Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВІД ЕРОЗІЇ ДО ЗЛОЯКІСНИХ УТВОРЕНЬ — ОДИН КРОК
Фахівці запевняють, що ерозія шийки матки — одне з найпоширеніших захворювань жіночої статевої сфери. Цей діагноз ставлять практично кожній другій жінці, і кількість хворих поки не зменшується. Що ж це за патологія, як їй запобігти, а за потреби правильно лікувати? Про це — наша розмова з гінекологом Іриною Коваль.
— Ірино Романівно, що таке ерозія шийки матки?
— Це дефект слизової оболонки, яка вкриває цей орган.

У здоровому стані шийка під час пальпації гладенька й пружна. Якщо вона уражена ерозією, її поверхня втрачає свою гладкість, покривається нерівностями. Звичайно, поставити правильний діагноз може тільки лікар, який зробив вагінальний огляд. У разі ерозії виникає почервоніння блідо-рожевої слизової оболонки.
— Які причини виникнення недуги?
— Існує кілька передумов. Наприклад, ранній початок статевого життя. Чому? Річ у тім, що слизова оболонка жіночих статевих органів дозріває тільки до 20—23 років, і якщо молода жінка починає вести статеве життя раніше, незміцнілий епітелій шийки матки може інфікуватися ззовні. Уникнути ерозії в цьому випадку практично неможливо.
Провокаційними чинниками для появи на шийці матки ерозії можуть також бути різні травмування її ніжної поверхні. Це може відбуватися під час частих і грубих статевих актів. Але найчастіше причиною таких травм є хворобливі пологи, що супроводжувалися розривом тканин шийки матки, а також — штучне переривання вагітності (аборт).
Виникнення патології шийки матки можливе й за порушень у гормональній сфері жінки; при використанні механічних методів контрацепції (ковпачків, внутрішньоматкових спіралей, ін.); при зниженні захисних функцій організму тощо. Перелічені чинники є незаперечними у процесі утворення ерозії, але в 60% випадків патологія виникає з інших причин.
— Що є найголовнішою причиною розвитку ерозії?
— Ерозія як одиничне захворювання жіночої статевої сфери зустрічається не так часто. У переважній більшості випадків недуга розвивається на тлі запальних захворювань жіночої статевої сфери, при статевих інфекціях (у тому числі хламідіях, мікоуреаплазмах, герпесі).
— Як лікують ерозію?
— Лікування проводять комплексно, поетапно, з урахуванням причин виникнення недуги. Якщо ерозія розвинулася на тлі запального захворювання, то насамперед намагаються позбутися від нього, а потім уже й від ерозії. Для лікування нескладних патологій застосовують антибіотики, ванночки з лікарських трав, гомеопатичні препарати.
Коли ерозія важко піддається лікуванню, її видаляють.
Існує кілька методів видалення патологічно змінених ділянок шийки матки: хімічна коагуляція, кріодеструкція, лазерокоагуляція, діатермокоагуляція, діатермоконізація.
За хімічної коагуляції шийку матки обробляють спеціальними препаратами, які зумовлюють відшарування ураженого епітелію. Цей метод не так травмує, але його застосування недоцільне при ерозіях, які займають великі поверхні.
Одним із найпоширеніших останнім часом методів видалення ерозії є кріодеструкція — заморожування уражених ділянок за допомогою рідкого азоту. Під час проведення процедури здорові тканини практично не страждають. За лазерокоагуляції ділянка ерозії піддається впливу прицільно діючого лазерного променя низької інтенсивності, що має незаперечний терапевтичний ефект.
Якщо ерозія супроводжується ускладненнями, її видаляють хірургічним методом.
— Чимало жінок, знаючи про наявність у них хвороби, намагаються ігнорувати її, вважаючи дріб’язковою...
— Жінки мають знати, що сама по собі ерозія нікуди не зникне. Навпаки, згодом захворювання тільки прогресуватиме й, врешті-решт, може призвести до незворотних процесів — виникнення злоякісних утворень.
— Існує думка, що ерозію можна вилікувати самостійно за допомогою настоїв лікарських трав і тампонів з обліпиховою олією, соком алое.
— Усе залежить від стану ураження. Якщо це незначна патологія, таке нескладне лікування може дати на якийсь час ефект. Проте якщо ерозія має велику площу, глибока, то призначити правильну схему лікування може тільки досвідчений гінеколог. До того ж, жодна жінка не в змозі проводити по ходу лікування самоспостереження за шийкою матки. Це можливо тільки в спеціалізованій установі.
— Що Ви скажете з приводу профілактики?
— Основним засобом профілактики захворювання є своєчасне відвідування лікаря — хоча б раз на півріччя. Тільки в такому разі розвиток ерозії можна попередити.
Крім того, щоб не занедужати, жінка мусить докладати максимум зусиль для зміцнення свого імунітету, тому що захисні сили організму можуть протистояти занесеним у жіночий організм хвороботворним інфекціям, які провокують появу хвороби. Зміцненню імунітету сприяють загартовування, водні процедури, заняття фізкультурою, здорова система харчування. Жінка також має знати, що випадкові статеві зв’язки значно знижують захисні функції організму, і розвиток ерозії в такому випадку є безперешкодним процесом.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕРНІВЕЦЬКА КАМ’ЯНКА — ЗОНА КОХАННЯ
  • ЗАКОНИ ГЕНЕТИКИ «ПЕРЕЛАМАТИ» НЕМОЖЛИВО
  • НАЙЛІПШИЙ ЗАСІБ ВІД ГАРЯЧКИ — ПОЦІЛУНКИ
  • ВІД ДВОХ ДО П'ЯТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».