Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЗНИЖУЄ ІНТЕЛЕКТ

Учені під керівництвом лікаря Пенелопи Еліас обстежили 789 чоловіків і 1105 жінок, котрі брали участь у широкомасштабному клінічному дослідженні. Кожному з учасників пропонували набір тестів, за якими визначали їхні інтелектуальні здібності. Насамперед учених цікавили здібності людей до розв'язання логічних завдань і концентрації уваги. Водночас в учасників дослідження брали зразки крові й визначали вміст різних форм холестерину. Аналіз отриманих даних засвідчив: у людей з максимально низьким умістом холестерину інтелектуальні функції знижені на 49% порівняно з людьми з високим умістом холестерину . Найперше це стосувалось здібностей людей до розв'язання завдань на пошук відповідності, запам'ятовування великих послідовностей слів і концентрації уваги.
Висновок, який зробили дослідники, однозначний — чим менше холестерину міститься у крові людини, тим більше у неї може бути проблем із мисленням і запам'ятовуванням інформації. Однак при цьому вчені зазначають, що вони не розглядали варіант «примусового» зниження вмісту холестерину за допомогою відповідних лікарських препаратів — низький холестерин крові деяких учасників дослідження був зумовлений винятково природними чинниками. Тому говорити про негативні наслідки холестеринознижувальної терапії поки рано, а зробити певні висновки щодо наслідків переходу на безхолестеринову їжу цілком можна.
Холестерин виконує в організмі чимало різних функцій. Він входить до складу багатьох кліткових структур, є вихідною речовиною для синтезу деяких гормонів, регулює стан кліткових мембран. Тому те, що його вміст у крові якось впливає на процеси вищої нервової діяльності — мислення і запам'ятовування, — цілком передбачуване.


СПІЙМАНО ВЕДМЕДЯ-ВБИВЦЮ
Чорного ведмедя, котрий імовірно вбив 6-річну дівчинку в заповіднику штату Теннессі, спіймано, повідомляє AP. Тварину приспали і направили у ветеринарний коледж, аби встановити її причетність до смерті дитини.
Ведмедя знайшли в пастці недалеко від місця, де він напав на сім'ю відпочивальників. Фахівці порівняють ДНК ведмедя з ДНК шерсті, виявленої на місці події. Ведмідь важить близько 200 кілограмів і за розмірами відповідає опису ведмедя-вбивці.
Великий чорний ведмідь напав на матір із двома дітьми в національному заповідникові Черокі. Спочатку ведмідь схопив за голову дворічну дитину, а після того, як мати спробувала захистити її, переключився на жінку. Пізніше рятувальники знайшли пошматоване тіло третьої жертви — 6-річної доньки жінки. Дівчинка загинула, її брата і матір з важкими травмами доставили гелікоптером до лікарні. Наразі їх стан стабільно важкий.
За минулі 100 років у Північній Америці зареєстровано лише 56 випадків убивства людей чорними ведмедями, хоча їхня популяція нині становить близько 750 тисяч особин. У штаті Теннессі — це другий випадок нападу ведмедя на людину. Ці тварини зазвичай уникають людей, і, на думку фахівців, ведмідь-убивця міг бути хворий.


ТЕСТ
ЧИ ЗАРОЗУМІЛА ВИ ЛЮДИНА?
Якщо в людини немає гордості, нею помикають усі, кому не ліньки. Однак гордість, що переросла в гординю та зарозумілість, навряд чи набагато ліпше. Спробуйте чесно відповісти на запитання, чи подобаються вам люди, які нехтують або ваших спільних знайомих, або вас особисто, і при цьому випромінюють самозакоханість? Ні? Нічого дивного — кому вони ще, окрім них самих, можуть сподобатися! Проте давайте довідаємось, чи не торкнулась і вас «хвороба» зарозумілості.
1. Більшість людей, на ваш погляд:
а) не зрозуміло, навіщо з'явилися на світ, на таке море сірості дивитися огидно;
б) страшенно радіють вашій компанії;
в) цілком приємні індивідууми;
г) не варті того, щоб розкривати перед ними душу.
2. Як ви зазвичай вітаєтесь зі своїми друзями:
а) відповідаєте на їхнє вітання;
б) як тільки побачите — вигукуєте: «Здорово!»;
в) «Привіт!»;
г) як і з усіма іншими.
3. Чи можна сказати про вас, що зайва близькість з іншими вас лякає:
а) ні, вона не лякає, швидше ображає;
б) звичайно, ні;
в) у кожної людини є небагато близьких людей, з іншими краще її не допускати, хоча бувають і винятки;
г) найчастіше — так.
4. Ви згодні з тим, що гарні батьки — завжди трохи діти:
а) ні, дорослі мають залишатися самими собою, тоді в дітей буде перед очима постійний приклад для наслідування;
б) у принципі так, але слово «трохи» ліпше вилучити з цього вислову;
в) так;
г) так, але все не так просто — потрібно не ображати дитину, часто нагадуючи їй, що вона надто маленька, щоб у чомусь розбиратися, і вміти поводитись по-дитячому, не втрачаючи власної гідності.
5. Чи любите ви посміятися над вдалим жартом:
а) дивлячись, хто пожартував;
б) звичайно, особливо якщо він — мій власний;
в) дуже люблю;
г) так.
6. Свою точку зору в невимушеній розмові ви висловлюєте в такий спосіб:
а) можу тебе запевнити — ти сильно помиляєшся;
б) та ні, нічого ти не розумієш, усе зовсім не так;
в) я гадаю, що...;
г) а на мій погляд...
7. Чому б ви відмовилися жити на безлюдному острові:
а) що я там забув?
б) якщо буде гарантована гарна компанія, то навіщо відмовлятися;
в) шкода розлучатися з близькими людьми;
г) раптом доведеться провести там усе життя?

Підрахуйте отримані результати:
Якщо більшість відповідей «а», то ви — еталон зарозумілості, самовпевненості, самозакоханості й презирства. Усі оточуючі, на ваш погляд, мізинця вашого не варті. Нічого дивного немає в тому, що люди позаочі називають вас «відмороженим». Вас страшенно турбує, а раптом ви, не дай Боже, виявили трохи більше дружелюбства, ніж треба, і тепер людина подумає про себе казна-що. Швидше за все, ви — неабиякий сноб і у вас живе дух власної касти. Спілкування з людьми не вашого кола ви сприймаєте як важкий обов'язок, що ображає вашу гідність.
Якщо переважають відповіді «б», ви — абсолютно не зарозумілі. Та достоїнством це назвати важко, настільки панібратськи ви ставитесь до оточуючих. Ваш образ «своєї людини» подобається деяким вашим знайомим, але вони цінують не стільки вас, скільки те, що у вашій компанії можна особливо не напружуватись. Можливо, вам не потрібна дистанція між вами та іншими людьми, але навряд чи інші з вами погодяться. Сивий професор — не обов'язково зануда тільки тому, що невдоволено морщиться, коли ви ляскаєте його по плечу, запитуючи: «Як життя?» Варто пам'ятати про елементарні правила ввічливості.
Якщо переважна більшість відповідей «в», то ви — нормальна людина, не любите, коли настирливо лізуть у душу чи виявляють зайву фамільярність, але ваша товариськість не дозволяє впадати у крайнощі. До того ж, оточуючі поважають вас за професійні та особисті якості й ви не маєте потреби в дистанціонуванні, щоб відчути власну значущість. Вас не бентежить відкрите виявлення емоцій, якщо вони, звичайно, щирі.
Якщо переважна більшість відповідей «г», ви — людина-одноосібник. Ви не зарозумілі, але вкрай незалежні. Вам цілком вистачає власного товариства, самотності ви не боїтесь, до людей ставитесь зі стриманим інтересом, ви не визнаєте зайвої манірності в них, але потребуєте від оточуючих елементарної поваги до вас, що виявляється у дотриманні правил увічливості.

Підготувала Наталія БОЙКО,
психолог

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ДИВА
  • КРОСВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».