Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗАХИСНИКИ ФОРТЕЦІ
Менше місяця залишилось до чемпіонату світу з хокею в елітарному дивізіоні, в якому змагаються 16 найкращих команд планети. 5 травня два хокейні стадіони латвійської столиці вперше у своїй історії прийматимуть турнір такого високого рівня. О 16.15 на «Сконто Арена» розпочнеться матч США — Норвегія, о 17.15 на «Арена Рига» гратимуть фіни і словенці. Наші співвітчизники стартують на чемпіонаті світу 6 травня о 20.15 на «Сконто Арена» матчем проти головного фаворита групи — команди Швеції.

Національна збірна України братиме участь у цих змаганнях увосьме. Дотепер переважна більшість спроб наших хокеїстів закінчувалась боротьбою за збереження місця у вищій лізі світового хокею. Зосібно стоїть чемпіонат світу 2002 року. Тоді у Швеції «синьо-жовті» в першому груповому турнірі чинили гідний опір фінам (0:3), словакам (4:5) і, вигравши у поляків (3:0), вийшли до другого етапу змагань. Назавжди в пам'яті вболівальників залишиться нічия з росіянами (3:3), приємні враження від якої не міг затьмарити навіть єдиний на турнірі розгром (0:7 від шведів). У останньому на чемпіонаті матчі наші співвітчизники переграли австрійців (3:2), і лише через гіршу, ніж у росіян, різницю закинутих і пропущених шайб, не змогли потрапити до чвертьфіналу.
На минулому чемпіонаті світу, який відбувся в Австрії, підопічні Олександра Сеуканда знову билися за результат у кожному матчі. Поразки від шведів (2:3) і фінів (1:4) були тільки прелюдією до головного поєдинку першості світу — проти збірної Данії. Цю зустріч наші співвітчизники виграли з рахунком 2:1. У другому періоді команди обмінялися закинутими шайбами (в українців відзначився Сергій Варламов), а вирішальний гол за 2 хвилини і 12 секунд до фінальної сирени записав на свій рахунок Богдан Савенко, нападник «Сокола». Перегравши головного конкурента в боротьбі за виживання, «синьо-жовті» значно спокійніше почувалися на другій стадії змагання, чим і скористалися принципові суперники-латвійці (поразка — 0:3). Згодом збірна України спромоглась на ще одну історичну нічию з «сильними світу цього» американцями (1:1) і гідну поразку від чинних тоді чемпіонів світу канадців (1:2).
Нині завдання збереження прописки в еліті покликані виконувати практично ті самі хокеїсти, що й торік. На тренувальний збір, який у понеділок збірна України розпочала в Києві, викликані голкіпери Костянтин Сімчук («Металург», Магнітогорськ), Ігор Карпенко, Олександр Федоров (обидва — «Сокіл»); захисники Сергій Климентьєв, Геннадій Разін (обидва — «Ак Барс»), Дмитро Толкунов («Металург», Новокузнецьк), В'ячеслав Завальнюк («Сибір»), Артем Остроушко («Спартак»), Віталій Люткевич («Керамін»), Андрій Срюбко, Денис Ісаєнко, Юрій Гунько, Василь Полоницький, Юрій Лясковський (всі — «Сокіл»); нападники Вадим Шахрайчук («Динамо», Москва), Сергій Варламов («Сибір»), Юрій Дьяченко («Витязь»), Андрій Міхнов («Лада»), Віталій Доніка («Нафтовик», Альметьєвськ), Євген Пастух (ХК «Бєлгород»), Костянтин Касянчук, Дмитро Цируль (обидва — «Трактор»), Віталій Семенченко («Юність»), Роман Сальников («Керамін»), Олександр Матерухін («Хімволокно»), Павло Борисенко (ХК «Вітебськ»), Борис Проценко («Динамо», Мінськ), Сергій Черненко («Дунайварош»), Олексій Понікаровський («Торонто Мейпл Лівз»), Руслан Федотенко («Тампа-Бей Лайтнінг»), Валентин Олецький, Василь Бобровников, Артем Гніденко, Олександр Бобкін, Віталій Литвиненко, Олександр Яковенко, Сергій Харченко, Олександр Матвійчук, Богдан Савенко, Олександр Шевченко (всі — «Сокіл»).
Звісно, не всі ще прибули до тренувального табору. Приміром, оборонці казанського «Ак Барсу» Сергій Климентьєв і Геннадій Разін лише напередодні ввечері в складі свого клубу розпочали фінальну серію матчів російської суперліги з омським «Авангардом», а гравець клубу Національної хокейної ліги «Торонто Мейпл Лівз» Олексій Понікаровський фізично не міг встигнути до Києва, адже його команда, хоч і втратила шанси на потрапляння до плей-оф, але не дограла матчі регулярного чемпіонату. Наш форвард у нинішній першості має непогані показники — Понікаровський закинув 21 шайбу, ще 13 разів він асистував партнерам. Що ж до ще одного нашого заокеанського нападника Руслана Федотенка, то його «Тампа-Бей Лайтнінг» має хороший шанс на продовження боротьби в матчах на вибування, тож до збірної України Руслан може і не приєднатися.
Впадає у вічі, що незвично багато хокеїстів представляють у збірній України білоруський чемпіонат — це свідчить про зростання рівня ліги, в якій виступає київський «Сокіл».
Перший контрольний поєдинок підопічні Олександра Сеуканда проведуть завтра, коли до Києва завітає московське «Динамо». Початок зустрічі — о 18.30. Повторний матч цих команд відбудеться у суботу о 13.00. Наступного тижня в українській столиці чекають на тольяттінську «Ладу». Зустрічі зі старими знайомими (нагадаю, що тольяттінці складали компанію національним збірним на українському етапі «Єврохокейчеленджу») заплановано провести ввечері 19 і 20 квітня. Згодом збірна України вирушає у невелике турне до Білорусі й Словаччини, після чого гостюватиме в столиці чемпіонату світу.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТРИ МІЛЬЙОНИ НА ПІДГОТОВКУ
  • «ЗОЛОТОМУ МАТЧУ» — БУТИ
  • БЛОХІН ЖУРНАЛІСТАМ — НЕ ТОВАРИШ?
  • ЛЕКО ЗАЛИШАЄ «ДИНАМО»
  • АРГЕНТИНА + БРАЗИЛІЯ = ЧЕМПІОНАТ СВІТУ
  • УКРАЇНІ БУДЕ ВАЖКО
  • ПОКАРАННЯ ВІДКЛАДЕНО
  • ШЕВЧЕНКО — ОДИНАДЦЯТИЙ
  • ГРОЗНИЙ ЇДЕ ДО ДОНЕЦЬКА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».