Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК — ЄВРОПЕЙСЬКЕ МІСТО!
Так вважає Рада Європи, котра днями зробила неочікуваний презент городянам Івано-Франківська. Під час церемонії вшанування переможців «Тріумфу-2005» особлива європейська нагорода дісталася не одному з підприємців, а цілому місту Івано-Франківську.

Перші враження гостей від Івано-Франківська — європейська провінція. Тут все здається таким маленьким і спокійним після шаленого ритму мегаполісів: ніхто тебе не штовхає, не лізе в очі набридлива реклама, дороги не забиті невпинним потоком авто. Вузенькі вулички історичного центру міста викладені ще не стоптаною бруківкою, охайно підстрижені молоденькі клени, подібні один до одного свіжопофарбовані фасади триповерхових будиночків, є й місцева родзинка — на всіх балконах, у кожному вікні й над кожними дверима — привабливі горщики з яскравими петуніями. Якщо хоча б на мить забути про нинішній час і не зважати на поодинокі пивні барчики з усіма сучасними атрибутами, здається, що й справді блукаєш містом початку XX століття.
Щоднини Івано-Франківськ набуває ознак сучасного і самобутнього, красивого європейського міста. А все починалося з «сотки». Станіславська «сотка» — це вчорашня Радянська, а з 1991 року — вулиця Незалежності. Вона — емблема нашої провінційної європейськості, візитна картка Івано-Франківська, її кавоманів та вуличних любителів-політиканів кінця 80-х — початку 90-х років минулого сторіччя. Правда, тепер «сотка» причепурилась, стала гарною, як і інші майдани й вулиці міста. Нині вони нагадують суцільний будівельний майданчик: триває реконструкція. Невзабарі центральна і прилеглі до неї частини міста позбудуться недовершеності архітектурного ансамблю. «Дірки» в забудові заповнюють нові будинки-вставки, на місці старих знесених споруд виростають нові. Це передусім стосується площі Ринок та частини вулиць Галицької, Січових Стрільців, Дністровської. Ці роботи — логічне завершення розпочатої програми реконструкції Івано-Франківська. Зроблено вже чимало. Мов писанка стоїть нині «кольойовий двірець», як колись називали залізничний вокзал. Облаштовано й вимощено бруківкою Привокзальну площу. А чого тільки варта оновлена площа Ринок з міською ратушею — символом Івано-Франківська! Тут завжди людно, особливо у вихідні та святкові дні. До невпізнання змінилась площа Андрея Шептицького. А на Валах уперше в Україні відкрито пам'ятник Спасителю.
Мерія міста прагне перетворити обласний центр Прикарпаття на сучасне європейське місто. Почасти їй це вдається: Івано-Франківськ рік у рік виборює призові місця на всеукраїнському конкурсі з благоустрою міст. Добре, що в міської ради принцип: не проїдати кошти, а робити місто кращим, охайнішим, цивілізованим. Від цього у виграші будуть усі, позаяк збільшується потік туристів, розвивається сфера обслуговування...
Не забувають в Івано-Франківську й про мікрорайони. Розроблена й утілюється програма «Околиця». Розпочалась її реалізація із забудови 60-х років — мікрорайону «Позитрон», а нині роботи тривають на Пасічній, «Бамі», «Каскаді». Правда, реконструкція дещо відрізняється від тієї, що здійснена в центральній, старовинній частині міста. Тут головне — не пофарбувати фасади будинків, а зробити останні придатними для пристойного життя. Планується замінити всі тепломережі та водогони, а там, де конче необхідно, і внутрішньобудинкові системи. Подбають про пішохідні доріжки, лави, контейнери для побутових відходів, дитячі майданчики. Завершать програму «Дахи». Зрозуміло, програма «Околиця» розрахована не на один рік, і є впевненість, що незабаром і на відшибі люди житимуть у належних умовах.
Репрезентантка Ради Європи пані Марія Ососинська вручила представникам мерії диплом обласного центру Прикарпаття, зазначивши, що Івано-Франківськ продемонстрував потрібні чинники: інвестиційну привабливість та стабільне зростання всіх показників розвою.
Поздоровляючи іванофранківців, пані Марія звернула увагу на те, що такої відзнаки поки що не має жодне інше місто України. Не дивно, що розчулені жителі міста вітали вручення диплома оваціями стоячи.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИШИВАНИЙ ШЛЯХ НАДІЇ
  • «КИЇВСЬКА РУСЬ» РОЗКРИВАЄ ТАЛАНТИ
  • ЙОГО МИСТЕЦТВО ЧАСУ НЕ ПІДВЛАДНЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».