Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СКАНДАЛЬНА ЄВРОПА
Упродовж останнього часу в Європі виникло кілька гучних скандалів.
Грецію усунули від участі в міжнародних змаганнях, провідні клуби Італії можуть декласувати, а в Польщі перевіряють інформацію про проведення договірних матчів.

Польський уряд ініціював розслідування так званої «футбольної справи». Слідчі мають дати відповідь на запитання: чи проводили договірні матчі в першій і другій польських лігах? Затриманий прес-аташе клубу «Гурнік» зізнався в участі в таких аферах. «Заарештовані особи не пов’язані з керівництвом футбольної спілки. Та це все впливає на атмосферу довкола футболу. Ця ситуація не є приємною і не сприяє роботі Польської футбольної спілки, особливо з урахуванням невдалого виступу нашої збірної на чемпіонаті світу», — зазначив прес-аташе Польської футбольної спілки Міхал Коцемба. До числа підозрюваних, окрім посадових осіб, потрапили і деякі футболісти. Зокрема, у Варшавському суді розглядають корупційну справу щодо чотирьох колишніх футболістів із вроцлавських команд «Полари» та «Шльонск» і люблінського «Заглембе».
«Наразі немає порушень статуту УЄФА чи ФІФА. Контроль за видатками, фінанси, податкова система — нормальна річ, тому немає гострої реакції цих структур. Сподіваюсь, що не дійде до такої ситуації, яка склалась у Греції, де визнали наявність значного впливу політиків на функціонування федерації. Чогось схожого в Польщі не станеться». До речі, президент Польської футбольної спілки Міхал Лісткевич не пішов у відставку, як повідомляли деякі ЗМІ, а лише повідомив, що зробить це в грудні цього або в січні наступного року.
Скандал у польському футболі породив чутки про те, що шансів України та Польщі перемогти в боротьбі за право провести чемпіонат Європи-2012 різко поменшало. Президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіулін дотримується іншої думки. «Мені здається, що це — їхня внутрішня справа, і, визначаючи господаря Євро-2012, керівництво УЄФА не зважатиме на польський скандал». Виконавчий директор Євро-2012 Іван Федоренко теж переконаний, що проблеми польської федерації не вплинуть на проведення тендера. Думку українських колег поділяють і в Польщі. Прес-аташе Футбольної спілки Польщі Міхал Коцемба переконаний, що наша спільна заявка має більше шансів на успіх, з огляду на вдалий виступ української збірної на чемпіонаті світу.
Поки збірна Італії готується до фінального двобою на чемпіонаті світу, в цій країні триває процес, який отримав назву «Моджигейт». В Італії повним ходом іде слухання справи про шахрайство в Серії А. Перше засідання закінчилося швидко. Через непідготовленість сторони звинувачення голова трибуналу Чезаре Руперто відклав слухання. Та й наступного дня нічого цікавого не відбулося. Адвокати захисту знову навели доказ невинності їхніх клієнтів. Третє судове засідання було значно цікавішим. Під час слухання позицію звинувачення озвучив римський федеральний прокурор Стефано Палацці. Насамперед він зажадав понизити у класі провідні клуби країни: «Ювентус», «Мілан», «Фіорентину» та «Лаціо». Найгірше покарання вимагають «Старій сеньйорі». Палацці наголошував на тому, щоб «Ювентус» «заслали» щонайменше в Серію С1 із втратою шести очок й позбавили двох останніх титулів. Санкції до трьох інших клубів значно гуманніші. «Лаціо» та «Фіорентіну» Палацці хоче перевести до Серії В з відрахуванням 15 очок. Щодо «Мілана», то його римський прокурор пропонує також вислати в Серію В із мінімальною втратою балів — трьох. Перші заяви зробили колишні футбольні чиновники, котрі виявилися на лаві підсудних. Так, Антоніо Джираудо, який був виконавчим директором «Старої сеньйори», заявив: «У футболі відбувалися різні речі: деякі люди дарували суддям годинники «Ролекс», інші переказували на їхні рахунки якісь суми. Тому хочу сказати, що в такій ситуації мені було складно захистити себе».
Незважаючи на відвертість колишнього виконавчого директора «Ювентуса», Палацці виявився рішучим і у своїх звинуваченнях до екс-чиновників. Він зажадав усунути на п’ять років від футболу колишніх керівників «Старої сеньйори» Лучано Моджи і Антоніо Джираудо, екс-голову Федерації футболу Італії Франко Карраро, власників «Фіорентини» Андреа і Дієго Дела Вале, а також президента «Лаціо» Клаудіо Лотіто. Колишній віце-президент «Мілана» Адріано Галліані виявився перед загрозою дворічного відлучення від футболу.
Усіх перелічених діячів, на думку пана Палацці, слід оштрафувати на п’ять тисяч євро за кожну шахрайську угоду. На цьому засідання завершили, щоб продовжити наступного дня. У середу слухання відкрив голова трибуналу Чезаре Руперто, котрий привітав усіх присутніх із виходом у фінал «скуадри адзурри». Головним відповідачем став почесний президент «Фіорентіни» Дієго Дела Вале, який одразу поскаржився на долю та неприхильність до його команди суддів. «Спочатку я думав, що помилки арбітра — своєрідний психологічний тиск на нас. Однак потім зрозумів, що це була чітко налагоджена система», — заявив відповідач. Аби зрозуміти слова почесного президента «фіалок», варто нагадати суть справи цієї команди. Дієго Дела Вале на початку сезону-2004/2005 був одним із лідерів групи «малих» клубів, які сперечалися з грандами за розподіл грошей від продажу прав на телетрансляції матчів Серії А. Насамперед керівник «фіалок» почав боротьбу з керівництвом Серії А, президентом якої був Галліані, й вмовляв інші клуби спільно добиватися вигідніших для себе умов контракту з телебаченням. Поступово «Фіорентина» почала програвати одну гру за іншою і поступово наблизилась до «вильоту» в Серію В. У підсумку брати Дела Вале здалися. Дієго особисто зателефонував Лучіано Моджі й звернувся з проханням допомогти зберегти його команді місце в Серії А. Моджі пообіцяв вирішити це питання. Через кілька днів він порадив Дела Вале зателефонувати віце-президенту федерації Інноченцо Мазіні. Помилки суддів у поєдинках «Фіорентини» припинилися й почалися в матчах конкурентів флорентійців. Вирішальною стала зустріч «Лечче» — «Парма», від якої залежало майбутнє «Фіорентіни». Гру судив Де Сантіс, який назвав цей двобій «хірургічною операцією»: в підсумку команди зіграли внічию (3:3), а того ж дня «Фіорентіна» виграла в «Брешії» 3:0 і залишилася в Серії А. Щоправда, про роль Моджі в скандалі керівник «фіалок» на засіданні не згадав. Він лише сказав про провину заступника голови суддівського комітету Паоло Бергамо. «Коли я розповів про погане суддівство Бергамо, він відповів, що помилки — справа звичайна, потрібно почекати, і тоді рефері почнуть свистіти в потрібний бік», — зазначив Дієго Дела Вале, який попросив зберегти його клубу прописку в Серії А. Цього дня перед трибуналом виступили екс-президент федерації футболу Італії Франко Карраро й президент «Лаціо» Клаудіо Лотіто. Загалом вони були солідарними зі словами Дела Вале. Крім того, було надано можливість виступити і представникам «Ювентуса». Як повідомляють італійські ЗМІ, адвокат Чезаре Дзакконе майже повністю визнав провину команди: «Ми вважаємо, що найоб’єктивнішим покаранням для клубу буде пониження в Серію B із відрахуванням очок».
Не менш напружена ситуація і у грецькому футболі. Уряд цієї країни оперативно відреагував на санкції, яких вжила ФІФА. Напередодні міжнародні футбольні чиновники призупинили членство греків. Причиною став законопроект, який обмежує автономію федерації футболу Греції, а гру ставить у залежність від державного фінансування. Це не сподобалося ФІФА, і міжнародна асоціація заборонила грецьким клубам і збірній, а також суддям брати участь у міжнародних турнірах. Ця ситуація обурила пресу в країні, а міністр спорту Греції запевнив, що законопроект відкличуть. Це вселяє надію — дискваліфікація не набере чинності, й грекам не доведеться два роки перебувати на «футбольній дієті».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УЇМБЛДОН: НАША ПАРА У ПІВФІНАЛІ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».