Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗНАЙДЕНО САРКОФАГ З ІЛЮСТРАЦІЯМИ ДО ГОМЕРА

й стороні труни) зображує втечу Одіссея і його товаришів з печери циклопа Поліфема, інша — битву греків із Троєю. На одному торці зображено фігуру, що несе тіло важкопораненої або мертвої людини, а на другому — лев, що б'ється з вепром під деревом. На думку Павлоса Флуренцоса, стиль малюнків унікальний, особливо важливі вибрані художником відтінки кольорів і теми.
Саркофаг вірогідно датується 500 роком до нашої ери. Уточнити дату поховання можна буде після вивчення кераміки, знайденої поряд із ним. Дослідники припускають, що людина, яка похована в саркофазі, була воїном.
Знахідки розписних саркофагів на Криті — велика рідкість. Дотепер подібних предметів відомо лише два: один із них знаходиться в колекції нью-йоркського музею Метрополітен, а другий — в Британському музеї в Лондоні. Саркофаг знайшли поблизу села Кукліа будівельники: вони натрапили на античне поховання, ймовірно, пограбоване ще в давнину, повідомляє lenta.ru.


КВІТНЕВИЙ ДЕНЬ — РІК ГОДУЄ
У народі другий місяць весни за мінливий характер влучно називали «лукавцем». «Не ламай печі,— казали,— бо ще квітень надворі». Адже тепло швидко може змінитися холодом, а ясна днина — негодою. Найкраще, стверджували землероби, якщо квітень видасться теплим і вологим, на таку ласку природи земля щедро відгукнеться буйним ростом рослинності.
Федулів день (18 квітня) вважають за рубіж холодів, із теплими вітрами приходить справжня весна.
Природа о цій порі дивує людей надто швидкими змінами: учора лежав сніг, сьогодні чорніє пусткою земля, а завтра — зазеленіє трава, зацвітуть квіти. Тому ці дні селяни вважали найвідповідальнішими: «Що у квітні зародиться, зійде, те у травні виросте, у червні-липні розцвіте, доспіє, у серпні — у засіки і клуні схорониться, й у довгу зиму геть чисто підбереться». Тому часу не гаяли: «Сон на зиму відклади, а у квітні справу роби». «Вчасно у квітні впораєшся — увесь рік ситим будеш».
1 — Дарії. День погожий — рік урожайний. Тала вода йде із шумом — на буяння трав, тихо — на бідні пасовища. Темне нічне небо — на тепло.
4 — Василя. Якщо сонце сходить у червоному колі, то це віщує урожайний рік.
6 — Захара. Ніч тепла — на дружну весну. Якщо до цього дня зійде сніг, то зійде назовсім; якщо залишиться — лежатиме ще довго.
7 — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Яка днина на Благовіщення — така сама й на Великдень. Тихий і теплий день — на тепле літо. Гарна погода віщує гарний врожай, особливо щедро вродять ярові. Дощ — рік щедритиметься на жито і гриби. Гроза — буде багато горіхів.
11 — Марка. Якщо йде дощ, то «овес зійде й на камені».
14 — Марії. Яка погода Маріїного дня, така буде й на Покрову.
17 — Йосипа. Прокидаються цвіркуни, голос подають — час оранку починати.
18 — Федула. «Прийшов Федул — теплом подув, без дров хату обігрів». Теплі вітри.
19 — Євтихія. Тихий день — на врожай ранніх ярових.
20 — Данила. В нічному небі багато зірок — на грибне та ягідне літо. Дощ — добра калина, проте погані ярові.
21 — Родіона. Зустріч Сонця з Місяцем, які з першими морозами восени розійшлися в різні боки. Якщо вона добра, то день видасться ясним і літо буде чудовим, а якщо погана, то впаде туман і спохмурніє небо — лиха прикмета на літо.
23 — Великдень. Сонце сходить у червоному серпанку — рік буде хлібним. Небо ясне і сонце «грає» — на тепле і щедре літо.
24 — Антипа. «Антип без води — засіки без зерна». Дощовий день — на грибне літо.
29 — Ірини. Розливи рік: «Не встояти берегу проти Ірининої води». Сіють капусту для розсади.
30 — Зосима. Добре збереглися бджолині рої — щедро вродить гречка.

ГОСПОДАРЧІ ПРИКМЕТИ
За цвітінням весняної рослинності у народі визначають час сівби й висадження городини. Як зацвітуть вишні, можна сіяти кукурудзу; вільха — гречку; дуб — горох; ліщина — моркву, петрушку; калина — огірки, гарбузи; каштан — квасолю, літні сорти редьки, редис, буряки; бузина — садять капусту. Коли осиковий лист стане завбільшки із п'ятикопійчану монету, висаджують картоплю. Раніше викинула листя вільха — на холод, береза — на теплі та погожі дні.

також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИННИКИ У КВІТНІ
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗНАХІДКИ
  • КРОСВОРД "ПТАХИ"

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».