Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
В АНДАХ ЗНАЙДЕНО НАЙСТАРІШИЙ ХРАМ

Лисиці обожнювалися стародавніми мешканцями передгір'я Анд (попередниками інків) переважно тому, що, як правило, мешкали в місцях, де вода протікала неглибоко під землею. Оскільки цей регіон завжди був посушливим, рясні дощі випадають тут раз на рік, лисяче «чуття» води особливо цінувалось місцевими жителями. Там, де жили тварини, люди будували водні канали і засновували поселення.
Украй примітна знахідка чекала дослідників і всередині храму: величезний антропоморфний диск (людське обличчя з очима і ротом) — зображення шанованого в тих краях божества Панча-Мама — бога землі й врожаю.
«Знахідка подібного храму та скульптури такого рівня несподівана для нас — ніхто передбачити не міг, що ми їх виявимо», — зазначив Бенфер. Він також повідомив, що знайдений археологами храм належить до найдавніших споруд, які були знайдені в Новому Світі.
Поруч з храмом і всередині нього вчені знайшли кілька простих споруд, котрі використовували для астрономічних спостережень. За ними стародавні мешканці Анд звіряли річний цикл життя з розташуванням сузір'їв, гадали і розраховували час посіву і збирання врожаю й, що було найважливіше — передбачали засуху і повені. Крім того, археологам пощастило розкопати залишки найдавнішого одягу з бавовни, а також виготовлені з лозин ритуальні предмети. Після проведення радіовуглецевого аналізу з'ясувалося, що вік предметів становить більш як 4000 років, тобто це унікальна, рідкісна знахідка, заявляють дослідники.


ПАНДА ЖИТИМЕ НА ВОЛІ
Незвичайний експеримент проводять китайські вчені — вони уперше в світі відпустили на волю панду, вирощену в розпліднику, передає Укрінформ із посиланням на ІТАР-ТАРС. Однак зоологи не мають наміру полишати свого вихованця напризволяще, а спостерігатимуть за самостійними кроками тварини в гірському бамбуковому заповіднику за допомогою системи супутникового стеження. Тим більше, що перед цим чотирирічне ведмежа на кличку Сян-Сян пройшло спеціальне «стажування» у Волунському центрі охорони і розведення панд, під час якого набуло навичок виживання у дикій природі.
Це знаменує новий етап у реалізації урядової програми збереження тварин, що вимирають. Велика панда вважається неофіційним символом Китаю і перебуває під особливим захистом держави. У дикій природі залишилося лише 1600 чорно-білих ведмедиків. Вони живуть переважно в гірських лісах південно-західної провінції Сичуань, де росте чимало бамбука, молоді пагони якого є для них основними ласощами.
Ще 180 панд утримуються у вольєрах різних розплідників і зоопарків, проте в неволі ці надто вибагливі тварини практично не розмножуються. А в дикій природі проблема їхнього існування багато в чому пов'язана із загрозою браконьєрства та вирубуванням бамбукових гаїв селянами.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • РЕКОРДИ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».