Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА МИСТЕЦТВО
«ЗОЛОТЕ КУРЧА» СВЯТКУЄ ЮВІЛЕЙ
З успіхом добіг свого тріумфального фіналу Х Всеукраїнський телевізійний фестиваль фільмів і програм для дітей та юнацтва «Золоте курча». Урочиста церемонія нагородження переможців творчого конкурсу відбулася у великому залі столичного Будинку кіно.

Сюди з’їхалися юні й дорослі учасники масштабного телефоруму: актори, автори, ведучі, журналісти, режисери, сценаристи, художники-аніматори, а також герої фільмів і телерадіопрограм з багатьох регіонів нашої країни.
Географія ювілейного «Золотого курчати» й справді значно розширилася. У цьому сезоні тут були представлені виробники конкурсної аудіо- та відеопродукції з державних і приватних телерадіокомпаній Дніпропетровська, Донецька, Євпаторії, Житомира, Запоріжжя, Києва, Кіровограда, Львова, Луцька, Миколаєва, Новгород-Сіверська, Одеси, Полтави, Рівного, Харкова, Херсона, Чернівців і Чернігова.
Професійне журі розглянуло конкурсні роботи, що надходили протягом 2005 року, в шести номінаціях: «Найкраща радіопередача», «Найкращі автор і режисер фільмів і телепередач», «Найкращі ведучі, виконавці та герої програм (серед дітей)», «Найкраща телепередача» (окремо — для дітей молодшого, середнього віку та юнацтва, розважальна, для сімейного перегляду, про проблеми екології й природознавства, з виховання національної свідомості та патріотизму, зі знання народних традицій і побуту), «Найкращий анімаційний дитячий фільм», «Найкращий телефільм». Переможці отримали почесні грамоти та дипломи лауреатів. Спонсори вручили нагородженим десять пільгових путівок до Міжнародного дитячого центру «Артек», цінні подарунки, сувеніри й дитячі журнали, а малюки в залі дістали на пам’ять про веселе свято значки із символікою фестивалю.
Щороку кількість телерадіопрограм і фільмів, представлених на конкурс, збільшується. Цього разу журі прослухало дев’ять циклів радіопередачі, переглянуло 48 телепрограм, 14 анімаційних і шість телевізійних фільмів. Ці твори надійшли від 30 телерадіокомпаній і студій різних форм власності з усієї України.
Отже, найкращими радіопередачами визнано «П’ять хвилиночок» (Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія) і «Радіоказка» (Волинська ОДТРК). Аллу Мігай (Національна телекомпанія України) і Тамару Полякову (Дніпропетровська ОДТРК) нагороджено як авторів і режисерів. Серед юних ведучих, виконавців і героїв програм найобдарованішими визнано Андрія Антоновича, Романну Павлюк (м. Київ), Оксану Дацюк (м. Луцьк), Юлію Кускову (м. Миколаїв), Іллю Маркова (м. Одеса), Івана Петрова (м. Дніпропетровськ), Максима Титаренка (м. Харків), Анастасію Федосієву (м. Кіровоград), Христину Харитоненко (м. Донецьк) і Богдану Шепель (м. Рівне), вік яких — від 9 до 15 років.
З телевізійними передачами в професійного журі виявилося найбільше роботи, адже ця номінація поділяється ще на вісім підрозділів. Нагороди дістали «Казка Домовенятка» Запорізької Національної ТРК «ТБ-5», «Казка про бриль» ДТРК «Всесвітня служба УТР», «Країна Малятко» ДТРК «Сіверська», «Тихіше, миші!» Дніпропетровської ОДТРК (для дітей молодшого віку), «Добрий день, сідайте» Харківської студіії «Приват-TV», «Ку-ка-ра-ча» Кіровоградської ОДТРК (для середнього віку), «Ви знаєте?» Одеської ОДТРК, «Екстрим-трикутник» ДТРК «Всесвітня служба УТР» (для юнацтва), «Разом», «Ти молодий», «Шкідні новини» Полтавської ОДТРК (розважальна), «Подорож у дитинство» Національної телекомпанії України, «Різдво разом» Львівської ОДТРК (для сімейного перегляду), «Коли дерева були сумними» Херсонської ОДТРК, «Мій сонячний степ» Донецької ОДТРК (про проблеми екології та природознавства), «Тінейджер» Миколаївської ОДТРК, «Щоб множилося
українське дивослово» Чернівецької ОДТРК (з виховання національної свідомості та патріотизму), «Дивовижний калейдоскоп» Чернігівської ОДТРК, «Тимко та К» Волинської телекомпанії «Полісся-ТБ» (зі знання народних традицій і побуту).
Дніпропетровська студія «Веснянка» здобула диплом лауреата як виробник дитячих анімаційних фільмів. А найкращими телефільмами стали «Наша Леся» Волинської студії «Боривітер» і «Понтійська арена» Національної телекомпанії України.
Проте на цьому всеукраїнський захід не закінчується. Учасників ювілейного телезмагання за допомогою Одеської ОДТРК ще оцінюватиме також велике дитяче журі, до якого ввійдуть ті, хто влітку відпочиватиме в Дитячому центрі «Молода гвардія», а також в інших оздоровчих закладах області.
Про перебіг виїзної частини фестивалю Х Всеукраїнського телевізійного фестивалю фільмів і програм для дітей та юнацтва «Золоте курча» можна буде дізнатися із серпневих випусків «Демократичної України». Адже наша газета — один з офіційних інформаційних спонсорів цього веселого дитячого свята.
За підсумками усіх заходів фестивалю 2006 року має вийти друком спеціальний каталог, який буде розісланий до всіх телерадіокомпаній-учасників і до редакцій засобів масової інформації. А в дні зимових шкільних канікул по загальнонаціональному каналу УТ-1 та супутниковому УТР транслюватимуться конкурсні передачі й фільми.
Наостанок додамо, що проведення «Золотого курчати» в Києві та на Одещині стало можливим завдяки підтримці Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерства культури і туризму України, Міністерства України в справах сім’ї, молоді та спорту, Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, Національної спілки кінематографістів України, Національної кіностудії ім. Олександра Довженка та Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Юлія ОМЕЛЬЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • ДЖАЗОВИЙ ВІКЕНД У МАРІЇНСЬКОМУ ПАРКУ
  • МУЗИЧНІ МЕДИТАЦІЇ
  • БІЛИЙ ЛЕБІДЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».