Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЕНДОКРИННІЙ ГІНЕКОЛОГІЇ — ОСОБЛИВА УВАГА
На базі Київської міської клінічної лікарні (КМКЛ) № 16 уже кілька років успішно працює відділення ендокринної гінекології й планування сім'ї, яке є базою відповідної структури Інституту педіатрії, акушерства й гінекології АМН України. Кваліфіковану медичну допомогу надають у стаціонарі, що засвідчує нові підходи в Україні до вирішення проблем жінок ювенільного (юного) та репродуктивного віку. Про можливості, які з'явилися в боротьбі за здоров'я молодих мам, читачам газети розповідає лікар-гінеколог, заступник головного лікаря з лікувальної роботи КМКЛ № 16, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Лідія Дмитриченко.

— Репродуктивна система жінки,— пояснює Лідія Михайлівна,— це цілісна система, між окремими ланками якої відбувається складна, але досить чітка нейроендокринна регуляція. Цими ланками є центральна нервова система, гіпоталамус, передня доля гіпофізу, яєчники, статеві органи, молочні залози, шкіра, кісткова система, суглоби, судини. Важливо те, що навіть незначні пошкодження в одній із цих ланок можуть зумовити порушення репродуктивної системи в цілому. 65–70% усіх гінекологічних захворювань становлять ендокринні гінекологічні порушення, серед яких останнім часом відзначається зростання кількості гормонозалежних жіночих захворювань. Виникнення таких порушень спричинено сучасним темпом життя, підвищенням рівня технізації, погіршенням стану довкілля, а нерідко й необізнаністю з можливостями сучасної медицини.
Найбільш поширеними гінекологічними захворюваннями дисгормонального характеру є порушення менструального циклу.
Серед цих порушень — дисфункціональні маткові кровотечі (ДМК), які тривають більш як 7 днів після затримки, що перевищує 1,5 місяця. Вони трапляються в жінок різних вікових категорій. За статистикою, ДМК становлять 10% гінекологічних недуг у ювенільному віці (12–18 років), 4–5% — у репродуктивному (18–45 років), 15–20% — у перименопаузальний період (45–55 років).
Одним з поширених порушень циклу є дисменорея (болючість). За даними різних авторів, на неї скаржаться від 30% до 75% жінок, 10% з яких при цьому також відзначають погіршення загального стану аж до тимчасової втрати працездатності. Таким чином, окрім медичного, ця проблема набуває й соціального значення.
Зазвичай розрізняють первинну дисменорею — не пов'язану з патологіями у внутрішніх статевих органах, та вторинну — обумовлену патологічними змінами в ділянці малого тазу, причиною яких можуть бути гінекологічні запальні процеси, ендометріоз, пухлини матки та яєчників, спайкові хвороби. Дуже часто при дисменореї біль внизу живота супроводжується головними болями, запамороченням, нудотою, болями в спині, дратівливістю, депресією, безсонням, слабкістю. Виникнення такого дискомфорту потребує посиленої уваги, адже згодом це може призвести до досить серйозних патологічних змін у жіночому організмі. А щоб цього не сталося, слід вчасно звернутися до кваліфікованого спеціаліста.
Досить серйозною проблемою сьогодення є відсутність місячного — аменорея. За вітчизняною статистикою, менструації в дівчаток розпочинаються в 11–14 років, тож якщо їх немає в дівчаток після 16 років, це розцінюється як первинна аменорея. Про вторинну аменорею йдеться тоді, коли через певний період (шість і більше місяців) після початку менструацій вони раптом припиняються.
Для вирішення цих складних гінекологічних проблем при обстеженні жінок проводять загальноклінічні, біохімічні, імунологічні аналізи, а також спеціальні гормональні, патгістологічні дослідження, застосовують найновіші діагностичні технології.
Різноманіття технологій дає лікареві змогу діагностувати захворювання та підібрати правильне комплексне лікування.
Ключовим моментом у дисгормональній гінекології є профілактика виникнення порушень. З цією метою Лідія Михайлівна радить вести здоровий спосіб життя, що передбачає відмову від тютюнокуріння, зловживання алкогольними напоями, вживання наркотиків; профілактику вірусних, запальних захворювань; дотримання режиму повноцінного харчування.
— Дуже часто дівчатка захоплюються дієтами для схуднення, що робить їхній раціон незбалансованим,— наголошує фахівець.— Нерідко порушення місячного є розплатою за таке недбале ставлення до свого здоров'я. Жінці слід дотримуватися режиму праці й відпочинку, пам'ятаючи, що фізичні, розумові, психологічні перевантаження належать до факторів ризику.
Досить показовим у цьому плані є випадок з 34-літньою Марією К., яка звернулася до відділення зі скаргою на припинення менструацій. Навчаючись у вузі, жінка працювала ще й на двох відповідальних роботах, бажаючи заробити кошти і на гідне життя, і на навчання. Спеціалісти відділення передусім дали хворій добру пораду — переглянути спосіб життя. Збагнувши небезпечність ситуації, вона вирішила розпрощатися з однією роботою. Курси спеціальної та загальної терапії за умови зменшення навантаження допомогли пацієнтці позбутися проблеми.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЗАКРИЛИ... НА КАРАНТИН
  • НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ
  • СТВОРЕНО ВАКЦИНУ ПРОТИ «ПТАШИНОГО ГРИПУ»
  • СМАК ВИЗНАЧАЮТЬ НА ВІДСТАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».