Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
НОВООБРАНИЙ ПАРЛАМЕНТ: ПРИСТРАСТІ НАПЕРЕДОДНІ
Соціалісти можуть віддати свою квоту комуністам у тимчасовій президії Верховної Ради п'ятого скликання.
Про це в інтерв'ю журналістам повідомив голова робочої групи з підготовки першого засідання парламенту Іван Бокий. Він нагадав, що відповідно до регламенту ВР, перші засідання парламенту до обрання постійних керівних органів веде голова робочої групи і чотири представники політичних сил, що набрали найбільше голосів на виборах.

Оскільки, таким чином, комуністи не потрапляють до президії (вони посіли п'яте місце у перегонах), а соціалісти будуть представлені двома особами, то пан Бокий не виключив, що соціалісти можуть передати одну свою квоту комуністам.
Голова робочої групи попросив журналістів не перебільшувати значення своєї посади. За його словами, голова виконує технічні функції. Зокрема, він має підписати документ, який підтвердить рішення підготовчої групи відкрити перше засідання ВР 25 травня, а також оголосить, що найстарший за віком народний депутат (Іван Герасимов з фракції КПУ) має вийти на трибуну для оголошення присяги народних депутатів, а потім голова веде засідання до обрання керівництва парламенту. Він нагадав, що група працюватиме до обрання керівників парламентських комітетів.
Іван Бокий повідомив, що вчора планувалося (на момент підготовки номера газети до друку результати були невідомі) вирішити питання про роботу підгруп. Члени групи дійшли згоди, що їх має бути все ж таки чотири (раніше пропонувалось утворити три). Вони займатимуться питаннями урочистого відкриття першої сесії, визначенням порядку денного на перші дні роботи, розселенням депутатів, забезпеченням їх усім необхідним для роботи, питаннями матеріально-технічного забезпечення діяльності ВР. Підгрупи також займатимуться питаннями формування коаліції фракцій, але, за словами пана Бокого, це суто формально, оскільки підгрупа візьме до уваги рішення політичних сил.
Найбільше суперечок і дискусій голова робочої групи прогнозує навколо питання кількості постійних комітетів ВР. (У Раді позаминулого скликання комітетів було 28, минулого — 24).
Опозиції, відповідно до європейської традиції, варто віддати такі парламентські комітети, як бюджетний, з питань свободи слова, регламенту і комітет, що контролює роботу правоохоронних органів. Таку думку висловив Іван Бокий у ефірі телеканалу «1+1». За його словами, поки питання розподілу комітетів не обговорювалось. Це відбуватиметься колегіально як на засіданнях робочої групи, так і на засіданні погоджувальної ради нового парламенту. «Пропозицій поки немає, але є традиція. В Україні, як і в більшості демократичних країн, має бути запроваджено той порядок, що, власне, характерний для демократичних парламентів, коли контрольні функції в парламенті належать опозиції»,— сказав голова робочої групи.
Тим часом член політради Партії регіонів Євген Кушнарьов заявив, що «помаранчеві» ігнорують позицію його партії на засіданнях робочої групи з підготовки першого засідання.
За його словами, «використовуючи арифметичну більшість, три фракції (йдеться про представників «Нашої України», БЮТу і СПУ) ігнорують точку зору Партії регіонів та КПУ і фактично роблять з нас статистів, які начебто беруть участь, але нічого не вирішують».
Пан Кушнарьов наголосив, що ПР із такою позицією не згодна. За його словами, представники партії на президії вирішуватимуть, «чи брати участь у цьому «помаранчевому спектаклі», чи ні».
Представник робочої групи від «Нашої України» Петро Порошенко висловив журналістам сумнів у тому, що думка Євгена Кушнарьова з цього питання «відображає позицію Партії регіонів». Він вважає, що на засіданні робочої групи було зроблено все для того, аби врахувати позицію цієї політичної сили. Одним зі свідчень цього є обрання представника Партії регіонів Василя Хари заступником голови робочої групи.
Щоправда, у прес-службі Партії регіонів, із посиланням на того ж пана Кушнарьова, повідомили, що ПР відкликає Василя Хару з посади заступника керівника робочої групи, але підтверджує свою активну участь у подальшій її роботі.
«Президія політради Партії регіонів 15 травня ухвалила рішення не претендувати на керівні посади в робочій групі з підготовки першої сесії Верховної Ради п'ятого скликання»,— сказав Євген Кушнарьов, повідомляє УНІАН.
Учора у ранковому телеефірі «Ери» інший представник Партії регіонів, Ігор Шкиря, заявив, що відкликання Василя Хари з посади не є доконаним фактом, а наразі лише дебатується партією.
Отже, сесія ще не розпочала роботу, а пристрасті, які окреслюють майбутнє протистояння потенційних більшості й опозиції, котрі чисельно не дуже відрізняються, виявляються повною мірою.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАН ЗВАРИЧ НЕ ДАСТЬ «ВЗУТИ» НСНУ...
  • БОРИС ТАРАСЮК: ДОКЛАДЕМО ЗУСИЛЬ ДО РЕФОРМУВАННЯ СНД
  • СОЦІАЛІСТИ «ВІДКЛИКАЮТЬ» ЧЕРНІГІВСЬКОГО МЕРА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».