Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ГРИМАСИ КОНВЕРСІЇ
«Гаптували» золотом інтегральні схеми до ядерних ракет, нині шиють італійські джинси.
В Івано-Франківську на базі ВАТ «Родон» днями запущено виробництво одягу від знаної італійської компанії GAS. Наразі 50 осіб шиють джинсове вбрання із розкроєних у Італії заготовок. Італійські бізнесмени мають намір збудувати в Івано-Франківську повноцінну швейну фабрику.

Історія ВАТ «Родон» почалась із заснування заводу «Позитрон». 27 вересня 1967 року уряд СРСР ухвалив постанову про розвиток електронної промисловості й будівництво п’яти великих підприємств, у тому числі одного з них у Івано-Франківську.
У березні 1968-го за наказом міністра електронної промисловості СРСР створюють дирекцію будівництва підприємства. Першим було споруджено комплекс професійно-технічного училища, навчальний корпус якого здано в експлуатацію 1971 року. Характерно, що водночас із будівництвом освоювали виробництво складних напівпровідникових приладів. Ще тільки закінчували будувати навчальний корпус ПТУ, а в його виробничих майстернях почала діяти філія цеху № 25 Мінського заводу.
За радянських часів тут працювало десять тисяч висококваліфікованих фахівців електронної техніки, котрі щороку виготовляли понад 100 мільйонів інтегральних мікросхем 150 типів і товарів широкого вжитку на більш як 40 млн крб.
Нині відкрите акціонерне товариство «Родон» — одне з п’яти підприємств в Україні, що виробляє електронні компоненти. Останнім часом воно оновлюється. Так, загальними зборами акціонерів ВАТ «Родон» затверджено проект реструктуризації, що передбачає створення спільних підприємств на базі деяких майнових комплексів. На них буде налагоджено виробництво мікроелектроніки, телефонних апаратів, пультів дистанційного керування, калькуляторів, пластмасових і гумово-технічних виробів...
Відповідно до плану реструктуризації ВАТ «Родон», частина майна, що перебуває на балансі, підлягає продажу, передачі в оренду, лізингу, оренді з викупом. Щоправда, керівництво ВАТ «Родон» працює над диверсифікацією виробництва. Розроблено чимало проектів із освоєння виробництва клеєних меблевих щитів, дерев’яних будинків із клеєного бруса, хлібобулочних виробів. Проводяться роботи з модернізації складального виробництва мікросхем за сучасними технологіями і обладнанням, впровадження у виробництво продуктів і послуг на основі сучасних наукоємних технологій з використанням Інтернету. Підприємство шукає партнерів для співпраці в діючих виробництвах та інвесторів для реалізації розроблених проектів. Для цього створено дочірні підприємства. Приміром, «Виробниче об’єднання інтегральних мікросхем «Логіка» — унікальне підприємство мікроелектроніки не лише на Прикарпатті, а й загалом в Україні. ДП «Виробничо-комерційна фірма «Інтерштамп» випускає серійну продукцію власного виробництва, надає послуги на замовлення, займається проектуванням і виготовленням штампів, прес-форм, оснащенням нестандартного обладнання. Філія «ФОК «Кристал» надає послуги населенню, підприємствам, організаціям. ДП «Спеціальне науково-виробниче підприємство «Електрум XXI» спеціалізується на сервісі зв’язку, постачанні електроенергії, теплопостачанні.
Невеликий колектив ВАТ «Родон» продовжує й виробництво на базі передової мікроелектроніки. Хоча чимало вчорашніх складальників, котрі під мікроскопом у ідеальній чистоті «гаптували» золотом мікросхеми для ядерних ракет, космічних кораблів тощо, подалися на заробітки за кордон, а ті, що залишились, змушені перекваліфіковуватись на модисток і шити для іноземців джинси. Світ вступив в еру інформаційних технологій. В Україні ж унікальні підприємства, які мали оборонне значення, нині продукують казна-що. Либонь, у майбутньому доведеться купувати не лише електронну техніку іноземного виробництва, а й «виписувати» заморських інженерів, позаяк доморощені від безвиході перекваліфікувалися.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГЛИ НАЙКРАЩІ
  • КАДРИ ДЛЯ «СЕЛЕНИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».