Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
«НАФТОГАЗ» ХОЧЕ СТАТИ ПРИБУТКОВИМ
Нещодавно уряд призначив нового керівника НАК «Нафтогаз України», якого в експертних колах вважають антикризовим менеджером. Причин для зміни керівництва було досить, найголовніша з них — плачевний фінансовий стан компанії, велика заборгованість, яка утворилась цього року.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Болкісєв під час прес-конференції повідомив, що Кабінет Міністрів затвердив фінансовий план компанії, проте про його деталі не розповів. Відомо лише, що фінпланом НАКу передбачено скорочення інвестицій на 1,5 млрд гривень.

Вихід з боргової ями
Нині борг «Нафтогазу» перед компанією «РосУкрЕнерго» становить 381 млн дол., а перед «Укргазенерго» — один мільярд 30 мільйонів. Причина боргів — субсидування компанією теплокомуненергетики. «Нафтогаз» продає підприємствам теплокомуненерго газ по 75 дол. за тисячу кубометрів, водночас купує блакитне паливо в компанії «Укргазенерго» по 95 доларів. Зважаючи на це, цінова політика найближчим часом змінюватиметься. Керівник «Нафтогазу» вважає, що ціни на газ для населення мають бути такими, як і для підприємств теплокомуненерго. Це стане реальним економічним чинником зменшення споживання газу.
Для «Нафтогазу» комунальна сфера є найпроблемнішою категорією споживачів, яких компанія більше не дотуватиме. Заборгованість комунальної енергетики перед НАК становить 620 млн грн. «Нафтогаз» попередив майже 900 підприємств теплокомуненергетики про те, що вони мають погасити заборгованість до початку опалювального сезону, інакше постачання газу для них припинять. Аби підприємства теплокомуненергетики стали рентабельними, вони будуть змушені підняти тарифи на свої послуги. Тому всім споживачам слід готуватися до зростання комунальних тарифів.
Олександр Болкісєв запевнив, що НАК більше не субсидуватиме теплової енергетики, і в новому опалювальному сезоні, який розпочнеться 15 жовтня, паливо отримуватимуть лише ті підприємства, які своєчасно платитимуть за нього.
До кінця літа «Нафтогаз» розпочне структурну реорганізацію, зумовлену незадовільними економічними результатами діяльності компанії. Головним її елементом буде скорочення управлінської ланки апарату на 25%. За словами нового керівника, це необхідно для систематизації роботи та підвищення керованості. Відповідно на 20–25% скоротять фонд оплати праці. Експерти припускають, що саме під цю реорганізацію у вигляді скорочення співробітників можуть потрапити управлінці компанії, які працювали з колишнім її керівником Олексієм Івченком.
Завдяки реорганізації буде змінена система ведення бізнесу, запроваджена інформатизація з метою ліквідації заборгованості й отримання прибутків уже в першому кварталі 2007 року. Насамперед скоротять кількість заступників голови правління компанії, а тих, що залишаться, розподілять за функціональними обов’язками. Буде також реорганізована система відносин НАКу з дочірніми компаніями.

Обсяги видобутку зростуть
Для покращення економічних результатів має зростати виробництво. НАК «Нафтогаз України» склав довготермінові плани з модернізації газотранспортної системи, основна мета яких — підвищення ефективності й збільшення її пропускної потужності, скорочення обсягів споживання паливного газу. Компанія планує оптимізувати витрати й ощадливо використовувати наявні ресурси.
Щодо видобутку газу та газового конденсату, який здійснює «Укргазвидобування», то в першому кварталі відкрито два нових родовища загальною ємністю п’ять мільярдів кубометрів газу. Почали працювати спеціальні компресорні станції, які дадуть змогу додатково отримувати близько мільярда кубометрів блакитного палива щороку. У видобутку газу та нафтогазового конденсату компанія концентруватиметься на перспективних проектах.
НАК скорочує інвестиції в закордонні проекти, натомість зосередиться на 2–3 найперспективніших проектах. Зокрема, розроблятимуться два родовища на морському шельфі Суботіному, розвідані запаси якого становлять 100 млн тонн нафти, та на одеському газовому родовищі потужністю 25 млн кубометрів газу.
«Нафтогаз» також розпочинає реорганізацію внутрішнього ринку газу, насамперед йдеться про розподіл за видами діяльності. Окремо працюватимуть компанії — постачальники газу та розподільчі підприємства. Види ліцензійної діяльності за цими напрямами будуть розподілені. Таким чином компанія планує вирішити проблему розрахунків за газ, при цьому тарифи на транспортування по розподільчих мережах зростуть. Розподільчі компанії завдяки цьому мають стати прибутковими за основними видами своєї діяльності. У реформуванні ринку братиме участь дочірня компанія «Газ України».

Ціна газу до кінця року — 95 доларів
Голова правління НАК «Нафтогаз України» запевнив, що до кінця поточного року Росія не підвищуватиме ціни на природний газ для України. Таку позицію засвідчив керівник «Газпрому» Олексій Міллер під час робочої зустрічі з Олександром Болкісєвим.
На думку керівника «Нафтогазу», стабільність цін гарантовано контрактом «Укргазенерго» з посередницькою компанією «РосУкрЕнерго». По-суті Україна допустила на внутрішній ринок промислового газу компанію із значною частиною російського капіталу. Олександр Болкісєв вважає, що це була значна поступка. Адже промисловість — це найплатоспроможніший споживач природного газу. Якщо ж російська сторона захоче змінювати умови укладеного контракту між «Укргазенерго» та «РосУкрЕнерго» на постачання природного газу до України, то цілком можливо, що українська сторона переглядатиме тариф на транспортування російського газу до Європи.
Під час переговорів «Нафтогазу» з «Газпромом» розглядалися можливі варіанти участі України, Росії та європейських країн в нафтогазовому консорціумі з управління українською газотранспортною системою. Російська сторона чекає відповідних кроків від українського уряду та Президента. Російські партнери хочуть знати про те, у якому форматі бачить цей консорціум Україна. При цьому не йдеться про передачу газотранспортної системи в чиюсь власність. Олександр Болкісєв вважає: Україна може знайти для себе прийнятний варіант консорціуму з економічним, а не політичним обґрунтуванням, адже нині Росія скорочує обсяги транзиту природного газу територією України і шукає обхідних шляхів. Для уточнення позицій сторін заплановано зустріч представників «Нафтогазу України» і ради засновників газотранспортного консорціуму.
Інший аспект проблеми — це специфіка української газотранспортної системи. Вона не транскордонна, а інтегрована у внутрішню розподільчу мережу газогонів, яка забезпечує споживання природного газу в Україні.
Якщо почне діяти газотранспортний консорціум, то, на думку Олександра Болкісєва, потреби в посередницьких послугах «РосУкрЕнерго» не буде.
Зважаючи на те, що в цьому році баланс на вітчизняному газовому ринку суттєво змінився, оскільки НАК «Нафтогаз» після укладання контракту між «Укргазенерго» та «РосУкрЕнерго» фактично відлучений від постачання природного газу промисловим підприємствам в обсязі 25 млрд кубометрів, можна припускати, що НАК зацікавлений повернути собі втрачений сегмент газового ринку. Одним з інструментів повернення на попередні позиції для «Нафтогазу» може стати газотранспортний консорціум. Олександр Болкісєв переконаний: національна компанія за своїм статусом на вітчизняному газовому ринку має бути у пріоритетному становищі порівняно з усіма іншими.
Керівник «Нафтогазу» спростував поширену думку про те, що «Газпром» тривалий час субсидував українську економіку, продаючи газ за заниженими цінами. Справді, ціна на газ для України була пільговою, але й тарифи на транзит російського газу до Європи територією України також були пільговими. Підрахунки засвідчують, що з 1994 до 2003 року за співвідношенням ціни газу і тарифів на його транзит, Україна дотувала Росію. А у 2003 році, коли ціни на газ на світовому ринку суттєво зросли, ситуація змінилася, і баланс дотацій 2003 року був нульовим. Лише з 2004-го Росія дотувала Україну на 400 млн доларів. Після цього російська сторона почала ставити питання про підвищення цін на газ для України. Проте в загальному балансі взаємних дотацій співвідношення й досі залишається на нашу користь. Називати суму залишку дотаційного балансу України Олександр Болкісєв відмовився.
Наразі триває узгодження питання щодо отримання Україною в IV кварталі поточного року 10,7 млрд кубометрів газу відповідно до чинного контракту з Туркменістаном. Проблема полягає в тому, що туркменська сторона наполягає на новій ціні — 100 дол. за тисячу кубометрів та на повній виплаті заборгованості. «Нафтогаз» стоїть на тому, що ціна туркменського газу для України за укладеною раніше угодою до кінця цього року має становити 60 дол. за тисячу кубометрів. Чи погодиться Україна купувати газ за новою ціною, якщо Туркменістан відмовиться постачати природний газ за ціною, визначеною в контракті, наразі невідомо. А наступного року, очевидно, доведеться платити за кожну тисячу кубометрів туркменського газу по 100 доларів.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • МЕТАЛУРГИ ПЕРЕЙДУТЬ НА ІНШІ ВИДИ ПАЛИВА?
  • КРЕДИТ ДЛЯ ПУСКУ ДНІСТРОВСЬКОЇ ГАЕС
  • ДО СОТ — БЕЗ ПРОТОКОЛІВ?
  • РЕЗЕРВ ЦУКРУ І БОРОШНА
  • ГАЛИЧАНИ ВІДКРИВАЮТЬ НОВІ АЗС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».