Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ІНДУСТРІЯ ТУРИЗМУ: СЕБЕ ПОКАЗАТИ, СУСІДІВ ПРИНАДИТИ
Піднесення туризму на Буковині, Закарпатті та Прикарпатті визначено головним напрямом розвитку місцевої економіки. Щороку зростає кількість гостей, які відвідують Карпатський регіон. Тут переконані, що в наступні роки завдяки цій галузі поповниться як місцевий бюджет, так і державна скарбниця. В регіоні опрацьовують нові напрями розвою рекреаційної сфери. Нині потрібно активно залучати інвесторів. Останніх, звісно, треба віднаходити. Тому принади Карпат, перспективи розвитку туризму тутешня влада намагається донести до потенційних кредиторів.

Показує Львів, наступні — Чернівці
Нещодавно у столиці Галичини за сприяння Львівської облдержадміністрації, Торгово-промислової палати України та Генерального консульства Республіки Польща відбувся міжнародний форум «Туризм і рекреація-2006». Його організатор — Львівська торгово-промислова палата, яка головним завданням заходу вбачала розширення співпраці між українськими та зарубіжними регіонами, спеціалізованими фірмами, презентацію рекреаційних можливостей територій, залучення інвестицій у галузь, вдосконалення транскордонної співпраці в нових умовах розширеного ЄС. Участь у роботі форуму взяли посланці українських і польських фірм, котрі працюють у туристично-відпочинковій та супутніх сферах, представники державних органів, що сприяють піднесенню туризму. Учасників і гостей запрошено взяти участь у роботі заходів, що відбудуться у регіоні протягом року,— туристичні виставки у містах Чернівці (травень), Ужгород (вересень), Львів (жовтень); інвестиційний форум у Івано-Франківську (червень).
На стенді Львівської області було організовано презентацію туристично-рекреаційного потенціалу Прикарпаття. А він — неабиякий. На Івано-Франківщині є дев'ять курортних місцевостей, функціонує 38 санаторних закладів. Для курортної терапії використовуються кліматичне лікування, мінеральні ванни. Гірськолижний туристичний комплекс «Буковель», що неподалік містечок Ворохта і Яремче, після завершення будівництва усієї інфраструктури увійде до «двадцятки» найбільших гірськолижних оздоровниць світу. Ворохта відома як центр зимових видів спорту. А ще Карпатський регіон України славиться багатством мінеральних вод.
На території Прикарпаття налічується понад 20 туристичних маршрутів: гірських, водних, пішохідних, велосипедних, автобусних.
На річці Дністер є мальовничі місця для польотів на дельтапланах і парапланах у селах Одаїв та Ісаків Тлумацького району. Вже створені маршрути й розвивається необхідна матеріальна база для любителів подорожувати на гірських велосипедах і гуцульських кониках.
Існуюча база рекреаційних закладів усіх форм власності дає шанс нарощувати лікувально-оздоровчі, туристичні, спортивні послуги, у тому числі й для іноземних туристів. У контексті програми розвитку туризму на Прикарпатті активно діє Інститут туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Його робота спрямована на підготовку фахівців, які обслуговуватимуть рекреаційну інфраструктуру області.

Досвід без кордонів
Донести принади прикарпатського туризму посланці Івано-Франківщини намагались і на ІІ Міжнародній туристичній виставці-ярмарку «Канікули», що відбулась у місті-побратимі Ніредьгаза (Угорщина). На запрошення мера цього міста Юдіти Чобоі та керівника туристичної виставки Аттіли Жабоі за сприяння Генерального консульства Угорщини делегація Прикарпаття взяла активну участь в міжнародному форумі. На ньому були також представники туристичної індустрії Польщі, Німеччини, Хорватії, України, Румунії, котрі продемонстрували увесь спектр туристичних послуг: туроператори, готелі, кемпінги, пансіонати, системи бронювання, автобусні перевезення, транспортні компанії, санаторії, страхові компанії, круїзні лінії, музеї й визначні пам'ятки, екстремальний, екологічний туризм, навчання за кордоном, парки розваг, соціальна преса, товари для спорту і відпочинку.
Учасники виставки-ярмарку, відвідавши Івано-Франківський стенд, високо оцінили представлені матеріали про Прикарпаття. Відбулись зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, туристичних фірм, агротуристичних об'єднань та громадських організацій. Обговорено роль культурних установ і організацій у транспортному співробітництві, збереження локальної культури в рамках інтеграції тощо. Досягнуто домовленості щодо обміну досвідом. Такі виставки дають поштовх для розвитку туризму в рамках транскордонного співробітництва.
До речі, на Прикарпатті щодо цього окреслено чимало. Зокрема, розроблена й реалізується низка інвестиційних проектів у сфері туризму: будівництво Центру міжнародного туризму в районі Яблуниці — Ворохти з розвинутою інфраструктурою, особливо для зимового відпочинку; побудова комплексу «Скелі Довбуша» у с. Бубнище Долинського району; реконструкція існуючих закладів з метою підвищення комфортності; відбудова обсерваторії на горі Піп-Іван як станції багатофункціонального призначення з туристичним комплексом; побудова автодороги Верховина — Шибене зі створенням пункту переходу на українсько-румунському кордоні; проект «Карпатський трамвай» (використання лісорозробних вузькоколійних доріг для туристичних цілей) тощо. Не менш цікавою й різноплановою є програма піднесення туристичної галузі на Буковині, Закарпатті та Львівщині.
Тішить те, що нинішня влада регіону не лише розуміє значення індустрії мандрівок, а й чимало робить для її розвитку. У виграші згодом будуть усі — бюджет держави матиме гроші; відпочивальники — неабияке задоволення, враження і, головне,— здоров'я; тутешнє населення — роботу, засоби для життя.

Іван ДМИТРІВ,
Львів — Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ НАШІ ВКЛАДИ ЗАХИСТЯТЬ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».