Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІРАН ПЕРЕД ВІДЧИНЕНИМИ ДВЕРИМА
Перший місяць літа радикально не змінив диспозиції держав, залучених до врегулювання іранського ядерного питання. Сполучені Штати не перестають наполягати на беззастережній відмові Тегерана від планів розвитку атомної енергетики. Іран натомість відмовляється вести переговори з цього приводу й висловлює лише готовність отримати визнання свого безумовного права виробляти атомну енергію. А інші зацікавлені гравці — Європейський Союз, Китай, Росія намагаються знайти компроміс між цими цілком протилежними позиціями.

У цьому складному дипломатичному процесі, здається, ініціативу перехопив Іран. На саміті Шанхайської організації співпраці іранський президент Махмуд Ахмадінеджад домігся фактичного визнання права його країни мати власну ядерну програму.
У відповідь на це на віденському саміті ЄС — США Джордж Буш знову погрожував Ірану, тоді як міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр закликав Іран наблизитись до відчинених дверей і дати позитивну відповідь на європейські пропозиції. Тим часом організація «Ісламська конференція» закликала до подальших переговорів з приводу іранської ядерної програми.
За цих обставин президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що для того, аби дати відповідь на пропозиції Європейського Союзу від 6 червня 2006 року щодо ядерної програми, Ірану потрібен час принаймні до 22 серпня. На думку президента США, це надто тривалий період, а точніше, йдеться про спробу іранської сторони виграти час для доведення робіт до незворотного стану, аби потім поставити Міжнародне агентство з атомної енергії перед доконаним фактом. Але для збереження миру цього часу може виявитись достатньо, принаймні до цього закликав Іран генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Врешті Вашингтон дав Тегерану час для відповіді до петербурзького саміту «великої вісімки», який нагадаємо має відбутись 15–17 липня. Нагадаємо, що пропозиції Європейського Союзу стосуються плану побудувати реактор на так званій «легкій» воді, що унеможливлює створення ядерної боєголовки.
Ірану пропонуються також економічні пільги, а саме: зменшення митних тарифів на іранські товари в ЄС та часткове пом’якшення політичних санкцій. Останні пропозиції обурюють американських консерваторів, які завжди вважали Іран головним спонсором міжнародного тероризму. Тегеран, аби спростувати таку свою репутацію, на 8–10 липня запланував чергову зустріч сусідніх з Іраком країн, тоді як США саме Іран звинувачують у фінансуванні та прихованому керівництві шиїтським рухом опору. Водночас зосередженість американських військ на іракських справах робить миттєву атаку на Іран майже неможливою.
Додаткових проблем додає США реальна перспектива втратити доларову монополію на енергетичні ресурси. Зокрема, крім Ірану, який збирається продавати нафту за євро, про намір до 2010 року запровадити спільну грошову одиницю заявили країни — члени Ради держав Перської затоки: Бахрейн, Кувейт, Саудівська Аравія, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, тож ще одна масштабна війна в цьому регіоні їм теж ні до чого.
За цих обставин перед іранською дипломатією відкриваються справді широкі можливості не лише для поглиблення суперечностей у середовищі своїх ворогів, а й для політичного закріплення статусу країни, яка володіє ядерними технологіями. Правда, неабиякою перешкодою для Тегерана на цьому шляху лишається Ізраїль. Попри заклопотаність проблемами з палестинцями, ізраїльське керівництво не раз наголошувало, що ладне будь-що не допустити небезпечної перспективи, за якої Іран здатен буде оволодіти ядерною зброєю.
Отже, через незмінність позицій зацікавлених сторін ситуація залишиться невизначеною, навіть якщо припустити, що, намагаючись зміцнити своє становище, Іран погодиться з частиною пропозицій Європейського Союзу, аби далі вести переговорні торги з неприйнятних для себе питань. За цих обставин вже наприкінці літа затишшя в Перській затоці може перетворитися на чергову бурю.
також у паперовій версії читайте:
  • «ГАЗОВА» ДИПЛОМАТІЯ
  • КОНСТИТУЦІЙНА РЕФОРМА ПО-ІТАЛІЙСЬКОМУ
  • РАКЕТНИЙ «ПРИВІТ» ВІД КІМ ЧЕН ІРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».