Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
У ФІНАЛІ — «ЗІДАНОЗАЛЕЖНІ» ТА «БАРТЕЗОСТІЙКІ»
До півфінального поєдинку й португальці, і французи підійшли в оптимальній формі. У французів взагалі не було проблем, а в команді Португалії повернулися до основного складу Деку і Коштінью.

Матч розпочався досить жваво й цікаво. Уже на першій хвилині на ударну позицію вийшов Малуда, але пробити як слід не зумів — м’яч прокотився за метр від штанги. Португальці на відповідь чекати не змусили: на четвертій хвилині Деку вдарив з-за меж штрафного майданчика — Бартез відбив м’яч перед собою, на добивання поспішав Паулета, але не встиг. На восьмій хвилині з далекої відстані пробивав Маніше — м’яч просвистів над поперечиною. За хвилину активний Фігу зробив простріл у штрафний майданчик, Тюрам в останню хвилину випередив Паулету. Португальці переважно діяли через Фігу, який переживає свою другу молодість на чемпіонаті в Німеччині, а Франція — через свого капітана Зідана, який став справжнім лідером команди, незважаючи на те, що його списали з рахунків після матчів групового турніру. Здавалося б, перевага була на боці португальців, але французи все ж вели свою гру. Небезпечний простріл зробив Абідаль, але Анрі до м’яча не встиг. На шістнадцятій хвилині настала черга вдарити Фігу — Бартез зреагував. Потім гру на себе взяв Анрі. На 28-й хвилині він на підступах до штрафного майданчика обіграв Мігеля і пробив, але Рікарду легко забрав м’яч у руки. А через п’ять хвилин в штрафному майданчику португальців прогримів грім: Малуда віддав передачу на Анрі, той обігрував Рікарду Карвалью, але захисник виставив ногу, і француз упав. Арбітр зустрічі Хорхе Ларіонда не вагався ні секунди — пенальті! Зідан пробив у лівий кут, Рікардо вгадав напрям, але від його руки м’яч залетів у ворота. Але для Португалії ще нічого не було втрачено. Роль лідера на себе взяв Кріштіану Роналду, гравці активізувалися. Спочатку удар завдав Маніше — Бартез забирає м’яч. На 37-ій хвилині Фігу робить навіс на Роналду, той, намагаючись вдарити головою, падає, вдаючи, ніби його штовхнули в спину — йому не повірили. Утім, Роналду це не засмутило. Сорокова хвилина — прохід лівим флангом і — удар, та Тюрам в останній момент його блокує: кутовий. Ще через дві хвилини Роналду проривається, тепер уже по центру, зміщується вбік і б’є — м’яч проходить поруч зі штангою.
Початок другого тайму був за Францією. Відігруватися потрібно португальцям, а моменти створюють їхні суперники. Фігу невдало віддав передачу, м’яч перехопив Анрі, обіграв Мейру, пробив — Рікардо виручив. За хвилину з-за меж штрафного майданчика пробив Рібері, проте м’яч пролетів над поперечиною. Непоганий шанс був у команди Португалії на 53-й хвилині. Паулета прийняв м’яч у штрафному майданчику після передачі від Фігу, зумів обіграти Галласа, і з розвороту вдарив по воротах — м’яч пролетів повз ворота. Через дві хвилини французи могли збільшити рахунок: ривок Рібері, передача на Зідана, але Зінедін не спромігся віддати м’яч Анрі, який готовий був вийти сам на сам з Рікардо. За три хвилини португальці мали ще один шанс. Мігель рвався до воріт, але в боротьбі із захисником упав і зазнав травми (суддя показав, що порушення не було), у підсумку він не зміг продовжити гру. Команда Португалії почала «пробуксовувати» — замість того щоб атакувати й бити по воротах, гравці почали падати в штрафному майданчику суперника. Суддя порушень не помічав. Лише на 78-ій хвилині суперники французів створили небезпечний момент: з-за меж штрафного майданчика пробивав Роналду, однак Бартез зреагував і відбив м’яч перед собою, той відскочив прямо на голову Фігу, але Луїш від несподіванки пробив вище воріт. У доданий час португальці здобули останній шанс: з лінії штрафного майданчика дали пробити Фернандо Мейрі — вище воріт. У чотири додані до основного часу хвилини всією командою вони пішли вперед. Від удару Валенті м’яч мало не опинився за лінією воріт збірної Франції. На подачу кутового в штрафний майданчик французів прибіг навіть Рікарду, але й це не допомогло. Команда Франції вистояла, вийшовши до фіналу, де на неї чекають італійці. Франція послідовно й упевнено «вибила» з турніру три дуже сильні команди, і вже одним цим збірна «триколірних» підняла значущість свого досягнення. А збірна Португалії в матчі за бронзу гратиме з Німеччиною.
Луїс Феліпе Сколарі, головний тренер збірної Португалії:
— Я не вірю, що команда Франції була кращою за нашу. Це був матч рівних суперників, і пенальті вирішив його долю. У французів відмінна лінія оборони, у якій сильні й досвідчені гравці, гадаю, італійцям треба бути обережними з ними. Мабуть, ми повинні змиритися з поразкою. У нас було кілька можливостей забити гол, але в цілому збірна Франції заслужила на перемогу. Якщо ми виграємо в Німеччини в поєдинку за третє місце, — це буде добрий результат.
Раймон Доменек, головний тренер збірної Франції:
— На чемпіонаті світу відбулися дві важливі події. Перша — це наша перемога над Бразилією. Друге досягнення — перемога збірної Італії над Німеччиною. Я знімаю капелюх перед італійцями. Браво! Ми пишаємося своїм виступом на цьому чемпіонаті, особисто я пишаюся моїми гравцями. Але попереду ще одна гра, тож наша мета — перемога у фіналі. Я часто говорив перед початком турніру, що наше завдання — потрапити в Берлін дев’ятого липня. Але тепер я кажу, що ми хочемо святкувати успіх дев’ятого липня. Нам необхідно відновити сили. У неділю в Зідана буде останній матч. Упевнений, Зінедін гратиме з чудовим настроєм. Він дуже хотів завершити кар’єру саме так, і я дуже радий за нього. Ми вийшли у фінал і не заспокоїмося на цьому.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МАКЮЕН ЗНОВУ НА КОНІ. ЗАЛІЗНОМУ
  • ...А ІНШОГО ВІД УЇМБЛДОНА НЕ ЧЕКАЛИ!
  • ШІСТЬ ПРЕТЕНДЕНТІВ
  • ЗА СУПЕРКУБОК — ОСНОВНИМ СКЛАДОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».