Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРІРВА З РАХУНКОМ 8:1
«Торік ми готувалися за програмою, яка дозволяла вийти на пік форми тільки восени. Тому сталося найстрашніше: ми залишили столицю взагалі без єврокубків. Сьогодні «Динамо» вже на 100 відсотків потрапило до Кубка УЄФА. Але ми на це не звертаємо уваги. Головне — пробитися до Ліги чемпіонів. Хлопці налаштовані це зробити», — сказав після завершення матчу другого кваліфікаційного раунду найпрестижнішого футбольного клубного турніру Європи президент київського «Динамо» Ігор Суркіс. Звісно, обпікшись на молоці в матчах з більш ніж скромним «Тюном», вже й «воду» з назвою «Металургс» керівники столичного флагмана готові були сприймати як виклик.

Саме з огляду на торішній провал нинішні плани підготовки віце-чемпіонів України були суттєво скореговані. Замість виснажливих ялтинських зборів — тренувальні спаринги в Австрії, і наслідки не забарилися. «Відчуваю величезний запас сил і незвичну свіжість, — каже в одному з інтерв’ю бразильський нападник киян Діого Ринкон. — Схожі відчуття і в партнерів. Змінився малюнок гри, коли точніше — її дрібні деталі, помітні лише футбольним фахівцям. Стали більше грати в пас, приділяючи цьому окрему увагу на тренуваннях».
Звісно ж, ці зміни були не надто потрібні в матчі з чемпіонами Латвії — в лієпайчан динамівці виграли б і з налитими молочною кислотою ногами, бо надто вже відчутною є різниця в класі команд. Утім, до кінця червня ніхто не знав, чи не готує примхлива футбольна фортуна в другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА ще якусь несподіванку на кшталт швейцарського клубу. Тим більше відчувається раціональність міркувань тренерського штабу «Динамо» нині, коли киянам відверто не пощастило з суперником у третьому раунді відбірного турніру чемпіонського змагання. Та, можливо, це турецькому «Фенербахче» не пощастило?
Початок нового сезону мав бути для підопічних Анатолія Дем’яненка непростим, коли дивитися в календар. Але скромно (2:0) «Динамо» переграло тільки чемпіонів України в матчі за Суперкубок. У поєдинках з вітчизняними представниками в Кубку УЄФА кияни досягли поважної різниці 9:1, і це, до речі, надто непокоїть з огляду на близькість старту одеського «Чорноморця» і запорізького «Металурга» в другому раунді кваліфікації євротурніру. Звісно, польська «Вісла» (Плоцьк) і молдавський «Зімбру» — це не «Динамо», але для «моряків» і «металургів» звичний штамп «у єврокубках слабких суперників не буває» важить більше, ніж для двох найкращих українських клубів.
Аналогічний результат зафіксовано й у протистояннях динамівців з переможцем латвійської першості. До виїзної перемоги з рахунком 4:1 команда Дем’яненка додала домашній розгром — 4:0.
Головний тренер у матчі-відповіді дотримав своєї обіцянки і не став випускати в стартовому складі всіх найсильніших. На лаві для запасних залишилися Шовковський, Несмачний, Корреа, Ребров. Дебютувати в єврокубках зміг молодий колега основного голкіпера «Динамо» й національної збірної України Олександр Рибка. Шансів виявити себе у гравця молодіжної збірної майже не виникало.
У захисті формально було четверо виконавців: іменинник Горан Гавранчич (у день матчу йому виповнилося 28 років) і Родриго зіграли в центрі, а Бадр Ель-Каддурі і Олег Гусєв відповідали за лівий і правий фланги. Насправді найчастіше на своїй половині поля залишався сербський оборонець, а бразилець, марокканець й українець допомагали в конструктивній грі команди.
Тарас Михалик після вимушеного «відрядження» в центр захисту повернувся на звичнішу позицію опорного півзахисника, ще ближче до воріт суперника грали Валентин Белькевич, Флорін Чернат і Руслан Ротань, а дует форвардів склали Максим Шацьких і Маріс Верпаковскіс.
Марно описувати всі небезпеки поблизу воріт «Металургса». Чемпіони Латвії протрималися стільки, скільки змогли, поки динамівці налаштовували свій приціл на ворота Круца. Першого м’яча господарі забили тільки на 37-й хвилині. Румунський півзахисник Флорін Чернат увійшов до штрафного майданчика лієпайчан майже по центру, уникаючи підкату, змістився ліворуч і вже майже від лінії видав передачу до воротарського майданчика. Голкіпер, можливо, і спромігся б перехопити м’яча, але на біду один з оборонців вирішив випередити колегу і дезорієнтував воротаря. Русланові Ротаню залишалося з трьох метрів влучити в порожні ворота — 1:0.
Одразу по перерві замість Максима Шацьких, якому не щастило в першій половині гри, на поле вийшов улюбленець уболівальників Сергій Ребров. Згодом Олега Гусєва змінив новачок «Динамо» Карлос Корреа, а наприкінці стався ще один дебют — уперше в матчі Ліги чемпіонів зіграв захисник Віталій Мандзюк, який дав можливість відпочити Родриго.
Після виходу Реброва і Корреа гості просто «попливли». Яскраве свідчення — гол, забитий бразильським новачком на 66-й хвилині. Зігравши в «стіночку», Корреа мчав до штрафного майданчика, але занадто далеко відпустив від себе м’яча. Від ноги захисника куля злетіла вгору. До воріт бігли троє гравців «Металургса» й Корреа, який все ж вирішив дограти епізод до кінця. І яким же було здивування, коли ця веселенька трійця дозволила бразильцеві безперешкодно прийняти на ногу «парашут»: Корреа пробив одразу, причому сильно й точно під штангу, тож у воротаря особливих шансів врятувати свою команду просто не було. На 85-й хвилині Круц був безсилий, коли Белькевич подав кутовий з правого флангу, а на ближній стійці Ребров виграв верхову боротьбу у двох захисників «Металургса» й ударом головою з лінії воротарського майданчика відправив третій м’яч у ворота латишів! А на другій доданій хвилині Чернат кинув у прорив по правому флангу Ротаня, і Руслан, не зустрівши щонайменшого опору, добіг до штрафного майданчика і спокійно пробив точно в дальній кут — 4:0!
На післяматчевій прес-конференції Анатолія Дем’яненка запитали про майбутнього суперника в Лізі чемпіонів УЄФА. «Не варто поспішати, — сказав наставник «Динамо», — у нас ще є час, до «Фенербахче» нам ще треба зіграти з «Кривбасом». Мене тішить одне: у нас є моменти, і ми забиваємо. Це дуже важливо, незалежно від того, хто в нас суперник, адже основна мета футболу — забити гол».
Що ж, у першій декаді серпня динамівцям доводиться грати раз на три дні — після 2-го ще 5-го й 8-го числа. Що з того вийде, знатимемо напевне лише наприкінці останнього місяця літа — зустріч з «Фенербахче» в Стамбулі відбудеться 22 або 23 серпня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «ШЕРИФ» ПРОЙШЛИ ЗІ СВИСТОМ
  • З ДЕБЮТАНТОК — У ЧЕМПІОНКИ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».