за генеральним планом. У ній багато тонких архітектурних деталей: підлога викладена керамічною плиткою високої якості, вкритою алебастром, а на стінах будівель — фрагменти розпису.


МОДНИЙ І КОРИСНИЙ ПРОДУКТ
Селера нині модний продукт, повідомляє кореспондент Укрінформу. З неї роблять різні енергетичні коктейлі, свіжо вичавлені соки з морквиною або яблуком, супи, пюре і салати.
Сучасна медицина стверджує, що сік селери підвищує тонус, поліпшує апетит, має антитоксичну, сечогінну й послаблювальну дію. У ньому міститься вітаміни С, групи В, а також багато органічного калію, кальцію та фосфору, які підтримують організм за фізичних навантажень. Тому сік із селери — бажаний напій у барах при фітнес-клубах.
Дієта із селерою рекомендується також при ожирінні, подагрі, алергічній кропивниці, дерматитах, виразках. А ще ця рослина — лідер за вмістом селену, необхідного для синтезу йодовмісних гормонів щитоподібної залози.
З XVII ст. гірко-пахуча дика селера вдосконалювалась італійськими садівниками, вони вивели культурні кореневі, листкові та черешкові сорти.
Свіжа коренева селера найкраще поєднується з морквою й яблуком. Тушкована смакує у вигляді пюре з вершковим маслом. Черешкову селеру можна їсти як свіжою, так і смаженою, тушкованою, відвареною на пару, запеченою на грилі. Із селери можна приготувати тонізуючий напій — покласти столову ложку натертого кореня селери в склянку томатного соку та додати колотого льоду.
Страви із селерою є майже в кожній національній кухні. Іспанія пропонує рибний салат із селерою та оливками, томатно-селерний суп із часником. Франція — запіканку із селери з соусом бешамель, фуа-гра із селерним желе. На Сході курку начиняють селерним пюре з прянощами. Євреї тушкують м'ясо разом із квашеною капустою та селерою. У начинці ірландського м'ясного пирога селери майже стільки, як і свинини.

також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ФАКТ
  • НОУ-ХАУ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».