Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА МИСТЕЦТВО
«ЦЕ НЕБЕСНЕ ПОСЛАННЯ У СПІВІ!»
Так характеризують критики мистецтво італійської співачки, «примадонни бельканто» Лючії Аліберті. Концерт її став справжнім сюрпризом для киян і гостей столиці в проекті циклу «Золоті сторінки італійської музики». Серія із восьми концертів відбулась протягом 142-го концертного сезону в Колонному залі Національної філармонії України за підтримки Італійського інституту культури в Україні.

Зірка італійського бельканто — драматичного сопрано Лючія Аліберті завітала до Києва вперше. На прес-конференції для журналістів співачка щиро й відверто зізналася, що не знайшла в житті свого принца, тому присвятила себе мистецтву співу бельканто.
Лючія Аліберті здобула чудову освіту в Римі. І не тільки як співачка. Вона добре володіє музичними інструментами — фортепіано, гітарою, акордеоном, мандоліною, скрипкою. Вивчала композицію. Її твори для фортепіано, флейти, кларнету і голосу є в репертуарі багатьох музикантів.
У 80-ті роки розпочалась артистична кар’єра співачки. Лауреат конкурсів «Spoloto» i «Enal», вона підкорила слухачів блискуче виконаними партіями в операх Белліні, Доніцетті, Россіні, Верді, Масканьї в найкращих театрах світу: Мілані, Лондоні, Нью-Йорку, Берліні, Відні, Іспанії, Нідерландах, Буенос-Айресі, «Большому» в Москві та на інших сценах. Лючія Аліберті також виступає з кращими симфонічними оркестрами в концертах і фестивалях у Франції, Німеччині, Англії, Японії, Кореї. І всюди — захоплені відгуки критиків та слухачів. Відзначають не тільки майстерне володіння голосом, технікою бельканто, а й неабиякий драматичний талант співачки.
У Києві вона виступила з Київським камерним оркестром, диригент — заслужений діяч мистецтв України Роман Кофман. Прозвучали Інтермеццо з опери «Сільська честь» і Аve Maria П’єтро Масканьї, Арія Марії Стюарт з однойменної опери, Арія Лючії з опери «Лючія ді Ламермур» Гастано Доміцетті, Арія головної героїні з опери «Луїза Міллер» Джузеппе Верді.
Співачка підкорила слухачів незвичайним голосом, блискучою технікою і бездоганним володінням технікою бельканто. Вона розповідала: «Мене вчили співати дуже повільно, слухати і контролювати кожен звук».
Портаменто і стакато яскраво сяяли, неначе перлини. Крещендо і димінуендо (поступове підсилення і поступове зменшення звуку), а також субіто піано (тобто раптово затихнути) — усе було виконано на високому рівні. Віртуозні каденції прозвучали філігранно. Це було не просто демонстрування техніки, а живе, хвилююче звучання, яке підкорило слухачів. Успіху сприяло злагоджене звучання Київського камерного оркестру. Досвідчений Маестро Роман Кофман зумів досягти гармонії солістки й музикантів.
У цьому концерті Київський камерний оркестр виконав струнний секстет «Спогад про Флоренцію» П. Чайковського, Увертюру до опери «Шовкова драбина» Дж. Россіні й Увертюру до опери «Сила долі» Дж. Верді. Ця музика створила звукову картину романтичної Італії й припала до душі вдячним слухачам. Оплески не вщухали, тож концерт продовжився ще на півгодини. Співачка виконала найефектніші каденції арій, а потім «Застольну» з опери «Травіата» Дж. Верді. На «біс» пісня прозвучала аж тричі! І щоразу це було зовсім інше виконання.
Отже, перегорнуто останню сторінку проекту «Золоті сторінки італійської музики», який мав великий успіх у слухачів. Ми вдячні Італійському інституту культури в Україні (концерт Лючії Аліберті підтримав спонсор — італійська торгова марка «ІNBIU»). Меломани сподіваються на продовження цього проекту в 143-му концертному сезоні й на зустріч з великою співачкою в оперному репертуарі.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • МУЗИКА З АРОМАТОМ КАВИ
  • ГУЦУЛЬСЬКА КЕРАМІКА ВІДРОДИЛАСЬ У КИЄВІ
  • МАЙСТЕР ОСЯЙНИХ МОЗАЇК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».