Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«Т-МОБАЙЛ» ВІДДАЄ ЖОВТУ МАЙКУ
На велобагатоденці «Тур де Франс» розпочалося найцікавіше — тактична боротьба в горах. Навіть дочекавшись початку не такої вже й короткої гірської сесії (а у Піренеях й Альпах спортсмени гостюватимуть і цього, і наступного тижня), провідні велогрупи намагаються не надто витрачати сили — вони ще знадобляться тоді, коли в нинішніх лідерів можливості додати вже не буде.
Дуже дивну картину на десятому етапі між містами Камбо-ле-Бейн і По (довжина дистанції дорівнювала 190 з половиною кілометрам) довелося спостерігати в німецькій команді «Т-Мобайл». Колектив, який звик працювати на Яна Ульріха, після дискваліфікації лідера максимально мобілізувався. Наслідки не забарилися: у чільній десятці генеральної класифікації нині перебувають одразу четверо гонщиків «Т-Мобайл».

Але командні пріоритети цієї велогрупи таки здатні здивувати багатьох. Із впертістю, яка заслуговує на краще застосування, німецька команда працює на німецького ж спортсмена. Торік це був Ульріх, нині — Андреас Клоден. (У дужках зауважимо: стають абсолютно зрозумілими дії казахстанського велосипедиста Олександра Винокурова, який за рівнем своєї підготовки і таланту може боротися за перемогу на «Тур де Франс» — у «Т-Мобайл» він за будь-яких обставин лідером не став би. Винокуров вважає за краще пропустити рік змагань, аби в наступному сезоні реально претендувати на щось у складі нащадка іспанської команди «Ліберті— Сегурос» — казахстанської велогрупи «Астана-Вюрт», підтримуваної урядом азійської країни).
Дивно було спостерігати за роботою ветерана українського велоспорту Сергія Гончара, який у жовтій майці лідера... носив воду для своїх колег по команді, а за кілька десятків кілометрів до фінішу взагалі змушений був протягом тривалого часу «тягти» на собі весь пелотон. І все це лише заради того, щоб гонщики «Т-Мобайл», які очолювали велику групу, не пропустили вперед когось з реальних претендентів на виграш у «Тур де Франс».
Зрозуміло, що після такої виснажливої роботи 36-річний рівнянин жовтий атрибут фаворита таки втратив. Утім, нового власника наймоднішого на французькому турі одягу можна назвати «каліфом на годину», лідером на один-два етапи. Француз Сірил Дессель з команди «Аg2R-Превоянс», який разом з переможцем десятого етапу іспанцем Хуаном Мігелем Меркадо («Агрітюбель»), показавши час чотири години 49 хвилин 10 секунд за середньої швидкості 39,527 км/год, віддав занадто багато сил задля миті тріумфу. Те саме можна сказати й про іспанського велосипедиста, який представляє команду-новачка «Тур де Франс» — колектив під назвою «Агрітюбель» отримав так звану «вайлд-кард» для участі в перегонах. Тому для нової велогрупи виграш десятого етапу означає здійснення головної мрії — «засвітитися» в найпрестижніших змаганнях, переконати спонсора, що гроші вкладено недаремно. Надалі від новачків навряд чи варто чекати повторення таких успіхів...
Раніше за пелотон приїхали до фінішу також представник баскської команди «Еускатель-Еускаді» Ініго Ландалузе (відставання 56 секунд), італієць Кристіан Морені («Кофідіс», програш переможцеві — 2 хвилини 24 секунди), француз Крістоф Рінеро («Соньє Дюваль», 2 хвилини 25 секунд), іспанець Іньякі Ісасі («Еускатель-Еускаді», 5 хвилин 3 секунди), француз Седрік Вассер («Квік-Степ», 5 хвилин 35 секунд).
Через 7 хвилин 23 секунди після нового лідера гонки приїхала основна група, яка складалася з 74 велосипедистів. Серед них було й двоє наших співвітчизників — уже згаданий Сергій Гончар, а також представник американської команди «Дискавері ченнел» Ярослав Попович. На жаль, молодий Андрій Гривко з пелотоном не втримався — його програш часу переможців становить 16 хвилин 33 секунди (і це ще не найбільше відставання — група з 58 спортсменів приїхала до фінішу через 24 хвилини 24 секунди після Хуана Мігеля Меркадо й Сиріла Десселя!).
У генеральній класифікації на першій позиції після десятого етапу з часом 43 години 7 хвилин 5 секунд опинився гонщик команди «Кофідис» Сиріл Дессель. Хуан Мігель Меркадо програє йому 2 хвилини 34 секунди, колишній володар жовтої майки Сергій Гончар — 3 хвилини 45 секунд.
Ярослав Попович після першого гірського випробування став двадцять четвертим (усього в генеральній класифікації залишилося 168 спортсменів) — відставання 7 хвилин 12 секунд. Андрій Гривко перемістився на дев’яносту позицію, програючи лідерові 16 хвилин 53 секунди. Андрій втратив престижне третє місце в заліку молодих гонщиків — тепер він одинадцятий. Німець Маркус Фотен з команди «Герольштайнер» зміг залишитися лідером цього заліку, його перевага над Гривком — 11 хвилин 5 секунд.
Змінився лідер і в командному заліку — на перше місце вийшов колектив Сиріла Десселя. Перевага «Аg2R-Превоянс» над «Т-Мобайл» перед початком одинадцятого етапу дорівнювала 2 хвилинам 55 секундам.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ФУТБОЛ + ГРОШІ = БІЗНЕС
  • ПРИБАЛТІЙСЬКИЙ ВАРІАНТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».