Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОРТУГАЛЬСЬКЕ ВИПРОБУВАННЯ
Напередодні на полях Португалії стартував молодіжний чемпіонат Європи (U-21), у якому бере участь і українська збірна. Вісім команд, розподілених на дві групи, сперечаються за право називатися чемпіонами Європи серед молодіжних збірних.

Українська національна дружина потрапила до групи В, у якій виступатиме разом зі збірними Італії, Данії та Голландії. Звісно, суперники в нашої молоді — непрості. Стартуватиме збірна України сьогодні о 19.45 матчем проти збірної Голландії. Голландці — вкрай непрості опоненти. Тим паче, перше місце, здобуте у відбірній групі, дає їм право сподіватися на вдалий виступ у фінальному раунді чемпіонату Європи. Два роки тому молоді голландці не змогли пробитися до фіналу, ставши другими в групі: аж на 11 очок поступилися збірній Чехії. Коли жереб знову визначив у групу з «помаранчевими» чехів і румунів, голландські вболівальники засмутилися. У п'яти перших поєдинках дружина Фоппе де Хаана набрала лише вісім очок, але зуміла завершити кампанію п'ятьма перемогами поспіль. У плей-оф голландці здолали збірну Словенії (0:0, 2:0). Великий внесок у цьому успіху Клааса Хунтелаара, котрий донедавна захищав кольори «Херенвеена». Загалом у кваліфікації він забив десять м'ячів, включаючи два у стиковому матчі зі Словенією. Ставши найкращим бомбардиром відбірного циклу, Хунтелаар за дев'ять мільйонів євро перейшов до «Аяксу», що стало трансферним рекордом чемпіонату Голландії. Незабаром він може побити ще одне досягнення: лише три голи відокремлюють голландця від показників Роя Макая та Арнольда Брюггінка — п'ятнадцять м'ячів, забитих за молодіжну збірну. Проте навіть якщо в Хунтелаара «не піде гра», в команді вистачає гравців, готових узяти ініціативу на себе. В атаці успішно можуть зіграти Раян Бабель, Коллінз Джон, Ромео Кастелен або Квінсі Овусу-Абейє, який взимку 2006 року перейшов із «Арсеналу» до московського «Спартака».
Наступний суперник українців — збірна Італії (матч 26 травня о 21.45) — перемагала у п'яти з семи останніх молодіжних чемпіонатів Європи. Зрозуміло, що саме «Скуадру адзуру» вважають головним фаворитом цього турніру. Італійці легко пройшли кваліфікацію, у відбірній групі посіли перше місце. Загалом вони святкували перемогу у восьми з десяти матчів, пропустивши лише три м'ячі, та фінішували з відривом у десять очок від другого місця. У стикових матчах суперником команди Клаудіо Джентиле стала Угорщина. Перший поєдинок завершився нічиєю, а в Італії господарі перемогли з рахунком 1:0 завдяки голу Джанпаоло Пацціні. Його визнали найкращим молодим гравцем 2005 року в Серії А. Для української збірної в зустрічі з італійцями головною проблемою буде нейтралізувати Пацціні та зламати найкращий захист у Європі.
Останній груповий поєдинок українці проведуть проти амбітної команди Данії (29 травня о 21.45). Данці — давні знайомі нашої збірної. Саме з ними Україна грала в одній відбірній групі. Добрих спогадів від цих зустрічей, на жаль, не залишилося. Двічі скандинави перемагали нашу молодіжку (3:2, 1:0), тож реванш на першості Європи буде найкращою помстою за минулі невдачі. У стикових матчах Данія зустрічалася з Росією. В Москві данці виграли з мінімальною перевагою — 1:0. Удома скандинави також відсвяткували перемогу з рахунком 3:1, хоча той двобій більше запам'ятали через чотири червоні картки росіян.
Найбільше досягнення в історії чемпіонатів Європи молодіжної збірної Данії — вихід до півфіналу цього турніру в далекому 1992 році. Датчани сподіваються, що їхня «молодіжка» зможе виявити себе у фінальній стадії змагання в Португалії, адже скандинави впевнено пройшли відбірний цикл. «Моя команда може виграти цей турнір», — заявив керманич данців Серрітслев після того, як його підопічні взяли гору над збірною Росії. «Два роки тому в нас була чудова команда, — згадує Серрітслев. — Ми поступилися в плей-оф за правилом виїзного гола, причому нас здолали італійці, які в підсумку завоювали «золото». Зазначу, що нинішня збірна сильніша від команди зразка дворічної давності».
Щодо нашої молодіжної футбольної дружини, то вихід до фінальної частини континентальної першості є значним успіхом, але спинятися на досягнутому підопічним Олексія Михайличенка не слід. Тим паче, що більшість фахівців вважає, що збірній України цілком до снаги піднести іменитим суперникам кілька неприємних сюрпризів. Ми сподіваємось, що команда зуміє вийти з групи й втрутитися в боротьбу за медалі молодіжного чемпіонату. Приємно, що в Португалію вирушили три гравці, яким за кілька днів потрібно буде приєднатися до складу національної збірної на Чемпіонаті світу в Німеччині. Це Артем Мілевський, Андрій П'ятов і Дмитро Чигринський. Сподіватимемось, що їхнього запалу та енергії вистачить на ці два важливі турніри. Окрім того, керманич збірної сподівається на підтримку співвітчизників, яких у Португалії чимало. Організатори чемпіонату наголошують, що найкраще квитки продають на стадіоні в Агедє, на якому гратимуть українці.
В іншій групі виступають збірні Сербії й Чорногорії, Німеччини, Франції та Португалії. Сербам, як і українцям, у цій групі відведено роль творця сенсацій. Інші три збірні мають непогані шанси пробитися до півфіналу.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РОЗДУМИ НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ
  • МІЖСЕЗОННЯ: ХТО І КУДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».