Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
США ЗВИНУВАЧУЮТЬ РОСІЮ В «ГАЗОВОМУ» МОНОПОЛІЗМІ
Адміністрація Джорджа Буша виступає проти перетворення Росії на монопольного постачальника природного газу в Європу. Про це заявила під час поїздки Європою держсекретар США Кондоліза Райс. Після зустрічі з Дорою Бакоянні, головою МЗС Греції, вона сказала: «Занепокоєність викликає те, що монопольне «блакитне» паливо може постачатися лише з одного джерела — Росії». «Проблема гарантування енергетичної безпеки і диверсифікованості джерел палива викликає занепокоєність не тільки у Сполучених Штатах. Своє занепокоєння щодо цього відкрито висловлює і Європейський Союз»,— наголосила Райс.

Вона підтвердила, що Сполучені Штати в курсі дебатів у Європі щодо «альтернативних маршрутів трубопроводів, способів доставки газу з таких країн, як Азербайджан». Йдеться про магістраль «Баку— Тбілісі— Ерзурум», будівництво якої передбачається завершити до кінця поточного року. «Ми це підтримуємо»,— зауважила керівник зовнішньополітичного відомства США. Водночас Райс запевнила, що Вашингтон «не тисне» на своїх заокеанських партнерів, зокрема Росію.
Президент Росії Володимир Путін висловив занепокоєння через заяви, що лунають з боку Євросоюзу та США, стосовно загрози енергетичної залежності від РФ. «Ми постійно чуємо про якусь загрозу залежності від Росії, про те, що треба обмежити допуск російських компаній на європейські ринки. Але ви і нас зрозумійте, станьте на наші позиції. Що ми маємо робити, коли щодня чуємо те саме? Ми починаємо шукати інші ринки»,— заявив він. Путін наголосив, що «це не означає, що росіяни обмежать постачання в Європу, бо для нас вона — природний і найближчий партнер». Він нагадав про ситуацію у зв'язку з появою повідомлень про плани «Газпрому» придбати британську компанію «Центріка». «Медіа Великої Британії розцінили це як «російський газовий наступ на Європу». «Газпром» же насправді не мав наміру купувати «Центріку» в Британії. Це було лише «витікання» інформації в пресі про те, що наша компанія нібито про це думає. Але ми відразу почули від британських політиків — потрібно ухвалити окремий закон, що обмежує експансію російських енергетичних компаній на європейські ринки. А де ж глобалізація і вільні економічні відносини?»,— відзначив президент РФ. «Виходить, коли до нас приходять — це інвестиції й глобалізація, а якщо ми хочемо прийти — це вже експансія. Нам потрібно домовитись про загальні правила гри»,— підкреслив пан Путін.
також у паперовій версії читайте:
  • ІРАНСЬКЕ ЯДЕРНЕ ДОСЬЄ ТАКИ ПЕРЕДАЛИ ДО РАДИ БЕЗПЕКИ ООН
  • БІЛОРУСЬ: ЗНОВУ АРЕШТИ ОПОЗИЦІОНЕРІВ
  • ІЗРАЇЛЬ: СТВОРЕНО КОАЛІЦІЙНИЙ УРЯД
  • ВІДКРИВСЯ САМІТ КРАЇН — ЧЛЕНІВ НАТО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».