Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧЕМПІОНАТ ЗАКІНЧИВСЯ — РОЗПОЧАВСЯ КУБОК
Поступово і непомітно чемпіонат світу з футболу виходить на фінішну пряму. Завершився груповий етап і розпочалися матчі плей-оф. За небагатьма винятками, до 1/8 фіналу вийшли усі фаворити. Тепер розпочалася справжня боротьба, без права на помилку і через дванадцять днів ми дізнаємось ім’я нового чемпіона світу. Першим цей «відбір» довелося розпочати господарям, які на полі мюнхенської «Альянс Арени» зустрілися з командою Швеції.

Німеччина — Швеція — 2:0
Напередодні матчу головний тренер збірної Німеччини Юрген Клінсманн не приховував своїх амбіцій: за його словами, господарі мундіалю-2006 легко і невимушено мали пройти шведів. Подібні вислови могли видатися комусь звичайнісінькою «бравадою», ось тільки наставник бундестіму підтвердив їх на практиці. За великим рахунком, увесь перший тайм пройшов за повної переваги німецької команди. Як не дивно, але скандинави не демонстрували навіть того рівня футболу, котрий ми побачили у заключному поєдинку групового турніру з англійцями (2:2). Змінилася і збірна Німеччини: якщо на першому етапі її гра, попри позитивний результат, викликала певні нарікання й критику, то у звітній зустрічі вона була командою, що реально може претендувати на чемпіонство.
На четвертій хвилині трибуни стадіону зірвалися в оваціях: нападник господарів Мирослав Клозе прорвався крізь захист суперника на «побачення» з голкіпером суперника Ісакссоном, голкіперові пощастило вибити м’яч з-під ніг форварда, але на добивання першим устиг Подольскі й рахунок після його удару став 1:0! Через вісім хвилин ця ж зв’язка форвардів провела ще одну результативну комбінацію: Клозе, відтягнувши на себе трьох захисників «жовто-синіх», віддав м’яч на хід усе тому ж Подольскі, й нападник «Кельна» реалізував цей момент — 2:0! Показово, що ці два голи аж ніяк не вплинули на настрій німецької збірної: її гравці продовжували тримати м’яч, щільно грати у захисті й раз по раз турбувати голкіпера шведів. Шведи ж по-справжньому «огризнулися» до перерви хіба що на сороковій хвилині: Ібрагімович, обробивши м’яч після передачі партнера, бив із розвороту, але Леманн був на місці. Всі інші спроби атакувати ворота Йєнса закінчувалися на підступах до штрафного майданчика. До того ж, на 35-й хвилині скандинави залишилися у меншості: потягнувши Клозе за рукав його футболки, Лючич отримав свій другий «гірчичник», а за ним — червону картку.
Навіть попри це, у шведів був шанс відіграти хоча б один м’яч на старті другого тайму. Спочатку Йонсон не зміг реалізувати вихід сам на сам з Леманном (Йєнс першим зіграв на випередження), а на 53-й хвилині команда Лагербака отримала стовідсоткову можливість скоротити відрив у рахунку. Проти Ларсона було порушено правила у штрафному майданчику німців і арбітр, не вагаючись, призначив пенальті. Яке ж розчарування було на обличчях шведських уболівальників, коли Хенрік Ларсон із «позначки» запустив м’яч над поперечиною. Ось так закінчився виступ збірної Швеції на мундіалі, а футболісти Німеччини приймали привітання з виходом до чвертьфіналу.

Аргентина — Мексика — 2:1
Завдяки фантастичному голу Максі Родрігеса в додатковий час збірна Аргентини вийшла до чвертьфіналу першості світу. Мексиканці після невиразної гри на груповому етапі у 1/8 фіналу продемонстрували чудову гру проти одного з фаворитів турніру. На шостій хвилині аргентинці пропустили свій другий гол на турнірі, коли після розіграшу штрафного відзначився капітан мексиканців Рафаель Маркес. Через чотири хвилини після розіграшу кутового завдяки щасливій випадковості Аргентина зрівняла рахунок. У боротьбі з Креспо м’яч у власні ворота відправив Боргетті, хоча забитий гол у офіційному протоколі записали на рахунок аргентинського форварда. Надалі Мексика ні в чому не поступалася грізному суперникові, вигравала більшість єдиноборств і створювала небезпечні моменти. На жаль, і на стадії 1/8 фіналу не обійшлося без суддівських помилок. На останній хвилині першого тайму швейцарський суддя Массімо Бузака, який знайомий нам за двобоєм Іспанія — Україна, побоявся вилучити з поля аргентинського захисника Хайнце за фол останньої надії.
У другому таймі Мексика продовжувала боротися за путівку до чвертьфіналу, але забити так і не змогла. Водночас суддівська бригада помилково скасувала гол, зафіксувавши сумнівне положення «поза грою». Драматична розв’язка напруженого матчу настала в першому додатковому таймі. Родрігес, одержавши м’яч на межі штрафного майданчика, завдав фантастичного удару в верхній кут воріт. У мексиканців для того, щоб відігратися, не вистачило сил. Отже, 30 червня у чвертьфіналі суперником Аргентини стане Німеччина.

Англія — Еквадор — 1:0
У цьому поєдинку наставник англійців Свен-Горан Еріксон передовсім мав вирішити проблеми в лінії нападу. У попередніх трьох матчах на вістрі її атак діяв Майкл Оуен (у іграх проти збірних Тринідаду і Тобаго, а також Парагваю його в «основі» підтримував Пітер Крауч, а у дуелі зі шведами — Уейн Руні). Нині ж після прикрої травми форварда «Ньюкасла» шведський наставник у грі проти Еквадору поставив лише одного номінального нападника — Руні. Впродовж першої половини матчу Уейн, за винятком одного епізоду, так і не зміг створити якоїсь загрози воротам Крістіана Мора. Це — заслуга команди Фернандо Суареса, котра щільно грала у захисті. Відтак, якщо англійці й робили спроби наблизитися до штрафного майданчика візаві, то «в’язка» оборона не давала змоги організувати гольовий момент. Хоча варто пригадати штрафний у виконанні Бекхема: м’яч після його удару пройшов поруч зі штангою. Натомість латиноамериканці могли відкрити рахунок на одинадцятій хвилині. М’яч від голови захисника англійців Джона Террі потрапив до Карлоса Теноріо і лише в останню мить заблокувати цей удар зміг Ешлі Коул, і м’яч від поперечини пішов за межі поля.
Усе змінилося після перерви. Англійці отримали право на пробиття штрафного удару. До м’яча підійшов Девід Бекхем і ефектно закрутив його в кут воріт — 1:0! До фінального свистка рахунок на табло не змінився.

Португалія — Голландія — 1:0
Цей матч надовго запамятається прихильникам футболу не тільки грою команд, а й грубістю футболістів обох колективів. На 34-й хвилині через ушкодження змушений був зі сльозами на очах попросити заміну Роналду, а за якусь мить до перерви за другу жовту картку Коштінья пішов спостерігати за партнерами з трибуни. Щоправда, до початку цих неприємностей команда Сколарі вела у рахунку. На 23-й хвилині Маніше обіграв на «замасі» захисника і відправив м’яч у верхній кут воріт — 1:0! Реальну нагоду відновити рівновагу голландці мали на 50-й хвилині, коли Коку метрів із шести влучив у поперечину. Загалом, увесь матч, а особливо його друга половина, відзначилися жорсткими зіткненнями: гравці обох збірних без роздумів йшли у підкати, намагалися пресингувати один одного у середині поля, і звідси — (замисліться!) — 16 (!) жовтих карток і 4 червоні, які довелося демонструвати російському арбітрові Валентину Іванову. В деяких епізодах лише його активне втручання змушувало заспокоїтися футболістів. Глядачі у другій сорокап’ятихвилинці футболу, як такого, так і не побачили. Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу португальців, на яких у чвертьфіналі чекають англійці...

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДІЙШЛИ!..
  • АЛОНСО ЗНОВУ ПЕРШИЙ
  • «ДИНАМО» ПОЇДЕ ДО ЛАТВІЇ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».