Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СИГНАЛ МОСКВІ
Президент Грузії Михаїл Саакашвілі переконався, що Сполучені Штати хочуть бачити Грузію в НАТО.

«Вірю, що для НАТО буде корисно мати серед своїх членів Грузію, і навпаки, членство Грузії в НАТО відповідає її національним інтересам»,— сказав президент США Джордж Буш після зустрічі з грузинським колегою. Буш пообіцяв, що Вашингтон проводитиме переговори з представниками Альянсу, аби полегшити Грузії вступ до організації.
Саакашвілі прибув до Вашингтона за кілька днів до саміту в Санкт-Петербурзі. Для Росії, яка дуже підозріло ставиться до контактів грузинів з Америкою, це майже ляпас. Москва рішуче налаштована проти вступу Грузії в НАТО, тимчасом як Саакашвілі не раз давав зрозуміти, що реальну безпеку його країна може отримати лише в Північноатлантичному союзі.
Тбіліські аналітики розглядають переговори у Вашингтоні разом із зустріччю президентів Росії і Грузії у Санкт-Петербурзі 13 червня і самітом «великої вісімки» 16–17 липня. Міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі, який супроводжує президента, заявив: «Ми вирушали до Вашингтона з тим самим посланням, з яким побували в Санкт-Петербурзі. Його зміст полягає в тому, що наша країна успішно розвивається і нам потрібна підтримка друзів і партнерів. Але в Петербурзі була зовсім інша атмосфера, ніж у Вашингтоні. У Вашингтоні ми відчуваємо підтримку і спільність інтересів. Я не можу сказати цього про Росію. Між нами і Росією зберігаються культурна близькість і гуманітарні зв’язки, але ми не відчуваємо головного — політичної волі й бажання допомогти молодій грузинській державі».
Вашингтон є найбільшим союзником і покровителем Тбілісі, бо інші члени НАТО, зокрема Франція і Німеччина, не бажаючи дратувати Росію, не підтримують вступу Грузії до НАТО. Як причину вони називають перманентний конфлікт незалежної Грузії з незаконно утвореними сепаратистськими анклавами в Південній Осетії та Абхазії. Більшість аналітиків вважають, що Росія цілеспрямовано підтримує в них сепаратистські рухи, власне, для того, щоб закрити Грузії дорогу в західні військово-політичні структури. Досягнення реальної незалежності й звільнення від російського домінування є пріоритетом грузинської політики. Ідеться не тільки про військову, а й про енергетичну безпеку, оскільки всі 100% споживаного газу Грузія отримує від Росії. Рішення про пошук нових, альтернативних джерел постачання нафти й газу в Грузію було ухвалено ще у 2000 році, коли Москва припинила експорт газу, тим самим караючи Тбілісі за незговірливість у чеченській проблемі, а точніше, відмову бути втягнутою у цей кривавий конфлікт. Припинення поставок газу в Україну у січні поточного року лише посилило рішучість грузинського керівництва здійснити диверсифікацію постачання енергоносіїв.
Джерела енергопостачання й енергетична політика загалом є однією з головних тем саміту «вісімки» за участі промислово розвинутих держав світу й Росії. Захід стурбовано спостерігає за спробами Москви монополізувати енергетичну галузь економіки в регіоні, але завдяки Грузії він може отримати козир у переговорах з Москвою. Трубопроводи через Грузію дадуть змогу експортувати нафту й газ з Каспійського регіону, оминаючи Росію.
Президент США Джордж Буш запевнив грузинського лідера: «Грузія — наш друг, і ми проявляємо турботу про її народ»,— і додав: — Президент Грузії не сидів би тут, якби я не думав про Грузію».
Грузинський президент підтвердив, що серед інших тем на переговорах обговорювався і саміт «великої вісімки». Глава Білого дому зазначив, що він і Саакашвілі поділяють спільні демократичні цінності. Буш привітав грузинського лідера з тим, що «йому вдалось створити в країні атмосферу, яка сприяє зростанню економічних можливостей», проте в Михаїла Саакашвілі «попереду ще багато важкої роботи», додав американський президент.
У бесіді з грузинськими журналістами Саакашвілі розцінив свою зустріч з Джорджем Бушем як історичну для Грузії: «Зустріч для Грузії була історичною. Я в цьому впевнений, і результат цієї зустрічі грузинській народ побачить». Саакашвілі наголосив, що для нього після бесіди з Бушем стало цілком зрозуміло, що «США до кінця будуть підтримувати Грузію у її боротьбі за свободу».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СУД НАД «ЧЕРВОНИМИ КХМЕРАМИ»
  • У ПОШУКУ ПОРОЗУМІННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».