Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ГРОМАДСЬКІ ПОМІЧНИКИ МІЛІЦІЇ
На Полтавщині успішно триває експеримент із активного залучення громадськості до охорони правопорядку. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, виступаючи на недавній колегії Полтавської облдержадміністрації, де обговорювали заходи щодо підвищення ефективності попередження правопорушень та створення інституту громадських помічників дільничних інспекторів міліції.

Полтавщина може пишатися тим, що нині практично у кожному селі є добровільні помічники міліції. Не секрет, що через фінансову скруту, яку переживає наша міліція, нині один дільничний інспектор обслуговує дві-три сільради. А це — шість-вісім сіл на відстані кількох кілометрів одне від одного. Чи можна за таких умов ефективно боротися зі злочинцями, котрі наразі почуваються на селі розкуто? Звісно, ні. Дільничні інспектори падають з ніг, працюють майже цілодобово, але все ж скрізь не встигають. Тепер ситуація в області змінилась: у селах з'явилися громадські помічники правоохоронців. Це — результат спільної праці управління МВС України в Полтавській області та органів виконавчої й представницької влади, яким довелось вирішити чимало питань, найперше фінансових, аби люди у селах, нарешті, зітхнули з полегшенням. За потреби, вони знають, до кого йти зі своїми проблемами, вирішення яких — у компетенції правоохоронців. За даними, що їх оприлюднили на колегії, нині на Полтавщині міліції надають допомогу 2063 позаштатних працівники: по два добровільних помічники дільничних інспекторів міліції у кожному селі. Особливо зазначалось, що вони — не члени громадських формувань — дружин, які наші люди вже призабули. Кожен із громадських помічників міліції має службове посвідчення, носить форму встановленого зразка, озброєний гумовим міліцейським кийком, газовим балончиком. Майже триста з них мають для роботи службові приміщення, переважно при сільрадах. Зараз вирішується питання забезпечення всіх громадських помічників засобами мобільного зв'язку й транспортом.
Перед початком засідання колегії у просторому фойє Палацу дозвілля «Листопад» вишикувались майже п'ятсот громадських помічників міліції. Усіх їх привезли до Полтави для того, щоб люди, котрі добровільно взяли на себе нелегкий тягар боронити порядок у селах, брали участь у засіданні колегії й дізналися про проблеми, які повинні вирішувати разом із дільничними інспекторами. Юрій Луценко був приємно здивований, коли побачив підтягнутих, у добре припасованих одностроях струнких чоловіків.
— Я чомусь був переконаний, що тут — самі пенсіонери, а побачив загін справжніх козаків,— не утримався від компліменту головний український міліціонер.
І все ж, на засіданні колегії більше говорили про проблеми, які ще не вдалось вирішити, аби громадські помічники дільничних інспекторів ефективно виконували свої обов'язки. Серед них — правова грамотність добровільних помічників міліції, вміння налагоджувати стосунки з людьми, посилення їхнього соціального захисту, забезпечення належних умов для нелегкої роботи тощо. Приміром, Василь Бордюг — помічник дільничного інспектора з Козельщинського району, котрий нещодавно самотужки, до приїзду правоохоронців, розкрив убивство, звернув увагу республіканського й обласного начальства на необхідність більш надійного захисту помічників міліціонерів. Чоловік, який затримав убивцю, зізнався, що газового балончика недостатньо для протидії злочинцям, котрі «із сокирою кидаються на громадського помічника».
Своїми першими враженнями від перебування в ролі громадських помічників дільничних інспекторів міліції поділилися Петро Кінаш і Віталій Субота, мешканці Миргородського району. У своїх селах, що по сусідству, вони вже місяць, як турбуються про спокій односельчан. Звісно, під контролем дільничного інспектора. Роботою чи службою поки задоволені. У їхніх селах люди з розумінням поставилися до того, що частково відповідальність за їхню безпеку міліцейське керівництво поклало на громадських помічників. Раніше в селах догукатися до міліції було неможливо: один дільничний інспектор розривався між кількома населеними пунктами. Тепер, хоча й два односельці, але все ж уповноважені владою боронити порядок. Службові кімнати Кінашу і Суботі виділили у сільрадах. Їхній робочий день організує дільничний інспектор залежно від ситуації та завдань. Ситуація в селах складна, не приховують помічники дільничного інспектора. Чимало крадіжок — від хатнього мотлоху до худоби, поміж селян чимало таких, хто скуштував в'язничної баланди й не дуже зважає на закон, розквітло пияцтво навіть серед підлітків. За перший місяць роботи громадським помічникам довелось кілька разів утручатися «в справу» — переважно сімейні чвари чи бійки. Повноважень небагато, зізнаються чоловіки, раніше вони мали право складати адмінпротоколи, а тепер лише рапорти дільничному інспекторові про порушення громадського порядку, та до громадських помічників міліції дослухаються.
Потурбувалась влада й про соціальний захист добровільних помічників міліції. Буквально за кілька днів до зустрічі з міністром внутрішніх справ моїх співрозмовників, як й усіх їхніх колег, застрахували, як і працівників міліції. Незабаром видаватимуть дозвіл на придбання зброї з гумовими кулями. Мати такий пістолет, кажуть помічники дільничного, було б непогано. Нібито пообіцяли й платити зарплату — 390 гривень щомісяця.
На нараді не приховували того, що в області зроблено лише перший крок зі створення надійного загону громадських помічників дільничних інспекторів міліції. Та перший аналіз їхніх кроків на цих посадах, переконаний начальник УМВС України в Полтавській області генерал-майор міліції Богдан Керницький, свідчить, що обласна влада взяла правильний курс. Звісно, проблем тут чимало, але є головне — бажання посилити важливу ланку міліції, якими є дільничні інспектори. Добровільні помічники міліції — один із відчутних кроків щодо рішучого наступу на тих, хто досі почувався безкарно, порушуючи закон. Тепер на їхньому шляху поряд із людьми у міліцейських погонах стала й громадськість.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • ВАРТО ЗНАТИ, ЯКЩО МАЄШ ЗБРОЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».