Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЖАДІБНІСТЬ ЗГУБИЛА СТОЛИЧНИХ СТУДЕНТІВ І ПРОВІНЦІЙНИХ КРАСУНЬ
Обвинуваченими у цій справі були четверо юнаків 20–21 року, студенти одного з київських комерційних інститутів менеджменту і бізнесу. Маючи заможних батьків, вони не потерпали від нестатків. Проте хіба може сучасній молодій людині в усьому вистачати грошей, коли хочеться й у ресторані посидіти, й у нічному клубі погуляти, й на закордонному курорті відпочити. Утім, хлопцям, напевно, ніколи б не вистачило кмітливості вигадати саме такий спосіб кримінальних заробітків, але надихнув слушний випадок.

Один із них, на ім’я Андрій, мав тітку, яка працювала заступником директора модельної агенції, тож у неї на фірмі племінник був своєю людиною. Звичайно, якби та працювала десь на фабриці чи заводі, його б не так тягнуло до родички. Оскільки тут перебували довгоногі красуні з усієї України, котрі приїздили до столиці спробувати модельного щастя, симпатичний юнак майже увесь вільний час крутився серед них.
Андрій представлявся провінціалкам впливовою особою, що може зробити протекцію будь-якій з них. Жодного матеріального зиску хлопець із цього не мав — йому подобалося, як довірливі дівчата «клюють» на нього. Якось одна з його постійних приятельок — 19-літня модель на ім’я Юля запропонувала йому... пограбувати одну з кандидаток у моделі, яка приїхала з Кіровограда. То була, мовляв, донька місцевого багатія, котра, окрім вирішення своїх модельних справ, хотіла купити в Києві натуральну шубу. Проте річ у тім, що готівки у неї не було — натомість дівчина взяла у поїздку кредитну картку, за якою можна зняти потрібну суму в будь-якому банкоматі столиці.
Через це Юля запропонувала Андрієві вигадати щось оригінальне: або обдурити дівчину якимсь чином, оскільки та наївна й легковажна, або залякати її. Але головне — не викрадати картку, а зробити так, аби вона сама віддала гроші.
Хлопець порадився з приятелями й ті вирішили влаштувати їй «цирк». Спеціально для цього винайняли квартиру в Солом’янському районі, куди Юля мала заманити майбутню жертву. Їй це вдалося легко: коли вона запропонувала кіровоградці відвідати вечірку, на якій, мовляв, буде хлопець, котрий може допомогти їй пробитися в модельний бізнес, та радо погодилась. На цій вечірці дівчина впізнала в Андрієві хлопця, котрий увесь час крутився в офісах агенції, й вельми зраділа, коли той пообіцяв свою протекцію, а під впливом випитого вина взагалі почала поводитися легковажно.
Юля цього тільки й чекала. Вона дала хлопцям знак, аби вони залишили їх удвох. Коли ті зробили вигляд, ніби пішли по пиво, почала нишпорити по шафах. Там, серед інших речей, вона знайшла скриньку, в якій був золотий перстень, який запропонувала викрасти, продати, а гроші поділити. Провінціалка навіть не стала заперечувати, а Юля раділа, що зробила половину справи: рибка клюнула на гачок.
Наступного дня вона сказала дівчині, що продала перстень за 400 доларів, із яких половину віддає їй, а хлопці, мовляв, не помітили пропажі, за це можна не турбуватися. Саме тому кіровоградка без остраху знову пішла з Юлею до тієї самої квартири, куди Андрій запросив її буцімто для того, щоб обговорити її подальшу роботу в модельній агенції. Проте там її чекав заздалегідь приготовлений «сюрприз». Хлопці звинуватили їх у крадіжці коштовного персня, який, мовляв, коштує десять тисяч доларів, і зажадали в усьому зізнатися та повернути його.
Юля почала все заперечувати, але її силоміць роздягли, зв’язали і почали катувати електрошокером. Били не дуже боляче, але дівчина кричала голосно для того, аби справити потрібне враження на свою «спільницю». Трохи порепетувавши, вона зізналася у крадіжці й погодилася віддати свою половину суми, оскільки сам перстень проданий невідомо кому.
Далі хлопці взялися катувати кіровоградку, але та була настільки налякана, що й без електрошокеру зізналася, але відшкодувати попросила частинами, бо у неї лише три з половиною тисячі, та й ті — на кредитній картці.
Здирники саме цього й чекали. Швиденько, поки жертва не охолола, вони посадили її в машину й повезли до банкомату. Віддавши всі гроші, що були на рахунку, дівчина пообіцяла віддати решту після того, як з’їздить у Кіровоград. Однак залишок вона так і не віддала, а хлопцям вистачило розуму не ризикувати й не тиснути на неї далі, щоб та не поскаржилася батькові.
Такий спосіб заробляння грошей припав студентам до смаку й вони поставили його на конвеєр. Юлі вони доручили й надалі добирати серед кандидаток у моделі небідних дівчат із провінції. Цікаво, що ці красуні, котрі теж не потерпали від нестатків, практично ніколи не відмовлялися від зайвої сотні чи двох сотень доларів, достеменно знаючи, що ці гроші сумнівного походження. Загалом слідчі нарахували сім таких епізодів їх злочинної діяльності.
Мати справу з киянками вимагачі остерігалися, та коли припекло, тобто виникла гостра потреба у грошах, вони відійшли від свого правила. За це жорстоко поплатилися.
Останній злочин угруповання йшов за звичним сценарієм. Юля спокусила дівчину на крадіжку, поділилася з нею виручкою від продажу нібито краденого мобільного телефону, а потім зробила її жертвою вимагання. Злякавшись катування, потерпіла погодилась принести гроші з дому, а якщо їх не вистачить — позичити. Хлопці відпустили її за викупом, погрожуючи заявити на неї у міліцію, якщо не принесе. Ледь опинившись на волі, дівчина зателефонувала своєму однокласникові, котрий працював у столичному УБОЗі й попросила порятунку.
Оперативники почали розробку цієї справи, дали заявниці помічені купюри і перед тим, як вона пішла на зустріч із вимагачами, замаскували в її одяг диктофон. У результаті цієї операції четверо хлопців-зловмисників були затримані. Що ж до Юлі, її справжню роль правоохоронці розгадали не одразу. Спочатку вони вважали її такою самою потерпілою, як і заявниця, однак свідчити про те, що її били і вимагали гроші, вона категорично відмовилась. Згодом, зіставляючи факти й розплутуючи схему вимагання, сищики здогадалися, що дівчина насправді була спільницею затриманих, але ті її вперто не здавали, тож у справі Юля пішла свідком.
Солом’янський районний суд Києва виніс вирок — кожному зловмисникові по чотири роки позбавлення волі.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • МІЛІЦІЯ ВЗЯЛАСЯ ЗА МЕДИЦИНУ
  • ПОЦУПИЛИ ЦІЛИЙ ЗАВОД
  • КОЛИ «ПЕРЕМОЖЦІВ» СУДЯТЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».