Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
УКРАЇНСЬКИЙ ІНСУЛІН «ЗАВОЙОВУЄ» ІНОЗЕМНИХ СПОЖИВАЧІВ
Нещодавно у столиці України відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Інсуліни ЗАТ «Індар» у терапії цукрового діабету та його ускладнень. Сучасні тенденції розвитку діабетології», у якій взяли участь провідні українські вчені та лікарі-ендокринологи із 7 держав світу.

На жаль, кількість хворих на цукровий діабет у всьому світі постійно зростає.

Як свідчить статистика, між 2000 і 2030 роками число хворих на цукровий діабет у світі подвоїться (з 171 до 366 млн). За підрахунками експертів, 2030 року одна п’ята хворих житиме у розвинутих країнах, останні чотири п’ятих — у країнах, що розвиваються. На цукровий діабет хворітиме 4,4% (порівняно з 2,8 нині).
На виникнення цієї хвороби, як зазначають науковці, впливає низка чинників: гіподинамія, ожиріння, урбанізація, не останню роль відіграє старіння населення у цілому світі.
Кожні 15 років хворих на цукровий діабет катастрофічно збільшується. Ця недуга страшна своїми наслідками — мікро- і макросудинними патологіями, артеріальною гіпертензією, втратою зору... До того ж смертність від інсультів та інфарктів значно вища у пацієнтів, котрі хворіють на цукровий діабет.
В Україні, за даними МОЗ, понад мільйон таких хворих. А за неофіційними даними, невиявлених недужих — понад 2,5 мільйона, 141,726 тис. з них — інсулінозалежних, з яких 4642 — діти й підлітки.
Якщо говорити образно, хворі на цукровий діабет — це нібито держава у державі, яка живе за своїми законами. Адже діабет — найперше спосіб життя. Ще сім років тому українські хворі як могли і де могли діставали інсулін різних виробників, розтягуючи його на місяць і більше. Вони жили у постійному стресі, що завтра не дістануть життєво необхідних ліків. Сім років тому держава, зрозумівши проблеми недужих на цю хворобу, почала випускати вітчизняний препарат. Нині ЗАТ «Індар» — одне з чотирьох найбільших підприємств, що випускають різновиди інсуліну найвищої якості в Європі. Це означає, що переважна більшість хворих не залежатиме від іноземного виробника, у якого можуть змінитися плани або мета.
Наразі «Індар» забезпечує 70 відсотків недужих своїми засобами. Варто відзначити, що українські інсуліни застосовують хворі на цукровий діабет в 6 країнах світу.
На конференції, яка проходила у конференц-залі цього підприємства, зібралося чимало фахівців — крім вітчизняних, тут були представники 7 країн світу. Серед запрошених були провідні фахівці української ендокринології. Це директор Інституту ендокринології та обміну речовин імені В. Комісаренка, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАН і АМН України Микола Тронько, директор Харківського інституту проблем ендокринної патології ім. В. Данилевського, доктор медичних наук професор Юрій Караченцев, головний ендокринолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Володимир Паньків, головний ендокринолог міста Дзержинська (Росія) Т. Нелюбіна, керівник відділу кардіології НДІ кардіології та внутрішніх захворювань Е. Утеулієв (Казахстан, м. Алмати). Всіх учених, які зібралися на цей медичний форум, хвилювало одне — як підтримати здоров’я пацієнтів українським інсуліном.
Наш кореспондент звернувся до директора Харківського інституту ендокринології Ю. І. Караченцева.
— Юрію Івановичу, українському інсуліну сім років. Це — своєрідний ювілей. Чи можете прокоментувати, яка якість препаратів в «Індарі»?
— Усе нове спочатку сприймається «в штики». Так само це було з вітчизняним інсуліном. Виникало чимало запитань у хворих і лікарів. Однак зараз, маючи досвід (я гадаю, що сім років роботи з препаратами ЗАТ «Індар» — великий термін), скажу, що, за нашими спостереженнями та висновками лікарів-ендокринологів із дев’яти областей України, наші різновиди інсуліну якісні й нічим не відрізняються від зарубіжних аналогів. Відтак питання якості відпадає.
— Проте й конкуренти не дрімають?
— Конкуренти є не лише у таких галузях, як наша, а й в усіх інших.
— На «Індарі» створено школу виживання людей з цукровим діабетом.
— Директор ЗАТ «Індар» Олексій Лазарєв до своєї справи ставиться не формально. Листується з хворими, які пишуть йому листи особисто, і не лише з дорослими, а й з дітьми, постійно запрошує на підприємство лікарів-ендокринологів для ознайомлення з умовами випуску інсулінових препаратів. З його ініціативи запроваджено школи самоконтролю хворих на цукровий діабет у лікувальних закладах. Про цю творчу людину можна чимало і цікаво розповідати. Для нього завод — не лише підприємство, а його життя. За допомогою ЗАТ «Індар» закуплено німецьке обладнання для хворих — «діабетична стопа» з унікальною комплектацією, якої досі не було в Україні. Хочу наголосити на тому, що у нас велика спільна програма з цим підприємством.
Ще один мій співрозмовник — головний спеціаліст МОЗ із ендокринології професор Володимир Паньків.
— Те, що Україна має різновиди високоякісного власного інсуліну, вважаю великим досягненням нашої держави. Адже люди пам’ятають недалекі часи, коли ці препарати були дефіцитними. Із введенням у дію сім років тому вітчизняного підприємства ЗАТ «Індар» 2001 року ми змогли забезпечити хворих стовідсотково українськими препаратами. Звичайно, є гіперчутливі пацієнти, котрі звикли до певного інсуліну. Тому таких недужих ми залишаємо на імпортних препаратах, до яких вони звикли. Та все ж наше відомство віддає пріоритет вітчизняному виробникові. Та й ціна вітчизняного препарату значно нижча від зарубіжного, а якість гарантована.
Свої міркування висловив голова правління — директор ЗАТ «Індар», доктор біологічних наук професор Олексій Лазарєв:
— Ми переконані у тому, що наша робота дає змогу і хворим на цю недугу, і ендокринологічній службі успішно боротися з цукровим діабетом, запобігати його поширенню, підвищувати ефективність як лікувальних заходів, так і заходів соціальної підтримки хворих. Результати наших зусиль зроблять більш конструктивною і тісною співпрацю між ендокринологічною службою, громадськими організаціями й колективом заводу «Індар». Лише спільними зусиллями уряду, підприємців, лікарів, учених і громадських організацій зможемо подолати проблеми цього важкого захворювання в Україні. З думками саме про це ми проводимо
IV Міжнародну конференцію, присвячену сьомій річниці нашого заводу.
Від автора. Не можна не сказати кілька теплих слів про колектив ЗАТ «Індар». Це небайдужі до чужого горя люди. До них приїздять хворі зі своїми проблемами, пишуть відгуки пацієнти, як дорослі, так і маленькі, тут проводять різні конкурси на тему «Хто краще дбає про своє здоров’я?» Підприємство нагороджує пацієнтів, яким це найкраще вдається. Зворушують листи людей, які звертаються особисто до директора Олексія Лазарєва і розповідають про свої проблеми. Ось кілька з них.
* * *
«Добрий день, професоре Олексію Павловичу.
Я отримала Вашого листа і дуже Вам вдячна. Вдячна людині, яка опікується хворими на цукровий діабет. Це важка хвороба, і нам, хворим, треба щодня з нею боротись. І в цій боротьбі Ви дуже допомагаєте нам. Я майже 15 років маю діагноз «цукровий діабет». Випробувала різний інсулін. Тепер приймаю «Хумодар К-25». Він мені подобається і стан мій задовільний. Я не сподівалась, що моїм здоров’ям може хтось перейматись, окрім мого лікаря.
Велика Вам подяка за Ваші рекомендації, я їх прочитала і дещо дізналась нове. З повагою до Вас, Світлана Тетеря.
До побачення.
Миколаївська область»
* * *
«Шановний Олексію Павловичу!
Мені було приємно, коли я отримав Вашого листа з журналом. За що дуже вдячний Вам. Я одержав багато корисної інформації про те, як користуватися шприц-ручкою, сподобалась стаття про братів діабетиків, котрі на велосипедах подорожували по Європі, а також багато іншої інформації.
Останнім часом приймаю тільки один вид інсуліну, що підходить до шприц-ручки: це — картриджі з інсуліном «Хумодар Р-100» і «Хумодар Б-100», з ним я почуваю себе добре.
Ви пишете про літературу, яку випускаєте на заводі «Індар», то я ніколи не користувався. Вперше прочитав Ваш журнал, коли отримав Вашого листа.
Перебої з інсуліном, звичайно, були, та я розрахував так, щоб вистачало на подальше прийняття. Сподіваюсь, що той важкий час не повернеться, а буде краще з інсуліном й іншими препаратами, які Ви будете випускати в майбутньому необмежено.
Напишіть, будь ласка, де можна придбати Вашу літературу, особливо журнал «Діабетологічний вісник»...
З повагою до Вас
Чорнобривець Анатолій Григорович
м. Вільногірськ Дніпропетровської області»
Закрите акціонерне товариство «Індар» має великі соціальні програми, спрямовані на повноцінне життя хворого. Це допомога медичним закладам у придбанні засобів самоконтролю цукрового діабету, видання медичної літератури про цукровий діабет для хворих і лікарів, проведення скринінгових досліджень із метою раннього виявлення й діагностики недуги, доброчинна технічна та інформаційна підтримка шкіл цукрового діабету, а також розроблення і реалізація Національної програми забезпечення медичних закладів засобами контролю цукрового діабету разом із Міністерством охорони здоров’я України.
Випуск широкого асортименту препаратів інсуліну, які відповідають за якістю світовим стандартам і необхідні для забезпечення сучасної адекватної схеми інсулінотерапії, дає змогу пацієнтам домогтися стійкої компенсації цукрового діабету.
Отже, ЗАТ «Індар» зберіг понад 250 мільйонів днів життя інсулінозалежним людям та зекономив понад 100 мільйонів гривень державних коштів. За цими цифрами — життя й долі сотень тисяч пацієнтів, а також результат зусиль спеціалістів, які сім років роблять усе, щоб хворі на цукровий діабет відчували себе повноцінними людьми у нашому суспільстві.
Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • У РИМСЬКІЙ КЛІНІЦІ ЛІКУЮТЬ ТВАРИНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».