Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК ПРАЦЮЄ НАШЕ СЕРЦЕ?
Лікарі всього світу занепокоєні неабияким поширенням і різким омолодженням серцево-судинних захворювань, зокрема таких, як аритмія, артеріальна гіпотензія, атеросклероз, гіпертонічні кризи, вегето-судинна дистонія, інфаркт міокарда, ішемічна хвороба, кардіосклероз, серцева та судинна недостатність, стенокардія. Про ці недуги, їх застереження й лікування — наша розмова з лікарем-кардіологом Київської поліклініки № 2 Євгеном Полуяновим.

— У повсякденні ми ніколи не замислюємось над тим, як працює наше серце. Однак діяльність його можлива лише завдяки тому, що всередині його є свій «мозок», що регулює частоту серцевих скорочень. Це так званий синусний вузол. Він має здатність ритмічно генерувати електричні імпульси, котрі, мов концентричні кола на воді від кинутого каменю, поширюються по міокарду передсердь і шлуночків, спричиняючи їх скорочення. За те його називають водієм ритму. У здорової людини частота імпульсів синусного вузла змінюється залежно від потреб організму. Так, у стані спокою (вночі), коли потреба в кровообігу в органах невелика, частота серцевих скорочень знижується до 60, 50 і навіть 45 разів за хвилину. Вдень, коли людина відчуває фізичне та емоційне навантаження, частота серцевих скорочень підвищується. За навантаження вона може сягати 130 і навіть 150 ударів за хвилину.
— Буває, що серце у грудях б'ється, мов птах, або тремтить як осінній листок, а інколи ніби завмирає. Що то за ознаки?
— У медицині це називається серцевою аритмією, патологічною ситуацією, коли робота синусного вузла порушується, скорочення серця стають нерегулярними та неправильними. Існує кілька десятків різновидів аритмії, але найчастішими є екстрасистолія, мерехтіння та тріпотіння передсердя, пароксизмальні тахікардії й блокади серця. Усі вони виявляються схожими симптомами: відчуттям перебоїв або завмирання серцебиття, аритмічним пульсом, слабкістю, запамороченням і навіть непритомністю.
Найінформативнішим методом діагностики характеру аритмії є електрокардіографія (ЕКГ), процес запису якої триває одну-дві хвилини. Буває так, що аритмія розвивається у вигляді приступів (пароксизмів). На звичайній ЕКГ поза приступом реєструється регулярний серцевий ритм. Тому для діагностики інформативнішим є довготривалий (упродовж доби) запис ЕКГ за методом Холера. Пацієнт, котрий перебуває у режимі повсякденної активності, тримає на поясі портативний пристрій, до якого підключені електроди, закріплені до верхньої поверхні грудної клітини. Реєстрація ЕКГ відбувається безперервно, що дає змогу отримати детальну інформацію.
Під час порушення ритму серця потрібно встановити причину аритмії, що може приховуватися не тільки у хворому серці. Дати старт їй можуть різні хвороби. Часто приступи аритмії провокуються вживанням алкоголю. Є навіть таке поняття, як «серцева аритмія святкових дат». Появу аритмії можна спостерігати й у людей із захворюваннями щитовидної залози. Часто вона розвивається після хірургічних втручань, різних стресів. Провокувати її можуть їжа, запори, тісний одяг, укуси комах, деякі ліки. Приміром, вживання сечогінних піґулок для схуднення нерідко вкладає невдаху у лікарняне ліжко. Усунення причини призводить до припинення або суттєвого зменшення аритмії. Навіть якщо гостру аритмію було усунено лікарем швидкої допомоги, або вона припинилась сама, не поспішайте радіти... Поки причини не з'ясовано, аритмія може повторюватися і прогресувати. Причому кожен новий напад важчий за попередній.
— Чим небезпечна аритмія?
— Якщо регулярність серцевого ритму різко змінюється, порушується робота всього серця. Це призводить до зниження об'єму крові, що викидається в аорту. Оскільки найчутливішим до кров'яного голодування є головний мозок, людина відчуває раптове запаморочення і навіть непритомніє. Якщо в той момент вона переходить вулицю, кермує автомобілем, працює на висоті (або стоїть, скажімо, на драбині — аби дістати книжку з верхньої полиці), наслідки можуть бути сумними.
— Як лікувати аритмію?
— Треба запам'ятати просту істину: лише лікар може визначити тактику антиаритмійної терапії. Не намагайтесь це зробити самостійно, орієнтуючись на власні відчуття, або на те, що сусідка вживала якісь помічні ліки... Самолікування — небезпечне. Крім того, втрачається дорогоцінний час.
— Які прояви стенокардії?
— Типова стенокардія — це біль, дискомфорт, печія, важкість за грудною клітиною, яка може віддавати в нижню щелепу й ліву руку. Картина може бути нетиповою, коли біль відчувається в шлунку, або взагалі не відчувається, а є тільки сильна задишка, кашель та слабкість за фізичного навантаження. Варто пройти обстеження — від електрокардіографії та проби з навантаженням на велоергометрі до ехокардіографії та коронарографії. Проте в жодному разі не пускайте цю справу на самоплив. Довіртеся лікареві! Тільки кардіолог може допомогти в діагностиці стенокардії та її лікуванні.
Обстеження пацієнтів Євген Федорович завжди розпочинає з детального опитування, виявляючи прояви хвороби, її характер та інтенсивність, зв'язок з іншими захворюваннями. Його пацієнти часто зізнаються, що не тільки не знали про своє захворювання, а й не мали неприємних відчуттів або не надавали особливого значення болю в серці, головному болю, запамороченню, погіршенню пам'яті та працездатності, приписуючи ці симптоми втомі й недосипанню. Втім, за словами кардіолога, якщо ви скаржитесь на поколювання біля серця, тупий біль і тяжкість у лівій половині грудної клітини, дискомфорт під лівою лопаткою та в лівій руці, серцебиття, перебої у серці, гострий біль за грудиною, негайно звертайтесь до кардіологічного кабінету.
Основним чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань є нераціональне харчування, недостатньо активний спосіб життя, стреси, куріння та алкоголізм. Аби поліпшити самопочуття, треба докорінно змінити раціон харчування, збільшити кількість фруктів, овочів, натуральних соків, кисломолочних продуктів, риби та морепродуктів. Загальна кількість солі на добу не має перевищувати 6г. Слід обмежити споживання солодощів і продуктів з високим умістом цукру. Не треба переварювати або пересмажувати гарячі страви.
Щоб серце та весь організм залишалися здоровими, слід частіше рухатись, регулярно займатися фізичними вправами, які не лише тримають в тонусі м'язи, а й позитивно впливають на серцево-судинну й нервову системи, а також внутрішні органи.
Проте 2-й київській, як і багатьом іншим вітчизняним поліклінікам, бракує першокласного сучасного устаткування та засобів функціональної діагностики для лікування захворювань серця і судин, що дають змогу за короткий термін провести всебічне обстеження й обрати найефективніші методи лікування. Як свідчить статистика, понад половину смертей в Україні стаються внаслідок хвороби серця. Наразі ця проблема має вирішуватись на державному рівні, адже через інфаркти, інсульти із життя йде найбільш працездатне населення.

Леся ТУРОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЮБІТЬ СВОЇ НОГИ
  • ВЕСНЯНИЙ ДАРУНОК БІЛЯВОЇ КРАСУНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».