Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СЛОВАКИ ПОВЕРНУЛИ ЛІВОРУЧ
Парламентські вибори в цій країні, як відомо, виграла ліва партія «Смер» («Напрям»), отримавши 29% голосів виборців. Аналітики розмірковують, що тепер робитиме її лідер Роберт Фіко з ліберальними реформами, які він так гостро критикував під час виборчої кампанії.

Про успіх може говорити також партія попереднього прем'єра — Мікулаша Дзуринди, яку підтримали 18% виборців — найбільше в її історії. До парламенту також потрапило ще чотири партії.
На думку соціолога Мартіна Бутори, слабка активність виборців залежить, з одного боку, від того, що на перегонах не було представлено великих блоків, як, скажімо, у Чехії чи Італії, а з другого боку, тим, що політики віддалились від людей.
Коментатор газети «Сме» Маріан Лешко пише: «Розпочинається шахова партія». Експерти підрахували: є шість можливих варіантів урядової коаліції. Теоретично шанси на формування уряду має навіть нинішній прем'єр. Разом з двома іншими партіями попередньої коаліції він може перетягнути на свій бік партію колишнього прем'єра Владіміра Мечіара.
Але найбільше козирів має таки лідер «Смеру» Роберт Фіко. У парламенті нема партії, яка відкидала б пропозицію створити коаліцію з ним.

Епоха завершилась
Перемога «Смеру» завершує певну епоху в словацькій політиці. Мікулаш Дзуринда став прем'єром у 1998 році на чолі коаліції демократичних сил, яка усунула від влади Владіміра Мечіара, котрий зупинив демократичні й ринкові реформи. За його влади гинули свідки, які знали тонкощі використання Мечіаром спеціальних служб у політичній боротьбі, порушувались права національних меншин.
Дзуринда вже під час першої каденції здійснив кілька реформ, завдяки яким у Європейському Союзі знову почали думати про прийом Словаччини в спільноту. Під час його другої каденції правоцентристська коаліція провела найрадикальніші реформи в Центральній Європі. Було введено 19%-ий податок, обмежено соціальні витрати, запроваджено часткову оплату за медичні послуги, приватизовано великі підприємства. З'явилось багато закордонних інвесторів. Уряд пишався, що в перерахунку на одного громадянина Словаччина виробляє найбільше автомобілів у світі.
Зміни видно на кожному кроці. Ще кілька років тому словаки заздрісно дивились на австрійське прикордоння. Тепер вони з гордістю показують, як щоразу гарнішою стає Братислава.
Але радість і задоволення поділяють не всі громадяни країни. Безробіття становить 16% і скорочується дуже повільно. Проблемою залишається велика різниця між рівнем життя в окремих регіонах. Більшість інвестицій розміщується в західній Словаччині і в Братиславі. Якщо середній рівень життя в столиці перевищує середній у ЄС, то в Пряшівському воєводстві становить лише 30% від європейського показника, а рівень безробіття тут найвищий в країні. На сході Словаччини не відчули користі від реформ і лише зазнали втрат, бо платили за них. Наприклад, різке радикальне скорочення соціальних виплат стосувалось головним чином жителів цього регіону.

Незадоволені — за Фіко
Виборці Східної Словаччини та сільської місцевості підтримали «Смер», який обіцяв солідарну державу, що дбає не лише «про 10 відсотків найбагатших». Фіко характеризував Словаччину як найбіднішу країну ЄС. Він обіцяв усе, що спрямоване проти дій уряду: ліквідацію лінійного податку, скасування оплати за відвідування лікаря, більші соціальні виплати, вищі пенсії, призупинення приватизації.
Проте Мартін Бутора вважає, що успіх «Смеру» зовсім не означає неприйняття виборцями реформ: «Це не була абсолютна перемога. Три урядові партії отримали разом більше голосів, ніж «Смер», а Дзуринда, який виборов 18%, має всі підстави говорити про реальну підтримку виборців. «Люди позитивно оцінюють результати реформ, але хочуть, щоб якомога більше громадян скористалось з них», — вважає соціолог.
Більшість експертів очікують, що прем'єром стане Роберт Фіко. Але невідомо, хто ввійде в коаліцію. Потенціальним союзником є Словацька народна партія (СНП). Її лідер Ян Сльота запекло атакує угорську меншість, постійно нагадує про інтенсивну мадяризацію до 1918 року, коли Словаччина була частиною Угорщини. Йому дуже не подобається, що партія десятивідсоткової угорської меншості протягом восьми років брала участь в урядовій коаліції. В інших сферах програма СНП наближена до «Смеру» і є досить поміркованою. Вони декларують, зокрема, підвищення податків для фірм, які домінують на ринку, і збільшення соціальної допомоги.
Поки що Фіко не говорить, кого запросить до переговорів. Він заявив, що його уряд найвірогідніше буде «вінегретом» з колишньої коаліції й опозиції, відмежувавшись, таким чином, від варіанту радикальної коаліції Фіко — Мечіара — Сльоти, яку негативно сприйняли б за кордоном.
Експерти вважають, що жодна з партій нинішньої коаліції, якщо потрапить в уряд Фіко, не дозволить йому перекреслити реформи.
Ці вибори є переломними для Словаччини ще з однієї причини. У 1998 році голосування було «за» чи «проти» авторитарного правління Владіміра Мечіара, й чотири роки по тому його повернення до влади ще було можливим, але після останніх виборів екс-прем'єр суттєво послабив свої позиції: на попередніх він набрав 19,5%, а тепер лише вісім відсотків. Як висловився Маріан Лешко, «це лебедина пісня Мечіара».
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПЕЙСЬКІ ПЕНСІОНЕРИ СТАРІШАЮТЬ
  • У НІМЕЧЧИНІ НЕ ПРАЦЮВАТИ — ДОБРЕ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».