Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ВІДКРИТО НОВІ ФОРМИ ЛЬОДУ

Учені шукали рецепт отримання таких формацій більш як сорок років, зазначив професор Джон Фінней з лондонського університетського коледжу. Тепер з їхнім відкриттям з'являється перспектива остаточно з'ясувати кристалічні властивості цієї дивовижної й до того ж, життєво важливої для нас простої молекули. Нове відкриття допоможе краще зрозуміти фундаментальну роль водневих зв'язків, що обумовлюють внутрішню структуру води, а разом із нею відомі її фізичні, хімічні й біологічні властивості не лише в різноманітних формах льоду, а й у рідкій фазі. Зростання інтересу до структурних властивостей води, а також її властивості накопичувати і передавати інформацію можуть не лише істотно збагатити наукові уявлення і картину світу взагалі, а й радикально змінити сучасну промисловість і техніку, зазначають дослідники.
Багато незвичайних властивостей води вже знаходить своє пояснення — японські вчені визначили причину унікальних властивостей намагніченої води, що використовуються для запобігання утворення накипу. Російські вчені з інституту ядерних досліджень в місті Дубна передбачають, що вода у певних умовах може мати надпровідні властивості. Інтерес до досліджень води зростає.


КИТИ ЗНАЮТЬ ГРАМАТИКУ
Група науковців із Массачусетського технологічного інституту (США), до якої входять спеціалісти з морської біології, акустики і теорії інформації, виявила у піснях горбатих китів складну внутрішню структуру, повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.
Дослідники розробили комп'ютерну програму для вивчення складної послідовності звуків, які видають горбаті кити. Вони створили символьну нотацію для їхнього запису у вигляді тексту. Вчені проаналізували аудіозаписи 16 китових пісень тривалістю від 6 до 30 хв. Під час дослідження враховували частоту повторення деяких «слів» і «фраз» та їхнє розташування у загальному «реченні».
Аналіз аудіозаписів продемонстрував наявність ієрархічного синтаксису у мові горбатих китів. Цікаво, що короткі пісні китів набагато складніші й насиченіші від довгих. Досі вчені вважали, що ієрархічна граматична структура присутня лише у людській мові: слова об'єднуються у фрази, фрази — у речення. З'ясувалось, що за складністю організації пісні китів значно перевершують всі інші акустичні сигнали, якими обмінюються тварини.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗНАХІДКИ
  • ДИВА
  • ФАКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».