Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВАРЯГИ ЗНОВУ ДОПОМОЖУТЬ?
Сьогодні о 16.15 за ризьким (і київським часом) на столичній латвійській арені «Сконто» розпочнеться перший матч чемпіонату світу з хокею. Новачків елітарного дивізіону норвежців випробовуватимуть американці, участь яких у першостях планети завжди має певну загадку: яким складом приїхали заокеанські хокеїсти, хто з гравців має намір виборювати нагороди турніру, а хто приїхав ще трохи «покататися» перед літнім відпочинком. На 17.15 призначено зустріч фінів і словенців (ці команди прийматиме «Арена Рига»), о 20.15 на лід «Сконто Арени» вийдуть канадці й данці, а на 21.15 призначено «найсмачнішу» для балтійських хокейних гурманів страву ігрового дня — поєдинок господарів проти чеської збірної.

Українці стартують у Ризі завтра о 20.15. Першими суперниками «синьо-жовтих» стануть... «синьо-жовті», й жодної помилки в цьому немає. Основні комплекти ігрової форми наших співвітчизників і чинних олімпійських чемпіонів шведів повторюють кольори національних прапорів, а вони у наших країн мають невипадкову спорідненість — Україна і Швеція мали міцні зв'язки ще від часів Київської Русі. На жаль, на цьому паралелі закінчуються — «Тре Крунур» завжди називають у списку фаворитів кожного чемпіонату світу, головна дилема українців майже десятиліття така: збережемо місце в еліті світового хокею ще за підсумками першого групового турніру чи боротимемось за виживання у так званому «relegation round» разом із аутсайдерами інших квартетів.
Жеребкування, яке у Міжнародній федерації хокею (ІІХФ) відбулося одразу після завершення чемпіонату світу-2005 в Австрії, відправило збірну України до групи В, де разом з нами змагатимуться, крім шведів, швейцарці й італійці. У групі А перші три позиції виборюватимуть команди Чехії, Фінляндії, Латвії й Словенії, в групі С зустрінуться словаки, росіяни, білоруси і казахстанці, групу D склали збірні Канади, Сполучених Штатів, Данії й Норвегії.
Формула турніру залишилася незмінною: на попередньому етапі потрібно не стати останніми (бо аутсайдери у втішному турнірі визначатимуть дует невдах, які розпрощаються з елітарним дивізіоном світового хокею). Очки, набрані в матчах із учасниками другого групового раунду, зберігаються, а по два тріо зводяться разом. Ще по три зустрічі визначають чвертьфіналістів, а дві останні команди в групі з шести збірних пакують валізи і чекають жеребкування наступного чемпіонату планети.
У такій ролі підопічні Олександра Сеуканда перебували у 2003 році в Фінляндії, коли стали дванадцятими, і в 2005-му в Австрії — одинадцятий результат у світі. Наші співвітчизники ледь не розпрощалися з вищою лігою два роки тому, коли в Чехії були чотирнадцятими.
Зважаючи на продовження стагнації (коли бути чеснішими, то агонії) вітчизняного хокею, на ризькому льоду на «синьо-жовтих» теж мало б чекати балансування між спокоєм у другому груповому раунді (бо виконано головне завдання — збереження прописки в чільній лізі) й нервовою боротьбою за виживання у «relegation round». Та відносно непоганий жереб і прийнятний календар матчів спонукає до стриманого оптимізму. Якщо в перших трьох зустрічах не буде повного фіаско, можна подумати і про те, щоб уперше в історії виступати на чвертьфінальній стадії.
Перший сприятливий чинник — це те, що підопічні Олександра Сеуканда розпочинають матчем проти шведів, які головний турнір цього сезону (олімпійський) уже виграли. 1 травня минулого року наші співвітчизники теж стартували на чемпіонаті світу поєдинком з «Тре Крунур», і перемога далася скандинавам нелегко. Вигравши перший період із рахунком 2:0, наші суперники заспокоїлися, і в другій двадцятихвилинці українці їх за це двічі покарали — відзначилися Богдан Савенко і Сергій Климентьєв. Лише в середині останньої третини зустрічі фаворити таки схилили шальки терезів на свою користь — 3:2.
Нинішній склад шведської збірної навряд чи сильніший за торішній: у попередньому списку учасників «мундіалю» немає жодного гравця з найсильнішої ліги світу — Національної хокейної, а один зі збірників виступає навіть у Швейцарії. Лише кілька хокеїстів, викликаних головним тренером Бенгтом-Аке Густафссоном, грали рік тому в Австрії, й це дає змогу припустити, що у Швеції поставилися до нинішнього чемпіонату світу, як до прохідного. Один із дотеперішніх лідерів збірної Петер Форсберг, котрий виступає за клуб НХЛ «Філадельфія Флайєрз», сам попросив тренерський склад не включати його до числа учасників пер-
шості, хоча американська команда Форсберга припинила змагання за Кубок Стенлі. Петер сказав, що йому потрібна операція, але характер травми не уточнював.
На жаль, подібно до Форсберга вчинили і двоє українців, які виступають за океаном. Олексій Понікаровський разом з «Торонто Мейпл Ліфз» не потрапив до плей-оф, але ще тижнів зо два тому заявив про фізичну і емоційну втому після виснажливого сезону і потребу відпочити. Руслан Федотенко і його «Тампа-Бей Лайтнінг» можливість виступити в розіграші Кубка Стенлі отримали в останній момент, але вилетіли у першому раунді, тому Федотенко міг би виступити у Ризі. Та й він до латвійської столиці не приїде, його батько пояснює це так: «У вівторок він вирушив на медичне обстеження до клініки в США, де йому торік робили операцію на стегні. Можливо, йому знадобиться ще одна операція, оскільки в останніх матчах він відчував біль».
Утім, українці звикли грати без своїх НХЛівців, натомість шведи, приміром, готуючись до чемпіонату світу, програли росіянам «домашній» фінал Євротуру. Тож у разі, коли збірній України вдасться не програти скандинавам, у команди можуть «вирости крила». 8 травня на наших хокеїстів чекає побачення зі швейцарцями. Майбутні опоненти тричі в історії виходили на лід проти української команди, причому одна з цих ігор закінчилася успіхом «синьо-жовтих», а дві інші — перемогами суперників. Загальна різниця закинутих і пропущених шайб у цьому протистоянні — 8:6 на користь швейцарців. Перемога українців у протистоянні буде несподіванкою, але не сенсацією. Щоправда, між Україною і благополучною Швейцарією є суттєва різниця в тому, що в нашій державі стандартних хокейних ковзанок кілька одиниць, а в країні банків, годинників і сиру — кілька сотень.
Остання зустріч — проти італійців 10 травня. Їхнім найкращим результатом у головному дивізіоні чемпіонату світу залишається шосте місце 1994 року. З українцями на першостях планети вони ще жодного разу не зустрічалися. До речі, збірна Італії лише минулого сезону завоювала право повернутися до вищої ліги.
Про склад української збірної наші тренери вже оголосили. Як і припускали фахівці, старанна гра нападника «Сокола» Олександра Бобкіна в товариських зустрічах наставників не переконала, і форвард залишається в столиці. По телевізору спостерігатимуть за перипетіями ризьких баталій і одноклубники Бобкіна — Артем Гніденко і Сергій Харченко. Травма завадила приєднатися до збірної одному з героїв попереднього чемпіонату світу Богданові Савенку. За тиждень до чемпіонату вирішив не їхати на першість планети захисник новокузнецького «Металурга» Дмитро Толкунов, з ким у російському клубі днями уклали новий контракт, а нападникові челябінського «Трактора» Дмитрові Цирулю приєднатися до національної команди завадило ушкодження ліктя.
Отже, остаточний склад збірної України набув такого вигляду: воротарі Ігор Карпенко, Олександр Федоров (обидва — «Сокіл»), Костянтин Сімчук («Металург», Магнітогорськ, Росія); захисники Сергій Климентьєв («Ак Барс», Росія), В'ячеслав Завальнюк («Сибір», Росія), Артем Остроушко («Спартак», Росія), Юрій Гунько, Денис Ісаєнко, Юрій Наваренко, Василь Полоницький, Андрій Срюбко (всі — «Сокіл»); нападники Сергій Варламов («Сибір», Росія), Віталій Доніка («Нафтовик», Альметьєвськ, Росія), Юрій Дьяченко («Вітязь», Росія), Костянтин Касянчук («Трактор», Росія), Андрій Міхнов («Лада», Росія), Вадим Шахрайчук («Динамо», Москва, Росія), Василь Бобровников, Віталій Литвиненко, Валентин Олецький (всі — «Сокіл»), Олександр Матерухін, Олег Шафаренко (обидва — «Хімволокно», Білорусь), Борис Проценко («Динамо», Мінськ, Білорусь), Роман Сальников («Керамін», Білорусь), Віталій Семенченко («Юність», Білорусь). До заявки на кожен матч може бути внесено імена 22 хокеїстів.
На завершення — про ложку дьогтю від українських телевізійників. Канал «Інтер», який має ексклюзивні права на телевізійні трансляції чемпіонатів світу, знову виділив для вболівальників хокею опівнічний ефірний час. Лише завтра запис поєдинку Україна — Швеція вийде в ефір о 23.05, матчі зі швейцарцями та італійцями — 8 і 10 травня в режимі «для тих, хто не спить» (дивіться телевізійну програму, вміщену в цьому ж випуску «ДУ»). До речі, зустрічі зі збірними Швейцарії та Італії розпочинатимуться о 16.15, тож на момент телевізійного показу всі зацікавлені глядачі знатимуть результати. Для кого ж такий режим роботи? Жодних інших трансляцій на перші дні чемпіонату світу «провідний вітчизняний мовник» не запланував...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ФОТОФАКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».