Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НАСТУПНИКОМ АРМСТРОНГА ЛЕНДІС НЕ СТАНЕ?
На межі тисячоліть легендарний американський велогонщик Ленс Армстронг назавжди вписав своє ім’я в історію спорту, сім разів поспіль вигравши найпрестижніше велозмагання світу — «Тур де Франс». Коли увосьме поспіль тритижневі перегони Францією і державами-сусідами (багатоденка регулярно заїздить до Іспанії в Піренеях на кордоні країн, часто відвідує Німеччину, Швейцарію, держави Бенілюксу) виграв американець, героя переможних фінішів Флойда Лендіса з команди «Фонак» поспішили назвати спадкоємцем слави Ленса Армстронга.

Та, вочевидь, не судилось колишньому партнерові Армстронга і нашого Ярослава Поповича по команді «Ю. Ес. Постал» (згодом «Дискавері ченнел») стати в один ряд зі своїм видатним співвітчизником. Коли підозри функціонерів французького туру щодо можливого вживання Ленсом Армстронгом допінгу не матеріалізувалися в конкретні результати допінгових проб і судових розглядів, то справи Флойда Лендіса нині виглядають кепсько.
Із допінгового скандалу «Тур де Франс»-2006 розпочався, на аналогічні події багатим є і «післясмак» 93-х в історії перегонів шляхами Франції. На старт змагань не змогли вийти кілька провідних спортсменів, і вершиною айсбергу стали дискваліфікації реальних претендентів на перемогу в «Тур де Франс» італійця Івана Бассо з команди «Сі-Ес-Сі» (до цього він переміг у «домашній» багатоденці «Джиро д’Італія»), німця Яна Ульріха з команди «Т-Мобайл» (через те, що багаторічний лідер не зміг довести свою непричетність до вживання допінгу, його виключено зі складу «стайні»-переможниці командного заліку «Тур де Франс»). З-поміж клієнтів скомпрометованого іспанського «лікаря» Еуфеміано Фуентеса були «переможець» ще однієї визначальної велобагатоденки «Вуельта а Еспанья» 2005 року Роберто Ерас (титул у нього відібрали), іспанець Франсіско Мансебо з команди Ag2R-«Превоянс» і ще близько півсотні (!) інших, менш відомих гонщиків. У клініці Еуфеміано Фуентеса поліція знайшла заборонений препарат еритропоетин, а також пакети з замороженою кров’ю для переливання.
Через цей допінговий скандал у перегонах не брала участь нова казахсько-німецька команда «Астана-Вюрц» (створена на базі іспанської велогрупи «Ліберті Сегурос»), лідером якої є гонщик з Казахстану Олександр Винокуров (його також зараховували до когорти потенційних фаворитів «Тур де Франс»-2006). Перед стартом Олександр Винокуров, якого особисто не звинувачували у вживанні допінгових препаратів, залишився без половини партнерів по команді, а «самотньому вовку» в професійному велоспорті робити нічого...
Проте справжня буря, яка мало не поставила під загрозу проведення «Тур де Франс»-2006 і знецінила значення перемоги в цих змаганнях, не спинила Флойда Лендіса — надто хотілося американцеві стати наступним після Легенди. У четвер команда «Фонак» офіційно оголосила: у допінг-пробі Лендіса виявлено чимало чоловічого гормону тестостерону... Пробу було взято після важкого альпійського 17-го етапу з гірським фінішем у містечку Морзен — Флойд тоді виграв у чудовому стилі після 130-кілометрового відриву!..
Коли позитивною буде допінгова проба В, швейцарська команда стане для Флойда Лендіса колишньою.
У середу пізно ввечері, не конкретизувавши ім’я спортсмена, президент Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) ірландець Пет МакКвейд заявив: «Я надзвичайно розлючений і почуваюсь так, ніби мене зрадили. Довіра до всього нашого виду спорту — під загрозою. Гонщикові, його федерації і команді вже повідомили про цю ситуацію».
Поки команда «Фонак» «висловлює здивування» результатами тестування. Та однойменна швейцарська компанія з виробництва слухових апаратів зазначила, що має намір припинити фінансування велогрупи через негативний імідж велоспорту загалом і їхньої команди зокрема. Якщо це станеться, піонером компанія «Фонак» не стане. Торік від фінансування колективу «Ліберті Сегурос» відмовилась провідна іспанська страхова компанія з такою самою назвою — через це команда Олександра Винокурова «Астана-Вюрц» у судовому порядку змогла довести Міжнародному союзу велосипедистів (UCI) право на місце іспанської «стайні» в професійному турі. Щоправда, вперше вийти на старт «Тур де Франс» казахська команда так і не змогла...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТУР ХАРКІВСЬКОГО ДЕРБІ
  • ЛІГА ЧЕМПІОНІВ: «ШАХТАР» ПОЇДЕ ДО ПОЛЬЩІ, «ДИНАМО» ЗІГРАЄ В ТУРЕЧЧИНІ
  • ПЕРША КВАЛІФІКАЦІЯ: СЕНСАЦІЙ НЕ БРАКУЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».