Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ДИНАМО»: ПРАВО ГРАТИ ВОСЕНИ ЗДОБУТО!
Пам'ятаючи про торішній «звитяжний» виступ київського «Динамо» в другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА, вітчизняні вболівальники навіть зустрічі з чемпіоном Латвії чекали не без остраху. 2005-го швейцарський «Тюн» одразу після жеребкування теж не здавався гідним конкурентом, але саме цьому скромному колективу судилось отримати «динамівське» місце в чемпіонському турнірі.

У тренерському штабі віце-чемпіонів України теж зважили на негативний досвід і внесли корективи у план підготовки команди до сезону. Приміром, такого виснажливого «закладання основ функціональної готовності», яке торік провадилось на «царській стежині» в Ялті, перед стартом нинішнього сезону не було. Наслідки не забарилися: замість «кайданів» на ногах, через які столичні футболісти на старті тривалої дистанції часто мали жалюгідний вигляд навіть у чемпіонаті України, липневе «Динамо» зразка 2006 року здається найпотужнішим клубом країни. Динамівці підтвердили це в очних протистояннях з обома колегами по п'єдесталу пошани п'ятнадцятого чемпіонату України серед команд вищої ліги: чемпіонів із Донецька в матчі за Суперкубок кияни переграли з різницею у два м'ячі, бронзових призерів з Одеси розгромили з рахунком 4:1.
Та не обійшлося без кадрових проблем — катастрофічною є ситуація на позиції центрального захисника, де з усіх гравців основного складу здоровим є тільки серб Горан Гавранчич. На щастя, лієпайський «Металургс» — команда того класу, яка використати ці проблеми неспроможна.
Головний тренер «Динамо» Анатолій Дем'яненко у пару до балканського оборонця в центр захисту поставив номінального півзахисника Тараса Михалика. Конкурентів у воротах Олександрові Шовковському немає. На лівому фланзі Бадр Ель-Каддурі й на правому Олег Гусєв виконували роль лінійних — суперник давав можливість встигати і в захисті, й в нападі. В ролі опорного півзахисника комфортно почувається Айїла Юссуф, диригентом гри звик бути бразильський новачок динамівців Карлос Корреа. Перед ним розташувалися Сергій Ребров і Діого Рінкон, на вістрі атаки — узбецько-латвійський тандем Максима Шацьких і Маріса Верпаковскіса. До речі, для Маріса гра на лієпайському стадіоні рядовою не була: футбольна кар'єра Верпаковскіса стартувала саме в «Металургсі», а наступними сходинками кар'єри були столичні «Сконто» і «Динамо».
Поєдинок розпочався з того, що «Металургс» створив поблизу воріт «Динамо» одразу два вкрай небезпечних моменти. У першому випадку все було просто, як усе геніальне: аут у латишів, м'яч вкидають прямо до штрафного майданчика, Шовковський оцінює траєкторію польоту неправильно і, вийшовши на перехоплення, пропускає кулю собі за спину, удар головою у дальній кут... Гол? Ні, ситуацію рятує Каддурі, виносячи м'яча з порожніх воріт. Минула хвилина, і «Металургс» отримав право на штрафний удар із правого флангу. Подача до воріт, помиляється Гавранчич, м'яч летить на дальню штангу, де Римкевічиус, перебуваючи без опонента, пробив головою з кута воротарського майданчика, але, на щастя, примудрився відправити м'яча вище від воріт.
Після цього гра стала стрімко змінюватися. Динамівці додали у швидкості, діяли агресивніше, і латвійська команда одразу «посипалась». Дванадцята хвилина: атака «Динамо» лівим флангом, Шацьких на швидкості зіграв у «стіночку» з Ринконом, спрямував м'яча до штрафного майданчика на хід Верпаковскісу, Марис не зміг переграти голкіпера, але від рук Круца м'яч відскочив прямо на Ринкона, який м'яким ударом метрів із десяти намагався надіслати м'яча під поперечину, проте бразильцеві трохи забракло влучності. Киянам вдалося «закрити» суперника на його половині поля, а організація оборони «Металургса» була далека від планів легендарного наставника Беньямінаса Зелькявічуса, котрий за радянських часів очолював найкращу команду Балтії — вільнюський «Жальгірис». Тому не дивно, що невдовзі гостям пощастило «розмочити» рахунок. На 20-й хвилині Каддурі наважився на удар метрів з 18-ти, м'яч летів повз ворота, але Ринкон був готовий до зрізки, яка стала прострілом, — 0:1!
Голеві моменти продовжували сипатися на ворота латишів, як із рогу достатку. Максимально близькими до успіху гості були на 26-й хвилині, коли в одній атаці втратили два стовідсоткових шанси для взяття воріт: Корреа навішував зі штрафного, Верпаковскіс пробив головою з лінії воротарського майданчика, але воротар зумів виручити латвійську команду, атака «Динамо» отримала продовження: знову була навісна передача, знову удар головою — тепер у виконанні Ринкона. Цього разу Круц зіграв блискуче, витягнувши м'яча з-під поперечини. Але через три хвилини «Динамо» забило другий гол. Ребров отримав м'яча у центрі поля, відпасував уперед у розрахунку на ривок Шацьких, який обійшов захисника, увірвався до штрафного з правого флангу і технічним ударом відправив м'яча у дальній кут воріт — 0:2!
Де другий гол, там і третій. Цього разу Шацьких, зігравши із Ринконом на лівому фланзі, пробив по воротах з кута штрафного майданчика — Круц відбив непростий удар, але парирував м'яча на Верпаковскіса, який із задоволенням увігнав його в порожні ворота земляків — 0:3!
Попри великий рахунок, «Динамо» продовжувало атакувати і створювати небезпеки. Двічі м'яч летів над самою поперечиною воріт Круца. Спочатку Корреа майстерно обвів стінку зі штрафного, а потім шанс зробити дубль отримав Верпаковскіс, коли пробивав головою з близької відстані. Трохи сповільнювати обертів динамівці почали лише наприкінці тайму, і одразу могли за це поплатитись. На 43-й хвилині Ребров сфолив у власному штрафному майданчику, але пенальті господарі реалізувати не змогли: Карлсон пробив із одинадцятиметрової позначки несильно, намагаючись перехитрувати Шовковського, але Олександр примусив згадати післяматчеву серію в матчі зі швейцарцями на чемпіонату світу і намертво забрав м'яча в руки.
У другій половині зустрічі «Металургс» нарешті зміг показати організований футбол. Ці два чинники призвели до того, що по перерві глядачі побачили дещо іншу гру: рівну, насичену боротьбою в середині поля і не багату на моменти так, як це було в першому таймі. Тож не дивно, що цей тайм завершився з нічийним рахунком. Першими забили динамівці, але до цього цілком могли і пропустити. На 59-й хвилині, контролюючи м'яча на половині поля «Металургса», Шацьких і Каддурі не зрозуміли один одного, і Римкевічиус виходив практично сам на сам із Шовковським. На щастя, реактивний Каддурі сам же і виправив свою помилку — встиг наздогнати форварда і не дозволив йому пробити по воротах. Серія замін, проведених Дем'яненком (замість Корреа, Реброва і Ринкона вийшли Белькевич, Ротань і Чернат), ситуацію не виправила — «Металургс» уперто намагався опанувати середину поля, і в другій половині тайму латвійцям кілька разів пощастило продертися до штрафного майданчика «Динамо» і завдати кількох неприємних ударів. У киян після перерви конструктивна гра не йшла, та на 71-й хвилині гості таки розіграли непогану комбінацію в центрі нападу, проте Верпаковскіс на побаченні з воротарем розгубився і якісну передачу Ротаня використати не зміг. Утім, через десять хвилин «Динамо» забило гол, хоча в другому таймі не особливо на це і заслуговувало. Латвійці сфолили поблизу свого штрафного, Белькевич навісив, Гавранчич вистрибнув вище від усіх і спокійно відправив м'яча до сітки воріт — 0:4!
Господарів за старання у другому таймі футбольна фортуна винагородила на 88-й хвилині. Провал у центрі оборони «Динамо», Міцейка гарним пасом вивів Калонаса сам на сам із Шовковським, форвард холоднокровно обіграв голкіпера і відправив м'яча в порожні ворота — 1:4.
Вигравши виїзний матч із розгромним рахунком, київські динамівці можуть спокійно чекати на процедуру жеребкування третього кваліфікаційного раунду чемпіонської ліги. Поєдинок, запланований на 2 серпня, більше схожий на формальність.
також у паперовій версії читайте:
  • ...А В «СПАРТАКА» — ПРОБЛЕМИ ІЗ «ШЕРИФОМ»
  • «ДНІПРО» СИЛЬНІШИЙ ЗА... «ІНТЕР»
  • З КИМ ГРАТИМУТЬ «ДИНАМО» І «ШАХТАР»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».