Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЮНІСЕФ: УРЯД УКРАЇНИ МАЄ ВІДПОВІСТИ ЗА ЙОДОДЕФІЦИТ
«Уряд України не виконав власних зобов'язань щодо захисту дітей від йододефіцитних захворювань. Він має взяти відповідальність за те, що діти в Україні потерпають, а законодавство про універсальне йодування солі ще й досі дебатується»,— заявив на прес-конференції представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джеремі Хартлі.

За словами доктора медичних наук, професора Віктора Кравченка, після Чорнобильської аварії у 1987–88 роках під час обстеження на постраждалих територіях 140 тисяч дітей — у 20%, а в деяких районах у 50% із них виявили дифузний зоб, спричинений йододефіцитом. Через п'ять років у цих дітей у великій кількості почали діагностувати рак щитовидної залози.
На прес-конференції йшлося про те, що через йододефіцит страждає не тільки щитовидка, а й розвивається токсикоз, анемія, можливі передчасні пологи у жінок. За оцінками експертів, дефіцит йоду призводить до того, що 274 тисячі немовлят щороку перебувають під загрозою затримки розумового розвитку.
Нині в усіх без винятку регіонах України існує йододефіцит, наголосив на прес-конференції академік НАН і АМН України, віце-президент Академії медичних наук України Юрій Кундієв. Це засвідчили масшатбні дослідження в 2002–2003 роках, проведені українськими вченими за підтримки ЮНІСЕФ. Академік акцентував на тому, що «для України потрібні дві важливі програми суспільного здоров'я — щодо йодо- і вітамінодефіциту, які можна ефективно впроваджувати без суттєвих економічних витрат й з великою користю».
Представник Наукового центру радіаційної медицини АМНУ Гнат Матасар переконаний, що йодування не впливає на смакові якості продуктів. Він зазначив: є документальне підтвердження, що жоден з овочів під час консервації із застосуванням йодованої солі не змінив ні колір, ні смак, ні запах. У Болгарії, поінформувала на прес-конференції представник ЮНІСЕФ, професор з цієї країни Людмила Іванова, ухвалення закону щодо загальної йодизації у 1994 році, стимульоване Чорнобильською аварією, пройшло безболісно. Наразі там йодована сіль — звичайний елемент щоденного харчування, вона масово використовується у харчовій промисловості (хлібобулочній, консервній, тощо).
2002 року було ухвалено державну програму з профілактики йодозалежних захворювань, але, на жаль, її не було профінансовано. Нині ж ситуація загострилась настільки, що потрібен закон, без якого побороти йододефіцит в Україні не вдасться, заявили учасники прес-конференції. Вони звернулися до уряду: потрібно терміново ухвалити такий закон.
Учасники конференції висловили сподівання, що нова Верховна Рада якомога швидше затвердить документ, і його буде втілено в життя.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАЧЕКАЄМО ДО ЛИСТОПАДА
  • СПУ НАПОЛЯГАТИМЕ НА СВОЄМУ
  • ЧИ БУДУТЬ ЗМІНИ?
  • НОВА ХВИЛЯ НЕЛЕГАЛЬНИХ МІГРАНТІВ
  • ЦЕНТРВИБОРЧКОМ РОЗПОЧАВ РЕЄСТРАЦІЮ
  • РОМАН ЗВАРИЧ: «ЗА ЖОДНИХ УМОВ!»
  • КИЇВРАДА: З ПЕРШОЮ БІЙКОЮ!
  • «ПАРЛАМЕНТ ЗАВЕРШИВ РОБОТУ БЕЗСЛАВНО»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».