Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«ГАЗПРОМ» ТИСНЕ
Керівництво ВАТ «Газпром» розраховує повернутись до питання участі російської сторони в управлінні газотранспортною системою України. «Ми поки продовжуємо сподіватись, що Україна повернеться до питання про створення консорціуму»,— повідомив журналістам заступник голови правління ВАТ Олександр Рязанов на прес-конференції у Москві.

На його думку, Україні недоцільно дотримуватись позиції стосовно недопущення «Газпрому» до управління своєю газотранспортною системою. «Триматись за газотранспортну систему, яка в майбутньому може залишитись не завантаженою, було б неправильно»,— вважає пан Рязанов.
Заступник голови правління ВАТ «Газпром» зазначив, що за передавання певного пакету газотранспортної системи можна було б говорити про розмір ціни на газ для України. Проте він одразу виключив можливість, що тоді ціни будуть набагато нижчими, оскільки «вони формуватимуться за ринковими умовами».
За словами Олександра Рязанова, реалізація проекту Богородчани — Ужгород спинилась через те, що він був складовою всього проекту консорціуму. Цим же він пояснив відмову від зберігання російського газу в підземних газових сховищах на території України. «В результаті ми також відмовились від зберігання газу в підземних газових сховищах, оскільки не могли контролювати обсяги цього газу»,— сказав заступник голови правління ВАТ «Газпром».
За словами пана Рязанова, торік «Газпром» продав Україні чотири мільярди кубометрів російського газу за ціною 232 долари, і в Україні, відповідно, внутрішня ціна на газ також має зростати. «Нині це зростання відбувається, але воно не відповідає очікуванням, які хотіла б бачити російська сторона»,— зауважив він.
За умови підвищення внутрішньої ціни «Газпром» міг би збільшити обсяги газу для України за рахунок поставок із Центральної Азії, повідомив заступник голови правління «Газпрому». «Що стосується балансу на наступний рік, то планується постачати газ для України через «РосУкрЕнерго» з Центральної Азії. Цей газ також дорожчає, а тому потрібно дотримуватись балансу». Рязанов пояснив, що під балансом мається на увазі витрати на придбання палива, його транспортування, продаж, отримання прибутку, а також платоспроможність покупця.
За словами іншого заступника голови правління «Газпрому», генерального директора ТОВ «Газекспорт» Олександра Медведєва, можливість перегляду цін на газ записана в укладеному з Україною контракті і ця можливість з’являється 1 липня. На його думку, чинниками, що вплинуть на переговорний процес, стане динаміка зростання європейських цін на газ, а також ситуація з платоспроможністю в Україні. «Ми, як власники «РосУкрЕнерго», також зацікавлені в тому, аби компанія ефективно працювала з урахуванням того, що вона, в свою чергу, є акціонером «Укргазенерго», яка працює на внутрішньому ринку»,— повідомив пан Медведєв.
Рішення стосовно підвищення ціни на газ для України, за його словами, визначатиметься на переговорах із урахуванням існуючих чинників. «Те, що вона меншою не буде,— це точно»,— сказав Олександр Медведєв.
За інформацією пана Рязанова, переговори з українськими представниками мають відбутися цього або наступного тижня.
також у паперовій версії читайте:
  • КОАЛІЦІЯ ЙДЕ «МІЖ КРАПЕЛЬКАМИ»?
  • ДЕТАЛІ ПОГОДЖЕНО, ЗАЛИШИЛИСЯ ТЕХНІЧНІ ПРОЦЕДУРИ
  • ТИМОШЕНКО СТАНЕ ПРЕМ'ЄРОМ ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ?
  • СПІКЕР — ПЕТРО ПОРОШЕНКО?
  • ГОЛОДОМОР Є АКТОМ ГЕНОЦИДУ
  • КУШНАРЬОВ ГОТОВИЙ ЗАХИЩАТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».