Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЯКИЙ ЧЕМПІОНАТ БЕЗ «КЛАСИКО»?
Баскетбольний чоловічий чемпіонат України вийшов на фінішну пряму. Сьогодні в Маріуполі перший (з можливих п'яти) матч у боротьбі за золоті нагороди проведуть місцевий «Азовмаш», який таки випередив усіх суперників у регулярній першості, й чинний чемпіон України БК «Київ». Торік столичні «вовки» виграли фінальну серію з розгромним рахунком 3:0, і, що найприкріше для маріупольців, вирішальну перемогу «жовто-зелені» здобули саме на берегах Азова. Здається, нині трьома зустрічами фінальне протистояння не обмежиться — надто рівними є результати колективів у сезоні.

Нагадаю: в регулярному чемпіонаті колективи Ренато Паскуале і Рімаса Гірскіса програли лише по одному разу, і «Азовмаш» розташувався вище лише тому, що домашню перемогу над киянами оформив із більшим розривом у рахунку, ніж «беки» у матчі-реванші.
Згодом команди-фаворити не мали особливих проблем зі своїми менш амбітними опонентами на чвертьфінальній і півфінальній стадіях плей-оф. БК «Київ» завдав поразок «Сумихімпрому» і южненському «Хіміку» (щоправда, бронзовий призер «чіплявся» переконливо, особливо в домашньому матчі серії до трьох перемог). «Азовмаш» двічі переграв криворізький «Кривбасбаскет-Люкс», а згодом тричі розгромив перспективного дебютанта елітарного дивізіону — «Черкаських мавп». Проте між трьома переконливими перемогами була ще несподівана поразка в першому гостьовому поєдинку. Як довів четвертий матч серії (він завершився з рахунком 113:76 на користь маріупольських «левів»), причиною незвичного результату була банальна недооцінка суперника.
Порівняння складів вітчизняних суперклубів не дає переваги жодному з опонентів — на кожного маріупольського захисника Халіда Ель-Аміна знайдеться «вовчий» оборонець Ламарр Грір, кожному столичному центровому Ратко Варді протистоятиме азовмашівський «стовп» Григорій Хижняк.
Зауважимо, що в складі «левів» є більше баскетболістів, яких можна назвати зірками. Приміром, серед захисників, окрім першого номера Ель-Аміна, варто виокремити снайпера Панайотіса Ліаделіса, котрий має неоціненний досвід виступів у сильних чемпіонатах Росії й Греції. З-поміж форвардів у «Азовмаша» — Родні Б'юфорд, у активі якого кілька сезонів, проведених у найсильнішій баскетбольній лізі світу — Національній баскетбольній асоціації. Він був помітною фігурою у складах «Нью-Джерсі Нетс» і «Мемфіс Грізліс». Лише на позиції центрового київські Ратко Варда і Крешимір Лончар загалом переважають своїх опонентів Григорія Хижняка і Андрія Ботічева. Маріупольці й в цій лінії мали нерядового виконавця Артура Лонга, але неврівноваженість темношкірого велетня змусила керівників приазовського клубу шукати хай і не таких потужних, але емоційно стабільніших спортсменів.
Утім, у «вовків» свої переваги — рівніший склад баскетболістів дає змогу легше проводити заміни без зниження якості гри. У «Азовмаша» суттєві проблеми можуть виникнути, коли не піде гра в того ж Ель-Аміна...
Важливим, з огляду на статус- кво, серед гравців є тренерський чинник. Зовні виваженішим є наставник маріупольців Рімас Гірскіс, але результати його роботи поки можна назвати задовільними, і не більше. Для команди, складеної з таких потужних виконавців, висока мета мала б бути реалізованою не тільки на внутрішній арені. Залишається сподіватися, що, змінивши місце другого тренера в підмосковних «Хімках» на посаду головного в Маріуполі, Гірскіс ще не реалізував свого потенціалу. Досягнення його опонента Ренато Паскуале, попри надмірну емоційність гарячкуватого італійця, виглядають переконливішими. Двічі поспіль БК «Київ» грає у Фіналі чотирьох Кубка Європи, є чинним чемпіоном України. За словами президента клубу Олександра Волкова, на часі — стабілізація складу (докладніше про це — в одному з наступних випусків «ДУ»).
Скидається на те, що нині фінальна серія трьома матчами не обмежиться. Схожа ситуація і в боротьбі за третє місце. Нинішньому бронзовому призерові южненському «Хіміку» в суперечці з «Черкаськими мавпами» буде нелегко без травмованих лідерів. Тим часом у Черкасах думають про наступний сезон, анонсуючи суттєве посилення складу. Далі буде цікавіше?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОЛОТИЙ ДУБЛЬ «ТРЕ КРУНУР»
  • ДЕРЮГІНА ЗВИНУВАЧУЄ СУДДІВ
  • БІЙ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ
  • КЛИЧКО — У ПОШУКУ
  • ЗУПИНКА ЗА КРОК ДО ФІНАЛУ
  • ШОСТІ З ШЕСТИ
  • Інформація про продаж на відкритих торгах (аукціоні) активів Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».