Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НЕПАЛ: МАОЇСТИ НЕ ВГАМОВУЮТЬСЯ
Національною зрадою назвали маоїстські заколотники домовленість між королем Непалу Гьянендрою та опозиційним блоком партій «Союз семи». Хоча й оголосили тримісячне припинення збройної боротьби з урядовими військами.

У телевізійному зверненні король, який рік тому згорнув демократичні процеси в Непалі й запровадив надзвичайний стан, таки прислухався до вимог опозиційних партій і сотень тисяч їхніх прихильників. Він погодився відновити діяльність розігнаного у 2002 році парламенту й віддати партіям права, відібрані у лютому минулого року.
За неофіційною інформацією, Гьянендра поступився під тиском західних дипломатів, зокрема американців, котрі стали посередниками між ним і опозицією. Йому загрожували санкціями і попередили, що продовження заворушень може не тільки призвести до кровопролиття, а й загрожуватиме існуванню держави Непал.
У зв'язку з поступом переговорів, опозиційний союз партій, що керували акціями громадянської непокори, скасував мітинги протесту. Після трьох тижнів заворушень, страйків, вуличних демонстрацій до непальської столиці Катманду повернувся спокій.
«Союз семи» вже має нового, хоча й немолодого прем'єра. Тягар реанімації непальської демократії, налагодження відносин із монархією, а також приборкання маоїстських заколотників узяв на себе ветеран непальської політики, який не один раз був прем'єром, 85-річний Гіріджа Прасад Коірала.
1990 року Коірала керував вуличними демонстраціями, які змусили тодішнього короля Бірендру дати згоду на повернення до демократії. Він став першим прем'єром першого демократичного уряду.
15 років демократії у Непалі були, на жаль, епохою хаосу, політичних сварок, підступності, постійної боротьби всіх проти всіх і перманентного процесу повалення і формування урядів. Кунда Діксіт, головний редактор газети «Непалі Таймс», сказав дуже влучно: «Боротьба за демократію виходить у нас набагато краще, ніж користування нею у буденному житті».
Коірала був прем'єром чотири рази, поки у лютому 2005 року король Гьянендра не розігнав партії й не оголосив надзвичайний стан. На цей раз прем'єр-ветеран очолить уряд єдності. Його кабінет разом із парламентом, який збереться найближчим часом, має підготувати вибори, скликавши конституційні збори і ухваливши нову конституцію, що визначить подальшу долю монарха. На уряді лежить також обов'язок проведення переговорів із маоїстами.
Восени минулого року маоїсти, котрі завжди виступали як проти короля, так і проти демократії, досягли домовленості з «Союзом семи» і наразі погодились не поширювати військові дії на долину Катманду і саму столицю.
Але тиждень тому альянс маоїстів із «Союзом семи» знову постав перед випробуваннями. Маоїсти пообіцяли продовження боротьби аж до усунення короля від влади. Для початку вони хотіли оголосили блокаду Катманду, щоб заморити королівську столицю голодом. Лідер маоїстів Пушра Камаль Дагаль на прізвисько Прачанда (Дикий) заявив: «Оголошення про намір відновлення діяльності парламенту є фікцією і змовою проти непальського народу. Наша партія категорично відкидає це».
Комуністичний заколот триває вже десять років і його жертвами стали понад 13 тисяч непальців. Маоїсти грабують села і невеликі міста, тероризують цілі регіони і викрадають людей. Як повідомила міжнародна правозахисна організація «Хьюмен Райте Уотч», вони використовують цивільних громадян як живі щити, та залучають у свої лави дітей.
Однак через два дні маоїсти «передумали», очевидно за підказки Пекіна, і оголосили тримісячне перемир'я. Той самий Прачанда заявив, що цей крок має показати їхню «повагу до старання щодо створення нової конституції, демократичної республіки і встановлення спокою».
Та в ситуації, яка склалась, стає очевидним, що багато, якщо не все, залежатиме від дій і позиції могутніх сусідів Непалу: Індії й Китаю. Індійський вплив у країні традиційно великий. До того ж, у Делі стурбовані: успіхи непальських маоїстів надихнуть їхніх індійських соратників. Маоїсти продовжують отримувати допомогу з Китаю, який веде подвійну гру і не поспішає заявляти про свою позицію. А невдаха-король, напевно, вельми шкодує, що свого часу розігнав лояльно налаштований до нього парламент...

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ІРАНСЬКА ПРОБЛЕМА ЗНОВУ В ЕПІЦЕНТРІ
  • ЛАТВІЙСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ
  • РИГА ВІТАЄ ЄВРОАТЛАНТИЧНІ УСТРЕМЛІННЯ КИЄВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».