Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ТИМОШЕНКО: КОАЛІЦІЮ ХОЧУТЬ ДИСКРЕДИТУВАТИ
Створення коаліції демократичних сил усе більше нагадує міну уповільненої дії, яка от-от вибухне під учасниками переговорів. «Кульбіти» «Нашої України», представники якої ще минулої п'ятниці відмовились сприймати шостий пункт меморандуму про створення коаліції, отримали продовження.

Позавчора Прем'єр-міністр Юрій Єхануров, він же — перший номер пропрезидентського блоку, озвучив тезу, про появу якої з першого дня після виборів застерігала Юлія Тимошенко. Юрій Іванович прямим текстом заговорив про бажаний формат так званої «широкої коаліції». Вкотре порушуються питання єднання українських регіонів, дотримання стабільності і таке інше. Усе це, звичайно, добре. Та якось аж надто ця постановка питання нагадує поведінку попередньої влади напередодні президентських виборів. Пригадується, оточення Леоніда Кучми також полюбляло говорити про необхідність збереження стабільності й про те, що ніхто, крім Віктора Януковича, не здатний її забезпечити.
Єхануров також вирахував: програми «Нашої України» та «регіоналів» збігаються на 75 відсотків. А, скажімо, із Соцпартією — лише на 40.
У БЮТу ж, на думку Єханурова, взагалі немає економічної програми.
Зрозуміло, така позиція не могла залишитися непоміченою потенційними союзниками «Нашої України» по коаліції. Позавчора БЮТ провів екстрене засідання своєї політради, де однією з ухвал заборонив своїм представникам в усіх регіонах мати будь-які контакти чи переговори з Партією регіонів. Мовляв, після цього ніхто не зможе закинути Юлії Тимошенко ведення сепаратних переговорів з опонентами.
Лідер БЮТу на учорашній прес-конференції заявила, що її штаб отримав від надійного представника «Нашої України» інформацію про план кількох впливових людей з пропрезидентського блоку «продавити» альянс із ПР. Серед ініціаторів Юлія Володимирівна називає давніх своїх недругів — Петра Порошенка і Миколу Мартиненка, до яких тепер долучився і Юрій Єхануров. Тимошенко запевняє, що меншість «Нашої України» усіляко намагається дискредитувати переговорний процес із Соцпартією і БЮТом.
А ще — спробувати намалювати такий собі красивий варіант єднання держави за допомогою альянсу з «регіоналами». «Якщо цього зробити не вдасться, — додає пані Тимошенко, — вони готують провал кандидатури прем'єр-міністра під час парламентського голосування. Якщо і це не вдасться, тоді вступить в силу інший план. Згідно із задумами, упродовж перших півроку діяльності нового уряду проводитиметься програма його дискредитації.
А потім — повторять ту саму ситуацію, що була торік восени».
Звичайно, навряд чи доцільно кожне із цих слів сприймати за істину в останній інстанції. Якщо прискіпливіше поглянути на ситуацію, не можна не помітити, що у такий спосіб Юлія Володимирівна ніби готує собі варіант відступу. Припустімо, її таки затвердять прем'єр-міністром. Якщо ж із виконанням програми не складеться, спробує використати цей
самий «запасний варіант»? Щоб не настав, як казав депутат і колишній близький соратник Тимошенко Олександр Волков, «звіздєц». До речі, не лише Олександр Михайлович не радить Юлії Володимирівні претендувати на прем'єрську посаду. Чимало прибічників лідерки БЮТу вважають: раз «Наша Україна» поводить себе настільки ненадійно, доцільніше вже тепер перейти в опозицію.
Однак Юлія Тимошенко — не з таких. Вона каже, що стоятиме за формування коаліції саме з «Нашою Україною» та соціалістами до кінця. Навіть попри те, що на членів її блоку — Турчинова і Кожем'якіна нині чиниться тиск з боку Генпрокуратури і СБУ. За її даними, проти названих осіб навіть порушено кримінальні справи. Тимошенко прогнозує: так робиться для того, аби вивести БЮТівців з рівноваги, щоб коаліційні переговори перетворились на конфлікт.
Власне, конфліктом пахне уже тепер, і «доносить цим запахом», усе ж таки, не з БЮТівського штабу. Тимошенко пропонує відкинути ідею про створення нових програм, а єднатися навколо двох документів — програми Президента про десять кроків (цього, власне, й домагалася «Наша Україна») та її власної, підтриманої парламентом у день затвердження Тимошенко Прем'єром.
Ще Юлія Володимирівна заявила, що вона разом з Олександром Морозом проситимуть Президента Віктора Ющенка особисто проводити переговори від «Нашої України» з приводу формування коаліції. «Він — почесний голова партії й це буде абсолютно логічно», — додає вона. Цікаво, що лідера соціалістів Юлія Володимирівна готова бачити на посаді Голови Верховної Ради. Щоправда, з ним самим це питання не обговорювалось. Але Тимошенко запевняє: саме так відбуватиметься принцип взаємної відповідальності.
Удруге ЮВТ повторила: якщо коаліцію демократичних сил буде створено і вона діятиме ефективно, сама Тимошенко не балотуватиметься на президентських виборах 2009-го року і знову підтримає Віктора Ющенка. Пригадується, саме цього зізнання вимагали від неї деякі представники «Нашої України».
Що буде далі, мабуть, побачимо. Хоча вже тепер очевидно: коаліція, котра формується на недовірі, навряд чи буде потужною. Втім, Україна вже не раз демонструвала світові свою унікальність.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ЮРІЙ ЄХАНУРОВ: «СТОП, ВІЙНА ЗАКІНЧИЛАСЯ!»
  • «НАША УКРАЇНА» ВІДКЛАЛА РІШЕННЯ НА СЬОГОДНІ
  • У «РЕГІОНАЛІВ» ДОБРИЙ АПЕТИТ...
  • НАЗУСТРІЧ МРІЯМ ІНВЕСТОРІВ
  • ГУБЕРНАТОР ПІШОВ У ВІДСТАВКУ, ВІДЧУВШИ НЕДОВІРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».