Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СУМНА ПІСНЯ «СТАРОЇ СЕНЬЙОРИ»
Визначилися останні півфіналісти футбольної Ліги чемпіонів. Ними стали англійський «Арсенал» та іспанська «Барселона». Центральним же поєдинком цього ігрового дня стало повторне протистояння туринського «Ювентуса» і «Арсенала».

Тиждень тому англійці виграли у себе вдома з рахунком 2:0, зробивши, таким чином, перед матчем-відповіддю вагому заявку на вихід до півфіналу. Крім образливої поразки, туринці втратили відразу трьох гравців основи, які пропускали гру на «Делла Альпі» через дискваліфікацію. Втрати Джонатана Зебіна, Мауро Каморанезі й особливо Патріка Вієра, котрий у минулому сезоні виступав саме за «канонірів», виглядали надто серйозними. Єдиною втіхою для «Ювентуса» стало повернення до основного складу ключового гравця півзахисту чеха Павела Недведа, який не грав у першому матчі через перебір «жовтих карток».
Статистика домашніх матчів туринської команди в Лізі чемпіонів за останні два роки вражала — вісім перемог і одна нічия у дев'яти іграх! У команди Арсена Венгера, напевно, була своя думка щодо цього, адже «каноніри» в нинішньому розіграші взяли гору в усіх чотирьох матчах, проведених на виїзді. Йенс Леманн не дозволяв уразити свої ворота суперникам протягом десяти годин. І це, попри травми, через які чимало ігрового часу пропустили ключові захисники команди Сол Кемпбелл, Ешлі Коул і Лорен. Із них лише перший у звітній грі був у заявці команди, та й то залишився у запасі.
Порівняно з першою грою у «канонірів» відбулась зміна — замість Робера Піреса на полі з'явився Фредрік Юнгберг. Фабрегас і Ебуе, котрі мали проблеми зі здоров'ям, потрапили до стартового складу. Італійці зробили цілком зрозумілі перестановки через дискваліфікацію відразу трьох футболістів. Не знайшлось місця в основному складі досвідченого Ліліану Тюраму, якого замінив хорват Роберт Ковач. Однак потужна атакувальна сила у вигляді Недведа, Ібрагімовіча, Трезеге і Муту обіцяла гостям нелегке життя. Проте в перші хвилини гості виглядали не гірше від своїх опонентів, кілька разів примусивши серйозно попрацювати захист і воротаря туринців. Головний тренер «Ювентуса» Фабіо Капелло, котрий напередодні матчу зазначив, що «дива трапляються», явно нервував. Подолати чудово організовані оборонні порядки «Арсеналу» його гравцям не вдавалось. Хіба що після введення ауту потужно з-за меж штрафного майданчика пробив Дзамбротта, проте м'яч пролетів лише на небезпечно близькій відстані від штанги. Гості відповіли небезпечним випадом Анрі. Француз бив із близької відстані, але Буффон ліквідував цю загрозу, впевнено впіймавши м'яч. «Ювентус» швидко отямився і на деякий час заволодів ініціативою. В ці хвилини запам'ятався небезпечний постріл із лінії штрафного майданчика Трезеге, але, на щастя Леманна, м'яч пролетів над поперечиною. «Арсенал» змушений був діяти «другим номером», зробивши ставку в атаці на ривки швидконогих Анрі, Рейєса та Глєба. Проте позиційний напад італійців виглядав солідніше. Трезеге після зрізки головою Недведа навіть забив, але в цей момент чех знаходився у офсайді й взяття воріт було скасовано.
«Арсенал» прокинувся на 39-й хвилині. Найгостріша контратака «чотири на три» завершилась рейдом Ебуе до штрафного майданчика з правого флангу, але він не зумів як слід приборкати м'яч і в результаті заробив для своєї команди лише кутовий. У час, що залишився до свистка на перерву запам'яталося лише надзвичайно жорстоке верхове зіткнення, під час якого Недведу дісталося від Фламіни. Можливістю перетворити небезпечний «стандарт» на гол «Ювентус» не скористався.
На початку другого тайму найреальніший шанс «поховати» шанси італійців утратив Анрі, який вийшов сам на сам з Буффоном. У цій дуелі переможцем вийшов воротар. «Ювентус» намагався створити небезпеку біля воріт «Арсеналу», розраховуючи переважно на навіси з флангів. Ця тактика, враховуючи наявність у центрі захисту «канонірів», високих на зріст Сендероса і Коло Туре, була приречена на невдачу. Непоганий момент у контратаці не використав Фабрегас. Він мав час для того, щоб переграти Буффона, та розгубився і пробив прямісінько у воротаря. Заміни, покликані освіжити гру «старої сеньйори», за великим рахунком користі не принесли. Так, було кілька епізодів, які з великою натяжкою можна віднести до небезпечних. Ще одного разу Недвед потужно пробив зі штрафного. Леманн усе бачив і впевнено відбив м'яч. Сценарій матчу цілковито влаштовував гостей, які не прагнули великими силами переходити центр поля. Остаточну риску спробам «Ювентуса» врятувати матч завадив Недвед, котрий біля чужого штрафного майданчика грубо стрибнув у ноги Ебуе. Як наслідок — другий «гірчичник» від німецького арбітра Фанделя, який автоматично перетворився на «червону картку». Без свого лідера італійці нічого конструктивного в атаці зробити не змогли. «Арсенал», отримавши чисельну перевагу, кілька разів мав можливість відкрити рахунок, але після ударів «канонірів» м'яч або не потрапляв у ворота, або впевнено грав Буффон. У підсумку — нульова нічия і за сумою двох поєдинків лондонці вийшли до півфіналу, де зустрінуться з іспанським «Вільярреалом». Матчі пройдуть 18 і 26 квітня.
З першого матчу нинішньої Ліги чемпіонів головним її фаворитом вважалась іспанська «Барселона». Упевнена гра у груповому турнірі, а потім заслужена перемога над «Челсі» в 1/8 фіналу лише зміцнили цю думку. Та настав час чвертьфіналів і виявилось, що шлях каталонців до вершини не такий вже і легкий. Втім, чого ще могли очікувати футболісти і вболівальники «Барселони» від португальської «Бенфіки»? Цей клуб у нинішній Лізі чемпіонів двічі намагалися списати з рахунків. Перший раз — в останньому турі групового етапу. Тоді португальцям для виходу до плей-оф потрібно було переграти «Манчестер Юнайтед». Команда Рональда Кумана, на подив багатьох, упоралась з цим завданням і вийшла до 1/8 фіналу, залишивши МЮ уперше за десять років без весняних матчів єврокубків. Там на «Бенфіку» очікував чинний володар головного клубного трофею Європи, ще один англійський клуб — «Ліверпуль». Але і тут португальці опинились на висоті: впевнено зігравши в обороні, вони здобули перемоги з рахунком 1:0 вдома і 2:0 у гостях.
Перший чвертьфінальний матч між «Барселоною» та «Бенфікою», який відбувся у Лісабоні, завершився нульовою нічиєю. Повторна гра розпочалась з атак іспанського клубу, і вже на п'ятій хвилині у ворота «Бенфіки» був призначений пенальті. До м'яча підійшов Роналдіньйо і сильно пробив у лівий кут, але голкіпер «Бенфіки» Моретто в блискучому стрибку відбив цей удар. Гравці «Барселони» явно не очікували, що їхній лідер може не забити одинадцятиметровий. Що робити, з цієї позначки промахувалися багато великих футболістів, і Роналдіньйо лише склав їм компанію. Каталонці влаштували справжній штурм воріт «Бенфіки», але португальці з початку
грали впевнено. Проте зберігати свої ворота в недоторканності їм поталанило лише перші вісімнадцять хвилин гри. Саме на початку цієї хвилини каталонці повели у рахунку. Ето'О пройшов по правому флангу і зробив простріл до штрафного майданчика на Роналдіньйо. Бразилець реабілітувався за незабитий пенальті, відправивши м'яч у вільний кут воріт. У цьому епізоді Морретто допомогти своїй команді не зумів. Пропустивши гол, футболісти «Бенфіки», нарешті, знайшли в собі сили перейти центр поля. Щоправда, жодного небезпечного моменту біля воріт іспанців вони до перерви створити не змогли.
Друга половина зустрічі розпочалась у повільному темпі. Перший небезпечний момент виник на 59-й хвилині, причому створили його португальці, котрим вдалась швидка контратака. Мікколі зробив передачу на Сімона Саброзу, перед яким залишився лише один голкіпер Вальдес. Та капітан «Бенфіки» в цій ситуації відправив м'яч повз воріт. Час невблаганно наближався до завершення поєдинку. «Бенфіці» потрібно було забити хоча б один м'яч, аби вийти до півфіналу. «Барселоні» ж дуже хотілося забити другий м'яч, аби почуватися впевненіше. У підсумку все вирішила помилка гравців «Бенфіки». На 82-й хвилині Ето'О після передачі з правого флангу першим торканням прийняв м'яч на груди, а другим відправив його у ворота суперника. Після цього стало зрозуміло: «Барселона» виходить до півфіналу. Франк Райкард обіграв свого колишнього партнера по збірній Голландії Рональда Кумана. Останній, нагадаємо, кращі роки своєї кар'єри провів саме в «Барсі», тож спинити на шляху до півфіналу свою колишню команду йому не вдалось. У наступному раунді «Барселона» зустрінеться з італійським «Міланом». Цього разу вже Райкарду потрібно грати проти своєї колишньої команди, адже він свого часу виступав за «Мілан» разом зі своїми знаменитими співвітчизниками Марко Ван Бастеном і Рудом Гуллітом. Протистояння між «Барселоною» й «Міланом» цілком можна назвати дострокових фіналом Ліги чемпіонів, але з цим твердженням навряд чи погодиться хтось із представників іншої півфінальної пари «Aрсенал» — «Вільярреал».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «СОКІЛ» ПРОКИНУВСЯ
  • ЧЕРВОНІ ГЕРОЇ ТУМАННОГО АЛЬБІОНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».