Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ПЛИТКИ «ШОКОЛАДУ» З... ГАШИШУ
За різними оцінками, число наркоманів в Україні становить від 500 тис. до одного мільйона— 2–3% від загальної кількості населення. Якщо брати до уваги лише людей репродуктивного віку, то кожен 30-й громадянин країни є наркоманом (!) Кількість наркозалежних людей зростає в усьому світі, в тому числі і в Україні. Наркоманія в нашій країні, на думку фахівців, давно набула ознак епідемії. За офіційною статистикою, осіб, які вживають наркотики, близько 100 тисяч. Реальна ж цифра, за даними МВС, у 10–12 разів більша — 800–900 тисяч, а в тенета наркобізнесу попадають нові жертви. За інформацією Інтерполу, в Україні зареєстровано 65 тисяч розповсюджувачів наркотиків.

Географія наркоманії розширюється...
Останнім часом наркоманія зі східних та південних теренів України стрімко поширюється на західні. Співробітниками СБУ виявлено та припинено злочинну діяльність організованого угруповання, причетного до контрабанди та збуту наркотичних засобів і психотропних речовин на території нашої країни.
Попередньо отримана інформація свідчила, що члени зазначеного угруповання намагаються створити постійну мережу збуту наркотиків в Україні, зокрема в Криму. Серед місцевих наркоділерів виявлено жителя Тернополя. Саме в цьому місті регіональні спецпідрозділи, головним завданням яких є боротьба з наркобізнесом, затримали його під час реалізації наркотичних і психотропних речовин. Одночасно заарештовано і його спільника, жителя Івано-Франківська. У готельному номері наркоділок зберігав підготовлений для продажу широкий асортимент наркотичних і психотропних речовин: два кілограми гашишу у вигляді плиток шоколаду іноземного походження, 125 г амфетаміну та 200 пігулок «екстазі». За «товар» неодноразово судимий громадянин України, 1971 року народження, сподівався вторгувати 12 тисяч доларів. Фахівці підрахували, що вартість цих партій заборонених речовин у незаконному обігу перевищує 60 тисяч доларів.
Управлінням СБУ в Тернопільській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3
ст. 307 (незаконне придбання, зберігання і розповсюдження наркотичних і психотропних речовин) Кримінального кодексу України. Нині правоохоронці здійснюють заходи для встановлення всіх осіб, причетних до діяльності зазначеного угруповання.

...розмаїття дурман-зілля — також
В уяві багатьох людей наркотики асоціюються з маковинням, коноплею й білим порошком — кокаїном. Проте всілякого дурман-зілля щороку більшає. Сучасні «алхіміки» в підпільних лабораторіях розробляють усе сильніші й сильніші наркотики. Певен, батькам варто знати хоча б перелік основних наркотичних засобів, аби вчасно убезпечити своїх дітей від цієї смертельної звички. Тому пропонуємо своєрідний лікнеп.
Найчастіше зловживають препаратами конопель, до них належать висушена або свіжа зелена трав'яниста частина конопель, яку також називають «марихуаною». Це подібні на тютюн, переважно світлі зеленувато-коричневі, дрібно нарізані сушені листя й стебла. Бувають щільно спресовані в грудки, тоді вони називаються «анашею» або «планом». Популярною є й спресована суміш смоли, пилку й дрібно покришених вершків конопель («анаша», «план» або «хеш» — її жаргонні назви) — темно-коричнева щільна субстанція, яка за консистенцією нагадує пластилін (але менше пластична), а на папері залишає масні плями. Є й інші, менш поширені препарати конопель, усі вони мають досить різкий специфічний запах і гіркі на смак.
Опійні наркотики (кустарного виготовлення й синтетичні) посідають друге після похідних конопель місце за поширеністю в Україні. Трапляються вони в необробленому вигляді. «Макова соломка», «солома», або «сіно» — це дрібно розмелені (інколи до стану пороху) коричнувато-жовті сухі частинки рослини: листя, стебла й коробочки. До вподоби наркоманам й «ханка» — застиглий темно-коричневий сік макових коробочок (опій-сирець), сформований у коржики 1–1,5 см у діаметрі. Є ще «бинти», або «марля», просякнута опієм-сирцем бавовняна тканина (стає коричневою, якщо до цього мала світлий колір), щільна й хрустка на дотик. Усі необроблені опійні наркотики із рослинної сировини мають легкий в'яжучий ефект при попаданні на язик, вони містять алкалоїди опійного ряду — морфін, кодеїн та інші. В обробленому вигляді це розчини: у разі кустарного виготовлення з рослинної сировини — коричневий розчин, подібний на більш-менш міцно заварений чай, з явним, подеколи різким запахом оцту. Це і є сумнозвісний «чорний розчин», або «чорне». Цей нестерильний розчин наркомани досить часто вводять собі прямо у вену.
Героїн — виготовлений у підпільних лабораторіях наркотик. Світлий сірувато-коричневий порошок у вигляді дрібних кристаликів з неприємним запахом, на вигляд і на дотик нагадує вітчизняний пральний порошок (наприклад, «Лотос»). Переважно гіркий, а розбавлений цукровою пудрою, він має солодкий присмак.
Кодеїн також є опійним наркотиком. Трапляється у вигляді офіцінальних (виготовлених фабричним способом) таблеток від кашлю або головного болю, як правило, імпортного виробництва.
Психостимулятори — група різноманітних речовин з однією спільною ознакою: унаслідок їх вживання прискорюється темп мислення (при цьому міркування стає поверховим, легким, менш обдуманим). Деякі препарати цієї групи мають також властивість спотворювати сприйняття навколишньої реальності, тому подібні до галюциногенів. Є й психостимулятори рослинного походження (кока, ефедра, кола), проте у нас вони відомі в основному у вигляді хімічних субстанцій (порошків) або таблеток. Широко рекламуються різноманітні імпортні препарати, що містять псевдоефедрин, як засоби для зменшення катаральних явищ та інших симптомів при ГРВІ. Надмірне захоплення цими засобами може призвести до медикаментозної залежності. Так, фенамін (амфетамін) — препарат, який виготовляється як у вигляді таблеток, так і у вигляді порошку, може бути розфасований і в капсули. Застосовують його і внутрішньо і внутрішньовенно (що, звичайно, неприпустимо). На вигляд і колір ці таблетки й капсули різноманітні. Амфетамін і подібні до нього речовини можуть бути в складі «чудодійних препаратів на травах для схуднення» — будьте обережні!
«Екстазі», «ХТС» — група похідних амфетаміну (метилен-діоксиметамфетамін, метокси-метилен-діоксиметамфетамін й інші), для яких з метою реклами винайдено привабливу назву «екстазі», розрахована на молодих споживачів. Виробляються у вигляді різнобарвних таблеток різної форми, подеколи з малюнками на поверхні.
Кокаїн — білий кристалічний порошок, з вигляду подібний до харчової соди, переважно розбавлений цукровою пудрою або тальком. Попавши на язик, викликає відчуття оніміння. Кокаїн зазвичай вдихають («нюхають»), іноді вводять внутрішньовенно, попередньо розбавивши водою.
До вподоби наркоманам і галюциногени (точніший термін — «препарати, що змінюють свідомість»), оскільки вони часто не викликають галюцинацій, а спотворюють самовідчуття. Людині здається зміненим не тільки довкілля, а й вона сама. До групи галюциногенів також належать дуже різні за хімічним складом продукти, деякі з них — природного походження. Наркомани більшість галюциногенів називають одним словом — «кислота» (англійською — ''acid''), проте є й рослинні галюциногени, приміром, гриби роду Psilotsibum містять псилоцин і псилоцибин. На теперішній час, мабуть, один з найпоширеніших галюциногенних препаратів в Україні. Уживання їх — це найкоротший шлях стати ідіотом.
ЛСД (діетиламід лізергінової кислоти) — «еталонний'' галюциноген. Дуже токсичний препарат, ЛСД поширений у вигляді прозорого розчину, порошку й різноколірних марок, які нагадують поштові (їхня основа просякнута розчином наркотику). ЛСД звичайно приймають внутрішньо, а наші наркомани, буває, вводять внутрішньовенно.
РСР (читається «пі-сі-пі''), він же — фенциклідин, трапляється рідко, як і подібні до нього препарати, переважно у вигляді порошку. Деколи вводиться внутрішньовенно, якщо ж вживається з алкоголем — викликає ретроградну амнезію. Усі препарати групи галюциногенів надзвичайно згубні для психічного здоров'я.
Не гребують наркомани й снодійно-седативними засобами. Снодійні препарати нині випускають зазвичай у вигляді таблеток. Не всі снодійні ліки є наркотиками в прямому значенні слова, але всі вони можуть спричинитися до медикаментозної залежності (деякі з них — дуже швидко). Найбільш небезпечними серед сучасних снодійних є похідні барбітурової кислоти (барбітурати) типу барбамілу, фенобарбіталу тощо. Інші препарати, з групи транквілізаторів (феназепам, радедорм, реланіум, еленіум, імован, донорміл), у разі тривалого вживання або перевищення рекомендованих доз можуть викликати психічну й фізичну залежність. Найбільше поширення серед наркоманів тепер має реладорм. Як засіб для сп'яніння токсикомани почали використовувати медичний препарат — оксибутират натрію. Очевидно, цей засіб скоро буде прирівняний до наркотиків.
І насамкінець ЛНДР — летючі речовини, що мають наркотичну дію. Їх характеризувати не потрібно. Бензин, ацетон і клей «Момент» бачили всі.

Бути на чатах
Молодим людям необхідно усвідомити, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров'ю людини, а й знищує, вбиває їх. Де наркотики, там здебільшого й ВІЛ/СНІД. Прикро констатувати, але наркоманія — це насамперед проблема юних. Дослідження засвідчують: середній вік, коли починають уживати наркотики — 13–15 років, а в деяких містах України ще молодший — 9–13 років. Наркоманія — це важка недуга, яка дуже швидко прогресує. Середня тривалість життя людини після початку регулярного вживання наркотиків становить сім років. Наркомани рідко доживають до 30-річного віку.
Як зауважили дослідники, вживати наркотики часто починають зовсім випадково, через цікавість. Молодь «знайомиться» з наркотиками на дискотеках і вечірках, у компаніях. Існують й інші причини збільшення кількості наркоманів, а саме: економічна криза, безробіття, проблеми в особистому житті. Усе це змушує людину за допомогою наркотиків шукати «кращого життя», але це життя без майбутнього.
Зважаючи на важкість наркоманії як захворювання для конкретної людини і як соціального явища — для суспільства в цілому, боротися з нею маємо всі гуртом. Звідси випливає необхідність особливої уваги з боку суспільства до цієї проблеми, що поєднує три головних моменти — правовий, медичний, науковий. Власне, тому й запрошуємо фахівців у цих царинах до подальшої розмови на шпальтах газети.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТРАГЕДІЇ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».