Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЄС — УКРАЇНА: НАЙТІСНІШІ ЗА ВЕСЬ ЧАС ВІДНОСИНИ
Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію щодо виборів в Україні. Під час її обговорення, яке відбулось напередодні у Страсбурзі, було відхилено поправки, зроблені євродепутатом Чарльзом Тенноком стосовно заміни у тексті документа загального вислову щодо «європейської інтеграції» на більш конкретне положення стосовно перспективи членства України у ЄС.

Водночас у резолюції Європарламент зазначив, що під час виборів Україна чітко підтвердила своє прагнення стати частиною Європи та бажання інтегруватися в ЄС на основі фундаментальних принципів і критеріїв Євросоюзу.
Парламент узяв до уваги те, що Міжнародна спостережна місія за участю представників Європарламенту, ПАРЄ, ОБСЄ та НАТО дійшла висновку, що парламентські вибори в Україні 26 березня були вільними і справедливими, їх було проведено відповідно до міжнародних стандартів демократичних виборів. Висвітлення у мас-медіа виборчої кампанії було загалом збалансоване, що дало змогу партіям донести свої ідеї до виборців, а громадянам — вільно зробити свій вибір.
Парламентарі відзначили, що з адміністративного погляду вибори відбулися демократично і прозоро, без суттєвих інцидентів, хоча й спостерігались певні проблеми в організації роботи на дільницях.
Європейський парламент констатував, що ЄС і Україна досягли найтісніших за весь час відносин, які ґрунтуються на спільній повазі до фундаментальних європейських цінностей.
Факт проведення в Україні парламентських і місцевих виборів 26 березня у відповідності до міжнародних стандартів є свідченням того, що Україна твердо стала на шлях перетворення на реальну демократію і посіла повноправне місце у європейській спільноті демократичних націй.
Європейські парламентарі закликали всіх членів новообраної Верховної Ради та новий український уряд докласти зусиль для забезпечення незворотності демократичного процесу, продовження і зміцнення політичних, соціальних, економічних реформ, а також для подолання політичного поділу в країні.
Вони звернулися до Ради ЄС і Єврокомісії з тим, аби вони адекватно відреагували на зростаючі надії народу України щодо зближення зі Спільнотою. З огляду на це, євроінституціям запропоновано переглянути заходи Плану дій Україна— ЄС у рамках Європейської політики сусідства з тим, щоб підтримати подальший демократичний розвиток України. Зокрема, це стосується зміцнення поваги до верховенства права, продовження соціальних і економічних реформ. Європарламент також закликав країни-члени ЄС здійснити відповідні ініціативи та проекти для надання Україні конкретної підтримки на її шляху демократизації й продовження реформ.
У резолюції Європарламент звернувся до всіх сусідніх держав із закликом поважати демократичний вибір народу України та утримуватись від будь-якого економічного або іншого тиску з метою змінити демократично підтверджений напрям подальшого політичного соціального і економічного розвитку країни.
У контексті ключових питань двосторонніх відносин Європарламент підтримав укладення угоди між ЄС і Україною щодо спрощення візового режиму та зазначив, що кінцевою метою цього процесу має стати запровадження безвізового режиму. Він закликав Єврокомісію поважати угоди щодо надання українцям безоплатних багаторазових віз, які укладені з сімома країнами — членами ЄС, а також інші дії двостороннього співробітництва, спрямовані на реалізацію європейських прагнень України.
Європарламент відзначив, що дія Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і ЄС закінчується у 2008 році, й закликав Єврокомісію розпочати переговори щодо укладення угоди про асоціацію між ЄС і Україною.
Європарламент доручив Президентові ЄП передати резолюцію до Ради ЄС, Єврокомісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, уряду і парламенту України.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДО ОСТАННЬОЇ СЕКУНДИ»
  • ВІКТОР ЯНУКОВИЧ — ЗА «УНІВЕРСАЛЬНУ» КОАЛІЦІЮ
  • ОЛЕКСАНДР ОМЕЛЬЧЕНКО: «ЧЕКАЮ ПРАВОСУДДЯ»
  • ХТО ТАМ «НА НОВЕНЬКОГО»?
  • РОСІЯНИ ЗНОВУ ХОЧУТЬ ДІЛИТИ «ПО-БРАТСЬКИ»
  • БЮЛЕТЕНІ ЗНАЙШЛИ НА СМІТНИКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».